"BIM Teknolojilerinde Devlet Teşviği Gerekiyor"

yapi.com.tr / 27 Eylül 2013

Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) düzenlenen "BIM'ın önemi-disiplinlerarası bilgi paylaşımı" konferansında; mimarlık, tasarım ve inşaatta "yapı bilgi modellemesi'nin (BIM) önemi masaya yatırıldı. Konferansta konuşmacılardan Doç. Dr. Birgül Çolakoğlu, "Yapı bilgi modellemesi teknolojileri kullanımı ile ilgili devlet teşviği gerekiyor" dedi.


Dünya mühendislik yazılım firması Bentley, YEM'de, yapı bilgi modellemesi (BIM-Building Information Modelling)'nin mimarlık, tasarım ve inşaata etkisi ile ilgili "BIM'ın önemi - disiplinlerarası bilgi paylaşımı" konferansını düzenledi. Konferansta BIM ile yapılan büyük inşaat projeleri anlatılarak, deneyimler paylaşıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Bentley'in Ortadoğu Yapı & İnşaat Genel Müdürü Hassan Dajani yaptı. Dajani, Bentley'in yapı bilgi modellemesindeki misyonunu anlatarak, "İnşaat sektörüne yazılım teknolojisi tedarikçisiyiz. Yazılımlarımız ile yapıların inşaat ve tasarımlarının bütün aşamalarına destek oluyoruz" dedi.

Hassan

"BIM ile yapılan herşey saydam hale geliyor"

Bentley hakkında bilgi veren Dajani, şirketin 30 yıldır, 45 ülkede faaliyette bulunduğunu söyledi. BIM'ın inşaatın farklı bölümlerinde ve aşamalarında bilgi akışını ve özellikle disiplinlerarası işbölümünde bilgi paylaşımı sağladığına dikkat çeken Dajani, şirketlerin karını arttırmak için bu teknolojiden faydalandığını bildirdi. Binanın bütün yapım ve tasarım süreçlerinin bu teknoloji ile dijital ortamda görülebildiğini ifade eden Dajani, "Yapılan herşey saydam hale geliyor. İnşaat ve tasarımdaki bütün paydaşlar üretim döngüsüne dahil olabiliyor, müdahalede bulunabiliyor" şeklinde konuştu.

"Güvenilir bilgilerin dijital kaynağa aktarılması"

Dajani; Abu Dhabi Havalimanı, Singapur'daki ALDAR şirketinin merkez binası gibi, Bentley yazılımlarının kullanıldığı büyük projelere örnekler vererek, "BIM, güvenilir bilgilerin dijital kaynağa aktarılmasıdır" dedi.

"Paydaşlar bilgiye eksiksiz erişebilmeli"

IS-Otomasyon ve Mühendislik&CCC BIM Merkezi Yöneticisi Issam El-Absi, BIM'ın inşaat sürecine katkısını değerlendirdiği konuşmasında, BIM teknolojilerinde güvenilir kaynaktan gelen bilgilere, merkezi bir veri tabanı ile erişilebildiğini söyledi. Yapının inşaatı sürecinde bulunan paydaşların bilgiye erişebilmesinin önemine vurgu yapan El-Absi, bilgi eksikliğinden kaynaklı koordinasyon ve denetim eksikliğinin, zaman ve mali kayıplara yol açtığını belirtti.

Issam

BIM'ın bunları giderdiğinin altını çizen El-Absi, "BIM ile inşaat süreci ve hedefler kontrol ediliyor. Maliyetler en aza indirgenebiliyor. Kalite kontrolü de yapılabiliyor" dedi.

Köprü, havalimanı, hastane, eğitim binaları gibi her büyük projenin BIM ile geliştirilebileceğini kaydeden El-Absi, 1997'den bu yana 200 projeye imza attıklarını belirtti.

"İnşaatı kontrol ve koordine etmek için iyi bir sistem"

Abu Dhabi Havalimanı Projesi'nin ortaklarından birisi olduklarını bildiren El-Absi, buradaki projenin BIM'a entegrasyonunun aşamalarını katılımcılara anlattı. El-Absi, Abu Dhabi Havalimanı inşaatının büyüklüğünden, tasarımından ve uygulamalarının karmaşıklığından bahsederek, BIM'ın inşaatı kontrol ve koordine etmek için iyi ve entegre bir yöntem olduğuna karar verildiğini söyledi.

El-Absi, "Talepleri, paydaşları çok fazla olan bir proje. Standartları belirleyerek, ortak platformda, ortak bir dil gerekiyordu. Öncelikle bunu sağlayarak, başladık" şeklinde konuştu.  

İnşaatta işbölümü yapısını anlamanın önemli olduğunu vurgulayan El-Absi, BIM'ın ne kadar malzeme kullanılacağı ve hangi uygulamanın ne zaman ve nasıl yapılacağı bilgisini de yazılımı kullananlara sağladığını kaydetti.

"Türkiye'de BIM teknolojileri ile ilgili bilinç artıyor"

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Birgül Çolakoğlu, BIM'ın eğitim sistemine entegrasyonu ile ilgili konuşmasında, BIM'ın inşaat ve mimarlıkta yeni çağın, yeni teknolojisi olduğunu söyledi. Geleceğin inşaat sektörünün, yapı bilgi modellemesine doğru yöneldiğinin altını çizen Çolakoğlu, gelecek 10 yılda bu yönelimin daha da hızlanacağını söyledi. Çolakoğlu, son 3 yılda BIM teknolojisinin Türkiye'ye de girdiğini, bu konuda bilinçlenmenin arttığına dikkati çekti. 

Doç.

"İş yapma süreci yeniden kurgulanıyor"

Çolakoğlu, BIM'ın mimarlıkta kullanılan diğer yazılımlardan farklı olduğunu belirterek, BIM'ın tasarım, çalışma prensibi ve iş yapma sürecini yeniden kurgulandığına vurgu yaptı.

"İnşaat maliyetleri yüzde 30 oranında azalıyor"

BIM teknolojilerinde iş süreçlerinin farklı işlediğini kaydeden Çolakoğlu, öğrencilere fakültelerde bunun öncelikle verilmesi gerektiğini söyledi. BIM'ın inşaat maliyetlerini yüzde 30 oranında indirdiğinin özellikle altını çizen Çolakoğlu, "Tasarımcılar, farklı konseptler ya da tasarımlarını optimize etmek için BIM'ı kullanabilir" şeklinde konuştu.

"Devlet 'rol model' olmalı"

BIM ile iş süreçlerinin "transparan" bir şekilde kontrol edildiğine vurgu yapan Çolakoğlu, Türkiye'deki BIM teknolojilerine de değindi. Devletin rol model olması ve inşaat sektöründe ilk inisiyatifi alması gerektiğinin altını çizen Çolakoğlu, "Bu sektörü devlet teşvik etmek zorunda. 2011yılında İngiltere'nin yaptığı gibi, kamuda yapılan çalışmalarda bu modelin kullanılması teşvik edilmelidir. İngilizler bütün ihalelerinde, 2016 yılından sonra, BIM ile teslim edilen inşaatları kabul edeceklerini söylediler" şeklinde konuştu.

BIM'ın dünyadaki uygulamalarından bahseden Çolakoğlu, BIM ile ülkelerin dünya inşaat sektörü pastasındaki paylarını artmak istediğini söyledi.

"Hala 'orkestro şefi' gibi yetiştirileceklerini düşünüyorlar"

Teknolojinin hızla geliştiğini hatırlatan Çolakoğlu, üniversitelerin bu endüstrinin ve teknolojilerin gerisinden geldiğini belirtti. Üniversitelerde öğrencilerin hala "orkestra şefi" gibi yetiştirileceklerini düşündüklerini kaydeden Çolakoğlu, verilen eğitimde disiplinlerarası bilgi paylaşımının ve ortak çalışmanın öneminin altının çizilmediğini ifade etti. Büyük projelerde disiplinlerarası bilgi paylaşımına ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Çolakoğlu, üniversitelerin de değişmek zorunda olduğu söyledi. Dijital platformda işlemsel düşüncenin ve  anlayışın öğrencilere verilmesi gerektiğine vurgu yapan Çolakoğlu, BIM ile ilgili bir bilinçlenme olduğunu da yineledi.  


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :