Burj Dubai En Tepede!
mimarizm.com
/ 06 Ocak 2010
Her üç günde bir katı bitirilerek tamamlanan dünyanın en yüksek binası unvanının sahibi Burj Dubai, görkemli kutlamalar eşliğinde açıldı. Kulenin İstanbul'a inşa edilmesi halinde, açık bir havada İzmit'ten görülebileceği belirtiliyor.
Dubai Emirliği'nin içinde bulunduğu mali sıkıntılar, Burj Dubai'nin açılış kutlamalarına yansımadı. Bina Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai prensi Muhammed Bin Raşid El Maktum'un tahta çıkış günü olan 4 Ocak'ta ses, ışık, su ve havai fişek gösterileri eşliğinde yapıldı.
Dubai emirinin şirketi Emaar Properties'in projesi olan Burj Dubai'nin yapımında 12 bin işçi çalıştı. 160 katlı binanın tamamlanması için ortalama her üç günde bir kat bitirildi.
Yaklaşık 4.1 milyar dolara mal olan binanın yapımına 2004'te başlanmıştı.
150. kattan sonrası çelik konstrüksiyon
Burj Dubai, "en yüksek bina" özelliğinin yanı sıra 150. katından sonrasının çelik konstrüksiyondan oluşması nedeniyle "betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina" sıfatını da alıyor.
12 bin kişinin ikamet edip çalışacağı kulenin 8, 38 ve 39'uncu katlarında dünyanın ilk Armani Oteli, 9-16'ncı katlarda da Armani konutları yer alıyor. Yapının 124'üncü katında halka açık seyir güvertesi oluşturuldu.
Radikal Gazetesi'ne göre kuledeki 57 asansörün üreticisi olan Otis, insanların gitmek istediği kata daha hızlı ve rahat ulaşabilmesi için hiçbir asansörün 160 katı da gezmeyeceğini söylüyor. Hızı saatte 40 kilometreye ulaşacak asansörlerle iki dakikada kulenin tepesine ulaşmak mümkün. Fakat ana hizmet asansörü Burj Dubai'nin tam ortasında 504 metre yüksekliğe kadar çıkacak.
Burj Dubai hakkında
* 22 milyon saat çalışılarak yapıldı
* Boyu anten kulesiyle birlikte 818 metreye ulaşıyor.
* 95 kilometreden bile görülüyor.
* Gökdelenin 124. katı, dünyanın halka açık, en yüksek ve dışarıda terası bulunan gözlem katı.
* 160 lüks otel odası ve süite sahip.
* Binada 57 asansör, 1044 daire ve 3 bin araçlık yeraltı otoparkı var.
* Binanın dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.
* İnşaatta 330 bin ton metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, toplam 22 milyon saat çalışıldı.
* Binanın 76. katında dünyanın en yüksekte bulunan havuzu olma unvanını elde eden bir havuz yer alıyor.
* Dünyanın en yüksekte bulunan spor salonuysa binanın 126'ncı katında bulunuyor.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın