Japonya, Yokohama'daki NYK Deniz Müzesi'nde 3 Nisan'a dek sürecek olan "Le Corbuiser" sergisi, mimarın modernizmle ilgili öncü düşüncelerine odaklanırken, strüktür tasarımları ile gemiler arasındaki etkileşimi gözler önüne seriyor.
Endüstriyel ve teknolojik ilerlemeleri takip eden Le Corbusier'nin, yapılarında işlevselliği temel alan bir tasarım estetiğini benimsediği bilinir. Mimarın geliştirdiği fikirlerden biri de, işlevsel olmak üzere tasarlanan açık deniz gemileri ya da kruvaziyerlerin kara mimarisine önemli etkileri olabileceği yönündedir.
Le Corbusier'nin gemi tutkusundan yola çıkan Japonya'daki sergide, mimarın modern mimarlık manifestosu "Vers Une Architecture" (Bir Mimarlığa Doğru) kitabının 1924 yılına ait bir baskısı da yer alıyor.
Kitabı okuyanlar, mimarın, gemilerdeki doğal modernizmden nasıl hayranlıkla söz ettiğini hatırlayacaktır. Empress of France'ın teak ve çelik strüktürlü gezinti güvertesini örnek gösteren Le Corbusier, "halı, minder, tente, duvar kağıdı" gibi modernizm karşıtı konfor unsurlardan, "berrak, düzgün, saf, temiz ve sağlıklı" gemi mimarisinde kurtulunduğuna işaret eder.
"Vers Une Architecture"ün 1924 baskısında kullanılan kapak resim ile kendini açığa çıkaran gemi tutkusu; serginin içeriğini oluşturan diğer fotoğrafların da yardımı ile Le Corbusier'nin tasarımları ile açık deniz gemileri arasındaki benzerlikleri ortaya koyuyor.
Modern mimarlığın yalnızca gemilerden etkilendiğini söylemek tabi ki abartılı olur. Ama gemi ya da gemi donatısı eskizleri bina strüktürleri ile ilgisiz gibi gözükse de, denizcilik dünyasına dair ayrıntıları çalışmalarına dahil eden modern mimarların dehalarının ardında bu girdilerin yer aldığı da rahatlıkla söylenebilir. Nitekim Le Corbusier'nin bazı yapılarında da, örneğin pencere hizası ve formunun, estetik ve strüktürel anlamda gemiler ile benzeştiğini görüyoruz. Küratör Ebina Atsumio'ya göre aslında öyle ciddi bir etki söz konusu ki, bu pencerelerin bir kısmı, gemilerdeki azami su kesimi işareti (plimsoll line) için kullanılan, tuzlu suya dayanıklı beyaz boya ile boyanmış.
Le Corbusier, gemi tutkusunu 1929 yılında icraate geçirmiş ve bugün, Paris'te Seine nehri kıyısında demirlenmiş halde duran "Asile flottant" (Yüzer barınak) adlı, çelik-betonarme strüktürlü gemiyi inşa etmişti. 1994'e kadar evsizler için barınak görevi gören geminin kültür mekanına dönüştürülmesi tasarlansa da henüz bu yönde bir uygulamaya başlanmadı.
Sergide, Paris nehir şeridinin daimi sakini "Asile flottant"a ait görsellerin yanı sıra, Japon mimar Shuhei Endo'nun gemiyi muhafaza etmek için geliştirdiği projenin maketi de mevcut.
The Japan Times yazarı Jae Lee, geminin dönüştürülmemesine ve Endo'nun projesinin uygulanmamış olmasına rağmen, bir gemiyi binaya devşirme planının, Le Corbusier'nin modern mimarlık düşüncesi ile aynı düzlemde ele alınabileceğini savunuyor.
Haber, japantimes.co.jp'den derlenmiştir.