Eskişehir... Eskişehir...

mimarizm.com / 25 Mart 2009


Farklılıklara açık
Eskişehir'e dinamizm katan ve onu diğer Anadolu kentlerinden ayıran ikinci unsur, göç almış bir kent olarak kozmopolit bir sosyal ve kültürel yapıya sahip olmasıdır. Kentin farklılıklara açık, birlikte uyum içinde yaşama ve hoşgörü geleneğini ifade eden ‘Eskişehirlilik' kimliğinin, kente dışardan gelenlerin katkısı olduğu vurgulanıyor. USİAD tarafından Ocak 2009'da yapılan bir görüşmede, Büyükerşen'e bir kentin göç alması, göç edenlerin potansiyelinden yararlanıldığı ve göçün heyecan ve dinamizm iyi yönetildiği takdirde bir kazanım olduğunu belirtiyor.

Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar da, kendisiyle 2007 yılının sonunda yaptığımız görüşmede, Eskişehir'in 19. yüzyılda Kafkaslar'dan ve Balkanlar'dan göç alması nedeniyle, ‘çokkültürlü' bir yapıya sahip olduğunu, bu nedenle Eskişehir'de diğer kentlerdeki şoven anlayışa rastlanamayacağını vurguladı. Sarar'a göre dışarıdan gelene yabancı gözüyle bakılmaması, Eskişehir'in İzmir ile birlikte ‘nerelisin?' sorusunun sorulmadığı birkaç şehir arasına girmesini sağlıyor. Sarar, diğer muhafazakâr Anadolu kentlerinden Eskişehir'in bu yönüyle farklılaştığını ve kültürel anlamda küreselleşmeye çabuk uyum sağlayabilen bir kent olarak 2000'li yıllardan itibaren değişime ve dönüşüme uğradığını söylüyor. Bu durumu, kentin küreselleşme ve Avrupalılaşma vizyonuyla açıklıyor.

Eskişehir ekonomi alanında makine, imalat ve metal eşya sanayii, savunma ve havacılık sanayii gibi sektörlerde önemli başarılar elde etmiş ve tekstil alanında Sarar gibi bir ‘dünya marka'sı oluşturmayı başarmış. Ancak son yıllarda ekonomik üretim ve canlılık açısından sıkıntı yaşıyor. Eskişehir'de Ticaret odası, Ticaret Borsası Başkanları ile yapılan görüşmeler göstermiştir ki, kentin ekonomik canlılığını sağlayan yaklaşık 65 bin üniversite öğrencisidir. Referans gazetesi yazarı Eyüp Kelebek, 8 Ekim 2008'deki yazısında, Eskişehir'deki üretime yönelik sanayi yatırımlarındaki durgunluğa işaret ediyor ve Eskişehir Sanayi Organize Bölgesi'nde yatırım yapan kuruluş sayısının hızla azaldığına dikkat çekiyor. Dolayısıyla, ‘Türkiye'nin Rekabet Endeksi'nde Eskişehir'in en kötü sırada olduğu endeksin ‘ekonomik etkinlik ve canlılık endeksi' olması da, Eskişehir'in sanayi gelişiminin desteklenmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Eskişehir'i kaybetmeyelim, ona destek verelim.

(1) P. Mansel, "Turkey's Global City: Third golden age for İzmir" (Türkiye'nin Küresel Kenti: İzmir için üçüncü altın dönem", Le Monde Diplomatique, 3, Mart, 2008.

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :