Genç Mimarlar İçin 'Mülakat 101'

Gizem ŞAHİN / 29 Temmuz 2015


Michael Wilson


Özellikle senenin bu dönemlerinde yeni mezun mimarlık öğrencileri iyi bir mimarlık ofisinde işe başlayabilmek için portfolyolarıyla ofisten ofise koşuyorlar. İyi bir portfolyoya sahip olmanın yanı sıra, istenilen ofiste işe başlayabilmek için mülakatlarda dikkat edilmesi gereken noktaları ise Brandon Hubbard yazıyor:

Başvurular arasından ilk elemeyi geçtiniz ve mülakata çağrıldınız. Tebrikler!
Öncelikle mülakata gitmeden önce başvurduğunuz ofis hakkında ayrıntılı bir araştırma yapmanız çok önemli. Özellikle mülakatta sizinle görüşecek olan kişiler hakkında bilgi sahibi olur ve fotoğraflarını bilirseniz, ofiste sizi karşıladıklarında onlara isimleriyle hitap edebilirsiniz.
Benim burada bahsedeceğim beş soru ise, mimarlarla olan diyaloglarımda ve mimarlık kariyerim boyunca mülakatlarda en sık karşılaştığım sorular. Birçok farklı uzmanlık alanında da kullanılan bu sorulara mimar olarak verilebilecek en uygun cevapları derlemeye çalıştım.

1.Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Birçok kişi bunu duyduğunda "süper, çocukluk anılarımdan bahsedebileceğim kolay bir soru" diye düşünebilir. Ancak böyle bir yaklaşım daha en başta sorunun ana noktasını kaçırdığınız anlamına gelir. Bu soruda asıl bahsettikleri ise sizin yakın zamandaki iş deneyimlerinizdir.

Ancak gerçekleştirdiğiniz tüm projeleri saymaya başlamayın. Bu noktada görüşmeyi yaptığınız kişi/kurum hakkında yaptığınız araştırmalar oldukça önem kazanıyor. Eğer görüştüğünüz ofis son yirmi yılını havaalanı tasarımı yaparak geçirdiyse, sizin de portfolyonuzu ve mülakatın konusunu büyük ölçekli projeler etrafında konumlandırmanız iyi olacaktır. Ancak olmadığınız biri gibi davranmaya da çalışmayın. Portfolyonuzu ilgili projeler üzerine odaklayarak sunmakla havaalanı projesi yürüttüğünüzü söylemek arasında çok büyük bir fark var.


2.Şu anki işinizden neden ayrılıyorsunuz?


Scott Adams


Eğer hazır değilseniz bu soruda takılabilirsiniz. İşten ayrılma sebebi genellikle maaş, çalışma saatleri, projeler, çalışma arkadaşları konusundaki memnuniyetsizlikler olsa da bunlar potansiyel işvereninize bahsetmek için en uygun maddeler değil. Yine de bu mülakatı yaptığınız kişiyi kandırmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak yanıtınızı eski işvereninizi kötü bir konuma koymadan kurgulamanız gerekir. Ne de olsa masanın öbür ucundaki kişi birkaç hafta sonra sizin yeni işvereniniz olabilir.
Bu soruya en iyi cevap, yeni iş olanağının kariyerinize nasıl bir katkıda bulunacağından bahsetmek ve böylece eski işvereniniz hakkında olumsuz konuşmaktan kaçınmak olacaktır.

3. Sizce zayıf yönleriniz neler?


The Architects Guide


Genellikle bu soru herkesin en hoşlanmadığı sorudur. Yapılabilecek en iyi şey bu soruya öncesinde hazırlanmak (burada bahsedilen diğer sorularda olduğu gibi). İyi bir yanıt hakkında beyin fırtınası yaparken, öncelikle bahsetmemeniz gereken şeylere karar vermek yardımcı olabilir. İş arkadaşlarıyla geçinememek, geç gelmek, teslim tarihinde bir işi bitirememek gibi.

Bu soru için genelde verilen tavsiye ise güçlü bir yönünüzü seçip bunu bir zayıflık olarak göstermek."Çok çalışırım." ya da "Mimarlığı çok fazla seviyorum." gibi. Hayır, bu soru üstüne gerçekten kafa yormanız gerek. Gerçekten bir hata yaptığınız anı düşünün (ama bu küçük bir hata olsun) ve bu hatadan ne öğrendiğinizi anlatın. Bu durum sizin geçmişte bir zorlukla karşılaştığınızı ancak bunu bir iş deneyimine dönüştürdüğünüzü göstererek dürüstlük ve güvenilirlik kredinizi arttırır.

4. Önümüzdeki beş sene içerisinde kendinizi nerede görüyorsunuz?


Cyanide and Happiness, Explosm.net


Bu her daim zorlayıcı bir soru olmuştur. Burada bir mimarlık ofisine giriş mülakatından bahsediyorsak eğer "Kendi ofisimi açmak istiyorum." cümlesinden doğal olarak kaçınmanızı öneririm. Bu sizin için gelecek hedeflerinizden biri olsa da mülakatlar planınızı paylaşmak için uygun yerler değil.

İşveren açık pozisyonu dolduracak bir çalışan ararken aynı zamanda uzun süreli bağlılıkta bulunacak birini ister. Bu soruya verilecek her cevap sizin firmaya katılım isteğinizi güçlendirecek yönde olmalıdır. En uygun cevap ise sizin kariyerinizde nerde durduğunuza bağlıdır. "Mimarlık lisansımı tamamlamak ve mesleki bilgimi geliştirmek." ya da "Büyük ölçekli bir konut projesinde proje yürütücülüğü yapmak." gibi. Olası cevaplar arasından başvurduğunuz pozisyona ve firmaya uygun bir tanesini seçmek, gelecek planlarınızın o firma ile birlikte geliştiğini gösterir.

5. Başka iş teklifleri aldınız mı? / Başka bir yerle daha görüşüyor musunuz?

Birçok mimar bu soruyu aldıkları iş teklifleriyle övünmek için bir şans olarak görür. Öncelikle - bu oldukça açık bir kural olsa da - yalan söylemeyin.

Eğer başka iş görüşmelerinde bulunmuyorsanız..
- Başka iş teklifleri aldınız mı?
- Hayır, özellikle kendim için uygun bir pozisyon arıyorum. Herhangi bir iş için özgeçmişimi yüzlerce yere yollamıyorum. Deneyimlerime ve yeteneklerime dayanarak yararlı olabileceğim uygun bir firma arıyorum.

Böyle bir cevap sizin iş pozisyonu ve başvurduğunuz ofis hakkında oldukça ayrıntılı bir şekilde düşündüğünüzü gösterir.

Eğer başka iş görüşmelerine de gidiyorsanız..
- Başka iş teklifleri aldınız mı?
- Şu an başka ofislerle de iş görüşmelerinde bulunuyorum. Uzun süreli bir kariyer hamlesi planladığımdan doğru kararı verdiğimden emin olmak istiyorum.

Neden birden çok iş başvurusunda bulunduğunuzu, işe başladığınız yerde uzun süre kalma isteğinizden yola çıkarak açıklarsanız bu karşınızdaki işverene aynı görüşmeleri bir ay sonra başka biriyle yapmak durumunda kalmayacağı fikrini vererek onun huzur bulmasını sağlayacaktır.

Sonuç olarak projelerinizi ve kendinizi iyi anlar ve anlatabilirseniz, mülakatlardan önce az da olsa cevaplarınız üzerine kafa yormak ve düşüncelerinizi toparlamak sizi bu yarışmada öne atacaktır.

Yazının The Architects Guide'da  yayınlanmış tam haline buradan ulaşabilirsiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :