WAF 2019 Sürdürülebilir Bir Geleceği Müjdeliyor!

Nurullah Kaya, Mimar / 26 Aralık 2019
Son yıllarda tüm dünyayı etkileyen toplumsal ve çevresel zorluklarla mücadele eden dünyanın farklı bölgelerinden mimarlar WAF 2019’da bir araya geldi.

Fotoğraflar: worldarcitecturefestival albümünden

ABB Busch-Jaeger’in aralarında yer aldığı firmaların sponsorluğunda 12. kez gerçekleşen WAF 2019 ve paralel etkinliği INSIDE World Interior of Interiors, 4-6 Aralık’ta üç günlük konferans programları, ödüller, sergiler ve paralel etkinlikler ile dünyanın önde gelen mimarları ve tasarımcılarını Barselona, Singapur ve Berlin’in ardından ikinci kez Amsterdam’da buluşturdu. 

Dünya Mimarlık Festivali kapsamında her sene düzenlenen ödül programında; iklim değişikliğine karşı acil eylem planları oluşturan mimarlık ve şehircilik inisiyatiflerini müteakiben, mimarinin bu süreçte rehabilite edebilme potansiyeline inanan ve bu tasarım yapan mimarlık pratiklerini kısa listede bir araya topladı. 2019 Dünya Mimarlık Festivali (WAF) programına bu yıl; “akış” teması etrafında düzenlenen konferanslar, sergi alanları, paralel etkinlikler ve gala yemeği eşlik etti.

The Architects Journal’ın yayıncıları olan EMAP tarafından düzenlenen INSIDE World of Interiors Festivali, kendi ödülleri ve konferans programı ile birlikte WAF’a paralel olarak gerçekleşti. Kısa listede yer alan katılımcılar, Yılın Yapısı, Gelecek Projesi ve Yılın Tamamlanmış Binası Ödülleri için festivalin ilk iki gününde kategori ödülleri için yarıştı.

Bu yıl 70 ülkeden 534 projenin yer aldığı kısa listede; Singapur'da bulunan ve cam bir kabuğun ortasından akan 40 metrelik bir iç şelaleye sahip olan, 15.000 m2'lik modern bir iç bahçenin etrafında toplanmış Safdie Mimarlık tarafından tasarlanan eko-havaalanı Jewel Changi, BIG-Bjarke Ingels Group'un Kopenhag'da tasarladığı ekonomik, sürdürülebilir modüler konutlardan oluşan ve konut krizine karşı mimarinin potansiyelini vurgulayan Dortheavej Residence, WAF 2018’de de ödül kazanan Studio Gang’in ABD'de tasarladığı içe eğimli açılı pencere panelleriyle çevresel performans için optimize edilmiş, ekolojik kaygıları hacimsel düzeyde ele alan 26 katlı bir konut kulesi olan “Solstice on Park” projesi yer aldı. Kültür kategorisinde kısa listede yer alan ALA Architects imzalı sıfır-enerjili, geleneksel işlevlerin modern teknolojiyle birleştiği Helsinki Merkez Kütüphanesi Oodi sürdürülebilir yapı üretim sürecine dair yeni yolları gösteren bir proje olarak kısa listede yerini buldu. 

Soldan sağa: ALA Architects; Helsinki Central Library Oodi ©Tuomas Uusheimo, Safdie Architects; Jewel Changi Airport ©Darren Soh, Studio Gang; Solstice on the Park ©Tom Harris

Kısa listede Türkiye'den de Antakya Müze Otel projesi ile EAA, Garanti Teknoloji Kampüsü Projesi ile ERA Şehircilik Mimarlık, Now Bomonti, Magnaura Saray Kulesi Renovasyonu, Tersane Haliç projeleriyle Tabanlıoğlu Mimarlık, Deposite projesiyle KG Mimarlık, Atakule Yeni Çarşı projesiyle A Tasarım Mimarlık, Çanakkale Anten Kulesi projesi ile Powerhouse Company + IND [Inter.National.Design], Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ortak Çalışma Alanı ve Kafeterya projesiyle Yazgan Tasarım Mimarlık, Genedos Coop. Settlement projesi ile MEMALONDON, Taşkent Uluslararası Havalimanı projesi ile GMW Mimarlık, Resort Hotel in Bodrum projesi ile İzgi Mimarlık Tasarım yer aldı. Jüride bu sene de Türkiye’den Banu Uçak, İpek Baycan ve Pınar Dinç Kalaycı bulunuyordu. 

Soldan sağa: Genedos Coop. Settlement, MEMALONDON - METU Coworking, Kafeterya

Finale kalan projelerin müellifleri Yılın Yapısı, Geleceğin Yapısı, Yılın İç Mekanı ve Yılın Peyzajı ödülleri için sayısı yüzü aşan jüri üyelerine sunum yaparak WAF'da kategori ödülleri için yarıştılar. 

WAF 2019 Ödül Programı kapsamında ödül alan tüm projeleri bu linkten inceleyebilirsiniz. 

LocHal Halk Kütüphanesi, Dünya Mimari Festivali 2019'da Yılın Yapısı Ödülü’nü kazandı

Civic architect liderliğinde Braaksma&Roos Architectenbureau, Inside Outside - Petra Blaisse’den oluşan kolektif bir ekibin tasarımı LocHal Halk Kütüphanesi, Hollanda'nın Tilburg kentinde yer alıyor. Proje, 1932 yılında inşaa edilmiş ve metruk durumda olan eski bir lokomotif hangarının halka açık bir toplanma yeri ve kütüphane programı ile yeniden işlevlendirilmesinden oluşuyor. Mevcut yapının strüktürünü koruyayarak inşaa edilen yeni kütüphane binası, yeni yapısal elemanların sayısını optimize ederken aynı zamanda yeni bir etkileşim fırsatı sunuyor. 

Kütüphane, sanat organizasyonları ve ortak çalışma tesisleri tarafından paylaşılan alanlardan oluşan yapıda, stüdyolar ve kamusal etkinlik alanlarına ek olarak, binanın ziyaretçilerin yeni beceriler öğrenebilecekleri çok sayıda 'laboratuvar' bulunuyor. Jüri üyeleri yıkılması planlanan bu yapının dönüşümünü olumlu bulmakla birlikte çeşitli kullanıcıların birden fazla amaç için buluşabileceği fiziksel bir tesis yaratması nedeniyle sosyal bir yoğunlaştırıcı haline geldiğini vurguluyor. 

WAF’ta Çinli Mimarlık Pratiklerinin Sayısı Artıyor

2019 ödül programı ile art arda ikinci yıl 1000'den fazla proje girişi yapıldı. Ödül programına en çok başvuru, başvuru sayısı geçen seneye göre %68 oranında artan Çin’den yapıldı. Benzer şekilde bir artış %38 oranı ile Rus mimarlık pratikleri ve %33’lük artış ile Hindistanlı mimarlık pratiklerinde görüldü. WAF 2019’da en çok başvuru yapan ülkeler Çin ve Hong Kong, Avustralya, Birleşik Krallık, Birleşik Devletler ve Hindistan oldu. 

ABB, Dünyada ve Türkiye’de Geleceğin Mimarlığını Şekillendiriyor

130 yılı aşkın süredir elektrifikasyon ürünleri, robotik ve hareket, endüstriyel otomasyon ve güç şebekeleri alanlarında ürün ve hizmet geliştiren İsviçre merkezli öncü bir teknoloji endüstrisi olan ABB-Busch Jaeger,  uzun yıllardır Tallin Mimarlık Trienali, LEAF Ödülleri ve WAF gibi global önemi yüksek mimarlık etkinliklerin destekçileri arasında yer alarak sürdürülebilir ve akıllı bir geleceği destekliyor. ABB’nin dünyanın birçok farklı bölgesinden gelen ekibi ABB Uluslarası Mimarlar ve İç Mimarlar Kilit Müşteriler Yöneticisi Katrin Foerster liderliğinde festival ziyaretçilerini ve jüri üyelerini ağırlarken daha akıllı bir gelecek için çalışmalarını aktardı. Festival alanının girişinde yer alan ABB standında tüm güvenlik riskleri giderilmiş robotlarlar tarafından ziyaretçilere kahve ikram edildi. 

WAF 2019’un da ana sponsorları arasında yer alan ABB, festival süresince düzenlediği etkinliklerde dünyanın farklı bölgelerinden mimarları ve mimarlık duayenlerini farklı etkinliklerde  bir araya getirdi. Festivalin ikinci günü ziyaretçiler Katrin Foerster ve Barlett School of Architecture Direktörü Bob Sheil’in ev sahipliğinde ABB standında ziyaretçileri ağırladı. Etkinlik başlangıcında ABB’nin üretim teknolojilerinin bileşenlerden bina ölçeklerine, yeni yaratıcılık ve inşaat fırsatlarını nasıl sağladığını ortaya koymayı hedefleyen, dijital modelleme ve üretim arasında var olan boşluk, malzeme performansı ve disiplinlerarası eğitim, ekonomik ve sürdürülebilir üretim tekniklerine bilimsel araştırmalara sağladıkları destekler paylaşıldı. Bu kapsamda ABB’nin desteklediği dijital üretim temasıyla ilgili periyodik olarak hazırlanan yayını besleyen uluslararası hakemli bir konferans dizisi olan FABRICATE; dijital tasarımın üretim süreçlerine aşamalı entegrasyonunu ve bunun 21. yüzyılda tasarım ve yapım üzerindeki etkisini tartışan, mimari, inşaat, mühendislik, imalat, malzeme teknolojisi ve hesaplamada tasarım ve uygulama üzerine çalışan akademi ve endüstriler arası etkileşim yaratmak amacıyla yapılıyor. 

Aynı akşam gerçekleşen akşam yemeğinde bu sene Türkiye’den finale kalan mimarlık ofisi yetkilileri Katrin Foerster ve ABB Türkiye Teknik Tanırım&Dizayn Yöneticisi Alper Çelebi’nin ev sahipliğinde Sir Peter Cook, Ambrish Arora ve Sanjay Pury gibi mimarlık ortamına büyük katkıları olan duayen mimarlar ile bir araya getirdi. Humphrey’s Restoran’da gerçekleşen akşam yemeğine Türkiye’den A Tasarım Kurucusu Ali Osman Öztürk, Yazgan Design Kurucu Ortakları Begüm ve Kerem Yazgan, ERA Mimarlık ve Şehircilik Ortağı Ali Hızıroğlu ve Joao Neves, GMW Mimarlık Ortakları Pınar İlki ve Dicle Demircioğlu ekipleri ile birlikte katıldı. 

Festival gelenekselleşen ödül töreni ve gala yemeği ile sona erdi.

mimarizm.com olarak bu etkinlikte yer almamızı sağlayan ABB’ye geleceğin mimarlığına katkılarından dolayı teşekkür ederiz. ABB’nin bu bağlamda misyonuna dair detaylar üzerine Katrin Foerster ile yaptığımız söyleşi çok yakında yayında...


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :