Bu yıl dekorasyona damgasını vuran kavram, ‘kişiselleşme’. Bireyi ön plana alan, özgün ve yenilikçi mekanlar var karşımızda. Gönye Proje Tasarım’ın kurucuları Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal, 2016’nın dekorasyon trendlerini yorumladı.
Yaşam alanlarımızdaki değişimleri ve yeni eğilimleri belirleyen ana unsur, yaşam tarzımızdır. Trendler, toplumsal değişim ve ihtiyaçların etkisiyle oluşuyor ve tüm tasarım dünyasını aynı yönde etkiliyor. Bu yıl dekorasyona damgasını vuran kavram, kişiselleşme. Bu eğilimin sonuçlarını hayatımızın her alanında hissedeceğiz. “Kişiselleşme”, bütün bu trendleri ve eğilimleri izlerken, mutlaka kendinizden, hayatınızdan, anılarınızdan veya seyahatlerinizden dekorasyonunuza bir dokunuş katıp size özgün sonuçlar almayı ifade eden bir kavram. Hazır seçenekler arttıkça, yeni dönemde bir tepki olarak bu kez, moda olana uyum sağlamak yerine kişisel beğeniler ön plana çıkıyor.
Yelin Evcen ve Gönül Ardal
Artık mekan tasarımlarında farklı dönem tasarımları iç içe kullanılıyor. Ayrıca yeni yılda günlük ihtiyaçlara cevap veren çözümlere yeni standartlar eklendiğine tanık oluyoruz. Standart malzemelerin yenilikçi tasarımlarla farklı amaçlarda kullanıldığını, alışılmış ölçülerin, konforu arttırmak amacıyla tekrar yorumlanıp belirlendiğini, modern-klasik tasarımların daha çok kullanıldığını, yaşanmışlık hissiyle dolu mekan tasarımlarının öne çıktığını göreceğiz.
Özellikle ferah mekanları tercih eden, işlevselliği ve sadeliği ön planda tutan kişiler için İskandinav tarzı her dönem ilham verici olabilir. Bu tarzı uygulamak için açık raflar ve beyazın çeşitli tonlarında mobilyalar kullanılıyor. İşin sırrı, son derece sade tasarımlardan yana tercihler yapmak ve küçük hacimli mobilyalar seçmek.
Yaşam tarzımız hareketlilik kazanıyor
Evlerin içinde özel spor odaları önem kazanıyor. Yeni yapılan siteler içerisinde spor ve spa alanları bulunan sosyal tesislerin yavaş yavaş bir standart haline gelmesiyle bu süreç zaten başlamıştı. Son birkaç yıldır spor ayakkabıların, günlük yaşamın ve sokak modasının ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, hareketli yaşam eğiliminin önemli bir göstergesi. Bunun yaşam alanlarına yansıması ise sitelerin, hatta evlerin içine giren spor alanları olarak karşımıza çıkıyor.
Metropol içinde yaşayan ve doğaya özlem duyan bireyler için doğal malzemelerin kullanıldığı tasarımlar, son birkaç yıldır süregeldiği gibi devam edecek. Gelecekte, yaşadığımız alanlarda işlevsellik daha fazla öne çıkmaya başlayacak ve bu süreçte işlevsellikle estetiğin aynı eşyada bir arada olabileceğini de göreceğiz. Bu yıl ise yaşam alanlarımız, hem tasarım hem de konforuyla bedenimize ve ruhumuza hitap eden ayrıntıları barındıracak. Doğayı sembolize eden detay ve renkler dekorasyonda trend olacak.
Yılın Renk Paleti
Bu yıl trend renk paletinde natürel pastel tonlar başrolde. Parlak ve zıt renklerle de mekana hareket kazandırılıyor. Geçen yıl kullanılan haki, kahve, lacivert tonlar yerine bu yıl pastel renklerin gri ve vizon renkleriyle kombine edilmesi bekleniyor.
Ahşap kullanımında ise durum tam tersi. Son 10 yıldır ahşapta moda olan doğal meşe tonları şimdi yerini koyu renklere bırakıyor. Daha önceki yıllarda sıkça karşımıza çıkan daha açık ve doğal ahşapların aksine önümüzdeki dönem koyultulmuş ya da boyanmış, daha az ışıklı, loş ortamlar yaratan uygulamaları göreceğiz.
Her ne kadar tüm trend raporlarında pastel tonlara bir yönelim olacağı söylense de dekorasyonda insanların kişisel tercihleri, renk seçiminde önemli rol oynayacak.
Hareketli Duvarlar
İç mekan tasarımında duvarlarda tek doku ve renk kullanımı artık pek tercih edilmiyor. Koyu bir duvarın önüne daha açık renklerde mobilya seçerek mekana hareketlilik kazandırmalısınız. Duvarların üzerine asılacak aksesuarlar yerine duvarın kendisini dokuyla süslemek bu yıl çok moda. Oluşturulan doku ve renk çeşitliği üzerinde, aydınlatma teknikleri ve aplikler kullanarak ışık etkisiyle hareket yaratmak mümkün.
Yeni Nesil Aydınlatmalar
Pirinç aydınlatmalar ve aplikler artık modern mekanlarda da sıkça karşımıza çıkıyor. Yeni yılda şapkalı klasik ürünler, yerini mermer, pirinç, metal gibi malzemelerle tasarlanmış duvar süsleri gibi görünen apliklere bırakıyor. Bir süredir kullanımı azalan apliklerin bu yıl çokça tercih edileceğini göreceğiz.
El İşçiliği ile Üretilmiş Aksesuarlar
Bu yıl zanaatkar işi aksesuarlar yeniden gündemde. Bir dönem Çin işi aksesuarlar için terk edilen, değersizleştirilen bu objeler, bugün kişilerin evlerinde tekrar baş köşeye yerleşti. Yerel bir zanaatkarın elinden çıkmış bir vazo, seyahatlerinizin birinde satın aldığınız bir sepet gibi usta işi, el yapımı eşyalar evinizde kişiliğinizi yansıtmanıza imkan sağlıyor.
Yılının Öne Çıkan Malzemeleri
Mutfak tezgahlarında akriliğe alternatif olarak, kuvars ve mermer gibi doğal içerikli malzemeler daha çok kullanılacak. Zemin malzemelerinin duvarlarda da kullanıldığına şahit olacağız. Büyük ebatlı, tek parça zemin ve duvar seramiklerini, duvarlarda tablo etkisi yaratan mermer ve ahşap desenli seramikleri daha sık göreceğiz. Metal aksamlarda ise uzun zamandır popülaritesini koruyan krom, daha önce de belirttiğimiz gibi, yerini pirince devrediyor. Bununla beraber, boyalı metal aksamlar da tasarımlar üzerinde bütünleyici bir etki yapıyor. Örneğin yeni armatürlerde metalin renklendirilmesi ile oluşturulmuş çok geniş renk skalaları bulunuyor.
Mutfakta İşlevsellik
Tüketicilerin yıllar içerisinde mutfakları ile ilgili beklentilerindeki en önemli değişiklik, mutfakları ile yaşam alanlarının entegre edilmesi oldu. Yapısal olarak, mutfak ile yaşam alanının birbiri içine geçtiği mekan yaratma eğilimi artarken, tarz olarak çağdaş bir yorum katılarak tasarlanmış, daha geleneksel tasarımların tercih edildiğini söyleyebiliriz.
Daha işlevsel mutfaklar için tezgah üstlerinde ve dolap içlerinde daha fazla entegre aksesuar göreceğiz. Derin tezgahlar, boy dolaplara yerleştirilen bulaşık makineleri ve tezgah arkalarında oluşturulacak setler, mutfakları yeni ihtiyaçlara uygun hale getirecek.
2016 yılında, uzun süredir mutfaklarda çok tercih edilen düz beyaz renge, yumuşak ve hafifletilmiş renk tonlarının alternatif olacağını düşünüyoruz. Beyazın ekru ve griye giden tonları, standart beyazın yerini alabilir.
Yeni yılda mutfakları tasarlarken, elektronik cihazlar için gizli şarj istasyonları oluşturulacak. Farklı bitişte metal yüzeyler, davlumbaz gibi daha baskın mutfak aletlerinde estetik rolü üstlenecek. Davlumbazları, kroma alternatif olarak siyah ve beyaz renklerde daha sık göreceğiz.
Son olarak, mutfaklarda aydınlatmalar da ayrı bir önem kazanıyor. Bu yıl mutfak aydınlatmak için sadece tavan ışıkları ve masa lambaları yeterli olmayacak. LED ışıkların tezgah üstünde kullanılmasının yanı sıra dolap içlerinde ve kulp detaylarında da kullanımı yaygınlaşacak.
Sıradışı Banyolar
Banyolarda klasik renklerin dışına çıkılacak. Açık renk mobilyalarla birlikte siyah mat lavabo ve bataryalarla daha çok karşılaşacağız. Seramiklerde, doğal malzeme efekti üzerine farklı desenlerde rölyef uygulamaları revaçta. Bununla birlikte, ahşap görünümlü seramiklerle tasarlanmış daha sıcak ve yaşam alanları gibi döşenmiş banyolar da göreceğiz.