Mimaride şeffaf yüzeyler için cam ve plastik bazlı malzemelere alternatif olacak yeni bir malzeme geliştiriliyor. Maryland Üniversitesi’nde malzeme bilimcilerden oluşan bir ekibin araştırmalarına dayanan şeffaf ahşap, sürdürülebilir mimari için farklı bir yol sunuyor.
Fotoğraflar: Insung Yoon ve Maryland Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendislik Bölümü
Esasen mimaride yapısal olarak kullanılan veya yakıt ve kağıt üretiminde faydalanılan ahşap, yeni bir yöntem aracılığıyla camın yerini almaya bir adım daha yaklaşıyor. Bu ilerleme, şeffaf ahşabın üretim verimliliği ve ısı yalıtımı açısından camdan daha iyi performans göstermesinden kaynaklanıyor. Bu sayede sürdürülebilir yapı üretiminde büyük potansiyel taşıyor.
Şeffaf ahşap üretimindeki ana engellerden birinin, ışık emilimini azaltmak için ahşap dokuyu, bir diğer deyişle lignini ortadan kaldıran "delignifikasyon" süreci olduğu açıklanıyor. Erken “solüsyon bazlı” bu yöntemde yoğun miktarda zararlı kimyasal kullanılıyor ve çok fazla enerji tüketiliyor. Üstelik ahşap da yapısal olarak zayıflıyor.
Buna karşılık Maryland Üniversitesi’ndeki ekip, “güneş destekli kimyasal fırçalama” yaklaşımıyla lignini çıkarmak yerine değiştiren optimize bir strateji üzerine çalışıyor. Araştırma ekibi, asgari enerji ve kimyasal kullanımıyla bu ürünü elde edebilmek için saçları da ağartmak için kullanılan hidrojen peroksidi ahşaba uyguluyor ve ardından parçayı UV ışınlara maruz bırakıyor. Bu, ahşabın renginden sorumlu olan kromoforları modifiye etmeye yarıyor. Bu sayede kahverengiden tamamen beyaza dönmüş olan ahşap artık ışığı emmiyor. Beyaz renk ise ahşabın yapısında ışığı yayan gözenek ve deliklerden kaynaklanıyor. Son olarak bu gözenekleri dolduran ve ışık saçılmasını azaltan bir epoksi uygulanıyor ki bu da optik bir şeffaflık sağlıyor. Ligninin çıkarılmak yerine değiştirilmesi, yüksek bir gerilme mukavemeti sağlıyor.
Basit ve verimli olan bu yöntem şeffaf ahşabın mimari uygulaması için heyecan verici bir potansiyel sunuyor. Üstelik kimyasalın fırçalanarak ahşap üzerine uygulanmasıyla alanlar seçilerek doku, desen ve dekoratif efektlerin oluşturulması da mümkün oluyor. Hızlı, uygun maliyetli, temiz ve enerji açısından verimli bu ahşap pencereler mimari için beklenmedik fırsatlar sunabilir.
Haber designboom’dan çevrilerek derlenmiştir.