IKEA Araştırma Laboratuvarı, vatandaşların hem temiz enerji üreticisi, hem de satıcısı olmalarını sağlayan minyatür bir köy prototipi tasarlayarak yenilenebilir ve demokratik enerji üretimi için alternatif bir proje sundu.
Enerji dağıtımının merkezileştiği, sadece birkaç büyük şirketin elektrik ürettiği ve bunu kullanıcı ağlarına dağıttığı bir sistemde yaşıyoruz. Bugün dünyada yaklaşık 1.1 milyar insan hala elektriğe çok az erişebiliyor veya erişemiyor.
IKEA'nın Kopenhag'daki araştırma ve tasarım laboratuvarı SPACE10'un yaratıcı direktörü Bas Van De Poel, “Merkezi enerji sistemleri, enerji yoksulluğu yaşayan milyarlarca insana ulaşmak için genellikle çok yavaş ve ekonomik olarak yetersiz,” diyor.
SPACE10, “enerjinin demokratikleşmesi” ilkesinden esinlenerek merkezi şebeke ağlarına uzak insanların da faydalanabileceği, yeni bir sürdürülebilir enerji üretim ve yeniden dağıtım sistemi tasarladı.SolarVille projesi, yakın geleceğe yönelik iddialı - ancak kesinlikle uygulanabilir - bir vizyonu temsil ediyor. Projeyi test etmek için, Danimarkalı mimarlık şirketi SachsNottveit minyatür bir köy prototipi tasarladı.
IKEA, temiz enerjiye erişimi demokratikleştirmeye çalışan bir enerji sistemi prototipi sunuyor
Köydeki evlerin bir kısmı, yapay güneş ışınlarını yakalayabilen güneş panelleri sistemi aracılığıyla kendi enerjilerini üretiyor. Proje, değişim ağı sistemi sayesinde, ailelerin gereksinim duyduklarında birbirlerinden enerji satın alabilmelerini ya da enerji değiş tokuşunda bulunabilmelerini de sağlıyor.
Bu değişimler, sisteme dahil edilmiş LED ışıkları sayesinde izlenebiliyor. Böylelikle enerji tasarrufu ve mutlak sürdürülebilirlik sağlanmış oluyor. Bundan sonraki adım, bunun yakında yeni bir enerji sistemi haline geleceğini umut ederek 1:50 ölçekli bir modelden gerçek hayata geçmek olmalı.
Bu haber Domusweb’ten derlenmiştir.