ATÖLYE'ye Dünya Mimarlık Topluluğu'ndan Çifte Ödül

mimarizm.com / 18 Ocak 2021
ATÖLYE’nin Özel Sezin Okulu mimari dönüşüm projesi Dünya Mimarlık Topluluğu tarafından “En İyi İç Mekan Mimari Tasarım” ödülüne değer görüldü.

ATÖLYE’nin Özel Sezin Okulu’nun anaokulu ve ilkokul bölümleri için hayata geçirdiği mekânsal tasarım ve kültürel değişim projesi, dünyanın her yerinden mimar, mimarlık öğrencisi ve akademisyenleri buluşturan Dünya Mimarlık Topluluğu (World Architecture Community – WAC) tarafından “En İyi İç Mekan Mimari Tasarım” ödülünü almayı başardı. Proje hem jüri değerlendirmesi hem de topluluk üyelerinin oylarıyla belirlenen iki ayrı kategoride de ödüle değer görüldü.

Projenin ilk aşamasında ATÖLYE’nin mimar, grafik tasarımcı, mühendis ve kullanıcı deneyimi tasarımcılarından oluşan disiplinlerötesi ekibi okuldaki mevcut durumu ve öğrencilerin ihtiyaçlarını belirlerken, eğitimdeki yerel ve küresel eğilimleri analiz etti. Elde edilen verilerden hareketle ATÖLYE Özel Sezin Okulu'nun ilkokul ve anaokulu alanlarını öğrenmeyi ve iş birliğini teşvik eden esnek pedagojik alanlara dönüştürmeyi amaçladı.

Okul Yönetimi ile iş birliği içinde, “bilgi merkezli” yapıyı “öğrenci merkezli” bir yapıya dönüştürmek üzere ATÖLYE, öğretmenler, veliler, okul yönetimi, anaokulu ve ilkokul öğrencileri ile birlikte düzenlediği ortak tasarım toplantılarında mekanın kullanım ihtiyaçlarına yönelik görselleştirme ve modelleme çalışmaları yaptı. Bu çalışmalarda ortaya çıkan ve öğrencilerin yaratıcı ve sınırsız hayallerini yansıtan çizimler, onların ihtiyaç ve isteklerinin daha net anlaşılmasına yardımcı oldu. Böylece kullanıcıların kişiselleştirmesine imkân veren ve gerektiğinde birden fazla fonksiyona cevap verebilen bir mekân oluşturmak hedeflendi.

Araştırmalardaki ilginç bulgulardan biri de; mevcut tasarımdaki açık oyun alanının dışa dönük öğrencilerin ihtiyaçlarını önceliklendirirken, daha sakin ve içe dönük öğrencilerin beklentilerini karşılamadığı oldu. Bu nedenle, tasarım ekipleri; okuma, birbirinden öğrenme, rahatlama veya samimi konuşma gibi çok işleve izin veren yastıklı oturma düzeniyle “sınıf içinde asma kat” yaklaşımını geliştirdi.

ATÖLYE ayrıca, öğrencilerin rahat hareket edebilmeleri için özel tasarlanmış, açılı ve modüler sınıf mobilyaları geliştirdi. Mekânın mobilyaları ATÖLYE'nin girişimlerinden biri olan ve öğrenme, çalışma ve birlikte üretme alanlarına yönelik ürünler geliştiren CNVS tarafından tasarlandı. İşlevsellik ve sürdürülebilirliğe odaklanılarak tasarlanan mobilyalar öğrencilerin konsantrasyonunu kolaylaştırmak ve kendilerine özel düşünme alanları sağlamak üzere yazılabilir yüzeyler içerecek şekilde üretildi. Yine öğrencilerin ihtiyaçları ve onlardan alınan içgörüler de dikkate alınarak farklı amaçlara uygun aydınlatma sistemleri tasarlandı.

Öğrenci merkezli pedagojik yaklaşımı vurgulamak üzere, öğretmen masaları öğrencilerin masalarıyla aynı boyutta tasarlandı, böylelikle sınıf içi ilişkiyi eşitleyen yeni bir dinamik oluşturuldu.

Projeyle ilgili bilgi veren ATÖLYE Kurucu Ortağı Engin Ayaz, öğrencilerin birlikte üretmesi, öğrenmesi ve çalışması için hayata geçirdikleri mekânsal programla okulun 21. yüzyıl yetkinlikleri çerçevesinde bir laboratuvara dönüşmesini sağladıklarını belirtti. Ayaz sözlerini şöyle sürdürdü: “ATÖLYE olarak tüm süreçte tasarım yaklaşımını kullanıcı odaklı hale getirmek için mimari prosedürlerin ötesine geçtik. Bir araya gelme, üretme, öğrenme ve çalışma imkânı sağlayan hibrit bir mekânsal program olan bu projenin, alanındaki en geniş ağlardan biri olan Dünya Mimarlık Topluluğu’nun hem jüri değerlendirmesi hem de üyelerin oylarıyla belirlenen iki ayrı kategoride de ödüllendirilmesi bizleri çok mutlu etti.”

*

ATÖLYE Hakkında

Kurumlara; strateji, tasarım, mimarlık ve teknoloji odaklı yaratıcı danışmanlık ve tasarım hizmetleri sunan ATÖLYE, içinde bir Stratejik Tasarım Stüdyosu, bir Yaratıcı Platform ve bireysel ve kurumsal dönüşüme odaklı bir Akademi bulunduran, ilerici ve araştırmacı bir organizasyon.

ATÖLYE, sistem odaklı düşünme, sürdürülebilirlik ve mimari tasarım alanlarında deneyimli bir tasarımcı olan Engin Ayaz ile matematik, çevre bilimleri ve disiplinlerarası tasarım eğitimi alan sosyal girişimci, sistem tasarımcısı ve stratejist Kerem Alper tarafından 2013 yılında kuruldu.

ATÖLYE’nin Stratejik Tasarım Stüdyosu 50 kişilik çekirdek ekibiyle; eğitim, teknoloji, finans, telekomünikasyon ve sosyal etki gibi alanlarda çetrefilli sorunlar için çözümler geliştiriyor. ATÖLYE’nin Yaratıcı Platform’u, İstanbul ve Dubai’deki çeşitli becerilere sahip 150’nin üzerinde disiplinlerarası profesyoneli “komünite” adı altında bir araya getirerek mümkün olan en geniş çerçevede yaratıcı etkileşimlerin gerçekleşmesine alan açarak bu sistemin belkemiğini oluşturuyor.

ATÖLYE bünyesindeki Akademi ise tasarladığı eğitim programlarıyla bireylerin ve takımların yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarmalarını teşvik ederek yenilikçi ürün ve hizmetler tasarlamaları yönünde onları geliştiriyor. Bireylere ve organizasyonlara yaratıcı liderlik, radikal iş birlikleri ve sistemik tasarım alanlarında yetkinlikler ve yeni düşünme şekilleri kazandırmak üzere kurulan ATÖLYE Akademi, kurumlara özel olarak sunduğu sanal öğrenme deneyimleri, programlar ve tasarım sprintleri aracılığıyla bireyleri kendi kurumunda birer değişim öncüsüne dönüştürmeyi hedefliyor.

ATÖLYE aynı zamanda ekonomileri ve toplumları harekete geçirecek yaratıcılığa kaynak oluşturmak amacıyla kurulan “kyu Collective”in de bir üyesi. kyu Collective, bünyesinde IDEO, SYPartners, Sid Lee, BEWorks, Godfrey Dadich gibi her biri alanında öncü yaratıcı kurumlar barındıran uluslararası bir organizasyon.

ATÖLYE’nin Stratejik Tasarım Stüdyosu, Akademi ve Yaratıcı Platform’dan oluşan bileşenleri Almanya, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi çok farklı coğrafyalarda ve farklı sektörlerde projeler yürüterek partnerlerinin karşılaştığı karmaşık problemleri aşmalarına yardımcı oluyor. ATÖLYE Akademi, pandemi ile birlikte daha da derinleşen belirsizlik ortamında bireylerin yön bulmasına yardımcı olmak için özel bir öğrenme programı tasarladı. Strateji ve İnovasyon, İş Birliklerini Kolaylaştırmak, Liderlik, Sistem Tasarımı ve Deneyim Tasarımı alanında her biri 28 günlük öğrenme deneyimleri olarak tasarlanan ve 5 farklı temayı ele alan programlardan 400’ün üzerinde katılımcı ücretsiz olarak yararlandı.

ATÖLYE’nin, İstanbul’daki ekibine ve yaratıcı komünitesine ev sahipliği yapan mekanı dışında, Dubai ve Londra’da iki merkezi daha bulunuyor. ATÖLYE, İstanbul’daki ortak tasarım ve üretim alanının bir benzerini Dubai’deki Emirates Kuleleri’nin zemin katına taşıyor. Mart 2021 tarihinde kapılarını bölgedeki yaratıcı komüniteye açacak olan yeni mekanda da çalışma alanları, odaklanma odaları, açık ve kapalı etkinlik alanları bulunuyor.

ATÖLYE, 2014 yılında Stanford Üniversitesi d.school tarafından en etkili proje olarak değerlendirilirken, 2016 yılında Monocle Dergisi tarafından sektörünün lideri yaratıcı bir platform olarak tanımlandı. ATÖLYE hayata geçirdiği projelerle ulusal ve uluslararası nitelikte pek çok prestijli ödül kazanmayı başardı. Dünyanın en saygın ödüllerinden Ağa Han Mimarlık Ödülü ile MoMa Genç Mimarlar Programı için aday gösterilme başarısını yakalayan ATÖLYE dünyanın en prestijli tasarım ve mimarlık ödüllerinden Architizer A+, Dünya Mimarlar Ödülü (World Architecture Awards) ve Core77’yi ülkemize getirdi.

atolye.io/tr/anasayfa/


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :