AURA-SAMET KAMPÜS’25 “Mimarlık ve Turizm” Başlıklı Panel ile Antalya’daydı

mimarizm.com / 22 Nisan 2025
SAMET ve AURA İstanbul iş birliği ile düzenlenen, AURA İstanbul’un araştırma ve eğitim ortamını Anadolu’daki üniversite öğrencileri ile buluşturan “KAMPÜS” 2025 yılı ilk etkinliğini 9-11 Nisan tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirdi.

2024 Mart ayında başlayan; Trabzon, Erzurum, Muğla, Kayseri ve Gaziantep şehirlerinde tasarıma ilgi duyan öğrenciler ile düzenlenen atölye ve panellerden oluşan AURA-SAMET KAMPÜS'ün 2025 yılı ilk durağı Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi oldu. 

Türkiye’nin tasarım vizyonuna katkı sağlamak amacıyla, mimarlık ve şehircilik alanında kendilerine daha derin bir boyut katmak isteyen lisans öğrencilerinin SAMET ürünlerinden ilhamla, Mimar İrem Uslu yürütücülüğünde gerçekleştirilen "Göçebe Yaşam Alanları" atölyesi ile başlayan KAMPÜS, “Mimarlık ve Turizm” üzerine Hilal Tuğba Örmecioğlu moderatörlüğünde Durmuş Dilekçi, Sevilay Uğur Çekim ve Ersen Gürsel'in konuşmacı olarak yer aldığı panel ile devam etti. 

Panelde, Durmuş Dilekçi “Turizm Yapılarında Hibritleşme” başlıklı konuşmasında “Yıkmadan yapmak mümkün mü?” sorusu üzerinden sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yeniden kullanılan bir turizm yapısı projesini paylaştı. Sevilay Uğur Çekim, turizme yönelik teorik bir giriş yaparak turist baskısı ve mimarlık arasındaki ilişkiyi irdeledi; Baraka Mimarlık’ın doğa ve kullanıcı deneyimini öncelikleyen projelerinden örnekler sundu. Duayen mimar ve kent plancısı Ersen Gürsel ise Side ve Çevresi Turizm Planlaması ile başlayan sunumunda, Muğla’dan Antalya’ya uzanan kıyı şeridi boyunca tasarladığı turizm yapılarından örneklere yer verdi.

Panelin ardından atölye sürecinde üretilen projelerin, Görkem Volkan, Can Çinici ve Ersen Gürsel'in jüri olduğu kurul tarafından seçilerek değerlendirildiği ödül töreniyle son buldu. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen sergi ve panel, mimarlık, sanat ve tasarım disiplinleri başta olmak üzere, tüm disiplinlerden öğrencilerin, profesyonellerin ve akademisyenlerin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlendi.

Turizm denince ilk akla gelen şehirlerden biri olan Antalya’da “Mimarlık ve Turizm” üzerine değerli fikir ve önerilerini paylaşan konuklar ve jüri üyeleri günün sonunda şehrin profesyonelleriyle birlikte keyifli bir kokteylde bir araya geldiler.

2024 yılında başladığı yolculuğuna gittiği bölgelere özgü kent, mimari ve tasarım konularının ele alındığı güncel tartışmalara ev sahipliği yaparak devam eden KAMPÜS projesi; tasarım ve teknoloji, sürdürülebilirlik ve enerji, arkeo-tasarım, kültürel miras ve koruma, kentsel dirençlilik ve afetler gibi konularıyla Türkiye’nin tasarım ve mimari vizyonuna katkı sağlıyor. Bu yıl Antalya’dan başladığı yolculuğuna Edirne, Eskişehir ve Adana şehirlerindeki üniversite öğrencileri ile gerçekleştireceği atölyeler ve paneller ile devam edecek olan KAMPÜS etkinlikleri, geleceğin tasarımcı adaylarına ilham vermeye devam edecek. 

Tasarıma ve üretime olan tutkusu ile yarım asır önce bu topraklarda başlayan yolculuğunu bir dünya markası olarak devam ettiren SAMET, yine bu topraklarda geleceği şekillendirme arzusu ile Türkiye’nin genç tasarımcı adaylarına dokunuyor. Türkiye’nin mimari ve tasarım alanında mevcut eğitimine katkı sağlamak hedefiyle farklı uzmanlık alanlarının iş birliğine dayalı kolektif üretimlere ve programlara imza atan İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul ile güçlerini birleştirdiği KAMPÜS, geleceğin tasarım ve mimari vizyonuna katkıda bulunan önemli projeler arasında yerini alıyor.

Etkinlikler hakkında bilgi için tıklayın

 

 *

İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul hakkında
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi-AURA İstanbul, uluslararası düzeyde faaliyet göstermek üzere kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir oluşumdur. Akademi, mimarlık, iç mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj konularıyla ilgilenen konularıyla ilgilenen genç katılımcılara tek yarıyıllık yoğun bir çalışma ortamı sunmaktadır. Kültürel bir üretim biçimi olarak mimarlığın anlaşılması ve araştırılması konularının altını çizerek, yapılı çevrenin sosyal, politik ve ekolojik sistemlerle ilişkileri konularında katılımcıların anlayış ve kavrayışlarını geliştirmeyi hedeflemektedir. Akademi, çeşitli ilgili uzmanlık alanlarını bir arada barındırmayı ve genç katılımcılar için bireysel araştırma konularını keşfedebilecekleri eğitime uygun fiziksel alanları kapsayan bir stüdyo ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır. Tüm katılımcıların ortak paydası, kentleşmiş bir toplumda gün geçtikçe daha karmaşık hale gelen tasarım ve mekân üretimi konularının etkilerini araştırmak ve keşfetmektir.

SAMET hakkında

Mobilya teknik aksesuarları alanında beş ayrı ürün grubunda, 6 binden fazla inovatif ürün geliştiren SAMET, Çerkezköy’de toplam 60 bin 770 m²’sinde üretim yapılan, toplam 80bin 500 m²’lik alana sahip olan tesisiyle, robotların yanı sıra binden fazla çalışanın görev aldığı yüksek teknolojili üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Dünyada mobilya aksesuar pazarında faaliyet gösteren markalar arasında katma değerli üretim yapan marka olarak ilk üçte yer alan SAMET, 100 kişilik AR-GE ekibiyle Avrupa Patent Ofisi verilerine göre tüm üretici firmalar arasında yapılan araştırmaya göre 310 patent başvurusu ile Türkiye’de 5. Sırada… ABD, Kolombiya, Ekvador, Fas, Cezayir, Portekiz, Norveç, Polonya, Romanya, Özbekistan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Tayland olmak üzere 13 ülkede stratejik ortakları bulunan ve bu ülkelerde en büyük mobilya şirketleriyle çalışan SAMET, gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımları ile de öne çıkıyor. Yurtdışında ilk üretim tesisini Hindistan’da açan SAMET, sadece Hindistan pazarına değil Asya pazarına da hizmet edecek. Çok yakın bir gelecekte başka coğrafyalarda da yatırımlarına devam edecek olan SAMET, %100 Türk markasını ve kalitesini tüm dünyaya tanıtmak misyonuyla 4 kıtada Türk bayrağını dalgalandırmanın gururunu taşıyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :