Bağdat’taki İlk Süryani Kilisesi'ni Korumak İçin İmza Kampanyası

Nurullah Kaya / 01 Mart 2019
Bağdat’ın önemli ticari bölgelerinden Shorja’da bulunan Süryani Katolik Kilisesi’nin yıkılarak ticari alana dahil edilmesi planı yerel akademisyen ve aktivistlerin tepkisini çekti. Kilisenin özgün tasarımını koruyarak yeniden yapımı için bir imza kampanyası başlatıldı.

Bağdat Belediyesi ve Irak Devlet Eski Eserler ve Miraslar Kurulu (SBAH) tarafından onaylanan Süryani Katolik Kilisesi'nin yıkılarak ticari alana dahil edilme projesinin, 2000'li yıllardan bu yana Irak ve başkent Bağdat’ta azalmaya başlayan Hristiyan nüfusa uygulanan baskının göstergesi olduğu düşünülüyor.

Kilisenin girişinin ticari alan olarak kullanılmaya başladığı görülüyor. (Al-Silq)

Bağdat Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Ghada Al-Silq; kilisenin, Bağdat’ta Bakire Meryem Ana ismiyle kurulan ilk Süryani kilisesi olduğunu belirterek, 2003 yılında başlayan göçün, 2010 yılında Karada’da bir kiliseye yapılan saldırıdan sonra Süryani Katoliklerin ülkeyi terketmesiyle hız kazandığını söylüyor.

Süryani Katolik Kilisesi’nin duvarları ve sütunları iyi durumda.  

Kültür miras alanı olarak listelenen Shorja'daki terk edilmiş Süryani Katolik Kilisesi’nin, 2018 yazında çökmesine rağmen kubbesi, kemerleri ve sütunları iyi durumda. Al-Silq’in ortaya çıkardığı iki kat ve bir bodrumdan oluşan yeni ticari yerleşimin inşaat planlarında “ihtiyaç olması durumunda” zemin katının bir bölümünün kilise olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

Prof. Al Silq, kilisenin yıkılma kararının aynı koruma alanında bulunan diğer kiliselerin geleceğini de etkileyeceğini ve bölgeden ayrılmaya zorlanan Hristiyanların ardından izlerinin de silineceğini vurguluyor.  

Önerilen projede yapının ön cephesinde Hristiyanlık sembollerinin korunmasına rağmen, plan şemasında 15 ticari birim konumlandırılıyor.

Süryani Katolik Kilisesi yerine yapılacak ticari alanların planları

Prof. Al-Silq, Fransız Yakın Doğu Enstitüsü'nün (Ifpo) araştırmacılarından Dr. Caecilia Pieri ve Dr. Geraldine Chatelard dahil olmak üzere, diğer aktivistler ve akademisyenlerle birlikte kilisenin kurtarılması  ve özgün tasarımını koruyarak yeniden yapımı için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya linkine buradan ulaşılabilir.

Bütün görseller Prof. Dr. Ghada Al-Silq, Bağdat Üniversitesi Mimarlık Bölümü

Middle East Architect'ten derlenmiştir.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :