Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB)’nin mimarlık eğitimine katkı amacıyla 2002 yılından beri düzenlediği Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nun 16’ncısı, Türkiye’nin çeşitli okullarından mimarlık öğrencilerinin katılımıyla 20 Temmuz’da Bursa Çimento Fabrikası ev sahipliğinde başladı. Betonart Mimarlık Yaz Okulu 2017, 29 Temmuz’da sona erecek.
Betonart Mimarlık Yaz Okulu 2017, Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli’nin ve TÇMB adına Sabit Uslu’nun açılış konuşmalarıyla başladı, Betonart dergisi adına Banu Binat’ın konuşmasıyla devam etti. Ardından koordinatör Ferhan Yalçın yaz okulunun önemi ve işleyişi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sabah oturumunun sonunda küratör PAB Mimarlık bu yılki çalışmanın teması “Bir Şans Daha Ver” ile ilgili bir sunum yaptı. Tema kapsamında ele alınacak “Upcycling” kavramı üzerine mobilyadan kıyafete objeden mimariye dünyadan örnekler gösterdi.
Öğleden sonra moderatörler Demet Mutman, Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen, Furkan Balcı, Cemal Çobanoğlu ve Onaranlar Kulübü’nden Ufuk Emin Akengin ile Aytekin Gezici atölye çalışmalarını anlatan sunumlar yaptı. Temayı farklı açılardan ele alan moderatörlerin sunumlarının ardından öğrenciler gruplara ayrılarak çalışmaya başladı.
9 gün sürecek Yaz Okulu’nun üçüncü gününde Urban Atölye kurucusu Nilüfer Kozikoğlu öğrencilere sunum yaptı. Yaz Okulu’nun 5. gününde ise Yalın Mimarlık’tan Ömer Selçuk Baz öğrencilerle deneyimlerini paylaşacak. Katılımcılar, beşinci günün sonunda A Mimarlık’ın kurucusu Özgül Öztürk, M + D Mimarlık’tan Metin Kılıç ve Dürrin Süer’in de aralarında bulunduğu davetli jüri üyelerine projelerini gösterme imkânı bulacak. AA Visiting School’un program direktörü Elif Erdine de sekizinci gün bir sunum gerçekleştirecek.
Yaz Okulu kapsamında Bursa’nın çağdaş mimarlık örneklerini görmek amacıyla bir gezi de düzenlenecek. Bursa T.C. Merkez Bankası Hizmet ve Lojman Binası, mimarı Ömer Selçuk Baz ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mimarları Metin Kılıç ve Dürrin Süer rehberliğinde gezilecek.
Fotoğraflar, linetv
26 farklı üniversiteden 28 mimar adayının katıldığı yaz okulu, mimarlık öğrencilerinin malzeme olarak betonun potansiyellerini ve uygulama tekniklerini deneyimleyerek öğrenmelerini amaçlıyor. 16. Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nda, Dedeman Turizm ve Otelcilik Grubu Gayrettepe Dedeman Oteli, Arzu’nun Bebekleri, Ersa Mobilya ve İnegöl Mobilyum AVM destekleriyle toplanan işlevini yitirmiş malzemeler ve beton bir araya getiriliyor. 3Dörtgen de 3 boyutlu yazıcıları ile Yaz Okulu’na destek veriyor.
15 yıldır farklı kentlerde farklı temalarla gerçekleşen Yaz Okulu’nun 16’ıncısı, 28 Temmuz’da Bursa Çimento’nun Merkez Binası’nda yapılacak olan sergi açılışı ve sertifika töreninin ardından sona erecek.