Çağdaş Temellerle Kurulan Kırsal Bir Yerleşim

mimarizm.com / 03 Ağustos 2021
A( )VOID Mimarlık Ofisi tarafından Çin’de tasarlanan kırsal Grotto Retreat yerleşimi, özel alanlar ve topluluk alanları arasında güçlü bağlantılar kurarak sürdürülebilir bir yaşam modeli ortaya koyuyor.

Fotoğraflar: Guo Zhe

Çin’in kırsal kesimlerinde yaygın bir olgu olan terkedilmiş köylerin yeniden hayat kazanması için başlatılan bir kırsal canlandırma proje kapsamında 100 köy arasından Yu ilçesine bağlı Xiyaotou Köyü pilot bölge olarak seçildi. Yu ilçesinin kağıt kesme, ahşap işçiliği geleneği ve kültürel mirası göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen Grotto Retreat Xiyaotou projesinde köy, yerlilerine gelir kaynağı sağlayacak müşterek çiftlikler ile yeniden tasarlandı. Konaklama birimleri ve yerel yemeklerin servis edileceği alanlar oluşturuldu, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak mekanlar kurgulandı. 

Tasarım konsepti, kırsal ve kentsel ağlar arasındaki radikal farka dayanıyor. Bölgedeki doğal mağara evleri dikey "mağaralar" olarak yeniden yorumlanıyor. "Mağaralar" arasındaki bağlantıyı kuran köprüler, özel ve kamusalın bir arada var olduğu, topluluk kurucu bir öğe olarak ele alınıyor. Köprü, bölgedeki orijinal mağara evlerinin uzunluk-genişlik oranından türetilen dörde altı metrelik gizli bir ızgara ile destekleniyor. Altında ve üstünde gezinenler için çevrenin ve kompleksin farklı yönlerinden manzaralar sunuyor.

Dağınık hacimlerin, hiperbolik şekillerin, çeşitli pencere boyutlarının, yerel malzemelerin ve inşaat yöntemlerinin uygulanmasıyla yapı kompleksi, yerel mimari dokuyla uyumlu bir çizgi ortaya koyuyor.

Her biri yedi metre yüksekliğindeki tavanlarıyla dikey mağaralar, ziyaretçilerin dikkatini yeryüzü ve gökyüzünün birlikteliğine çekiyor. Açılır tavanlar, kırsal yerleşimlerin "şafaktan alacakaranlığa çalışma" ritmine vurgu yaparak sakinlerin güneşin yörüngesine karşı duyarlılıklarını ortaya koyuyor.

Tasarım, doğru yönlendirmeyle iklim özelliklerine de en iyi cevabı veriyor. Kışın güneş ışınlarını alan çatı pencereleri ve çift cidarlı cephe sayesinde ısınma giderleri azalırken yazın ise birimlerin geometrisi baca etkisi yaratarak ısı tahliyesini sağlıyor.

Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :