Contemporary İstanbul tarafından bu yıl 14-17 Eylül tarihleri arasında 12’incisi düzenlenen CI Dialogues Konferans Serisi’nde sanat ve iş dünyasının etkili yirmiden fazla ismi, zamanın ruhunu ve yeni dünyanın sanat anlayışını masaya yatıracak.
14-17 Eylül tarihinde 12. edisyonu gerçekleşecek olan Contemporary İstanbul'da öne çıkan etkinliklerden biri de “yarının hikayesini” anlatan CI Dialogues konferans serisi olacak. Sanat ve iş dünyasından dünyaca etkili yirmiden fazla isim CI Dialogues’da yeni dünyanın sanat ve yaşam anlayışını konuşacak.
Gelişen teknolojinin getirdiği hareketin; insanın ruhunda ve üretkenliğinde yarattığı etki CI Dialogues’da masaya yatırılacak. “Movement” temasının incelikle işlendiği konferans serisinde; Sanat ve Mimarlık, Sanat ve Teknoloji, Sanat ve Koleksiyonerlik, Sanat ve Tat panelleri izleyicilerle buluşacak. İstanbul’un dünyanın hareket anlamında merkez noktalarından biri olması sebebiyle CI Dialogues, doğru yer ve zamanda ele alınarak özenle seçilmiş konusunu daha da anlamlı kılacak.
Fuar dönemi boyunca fuar ziyaretçilerine de açık olacak konferanslarda; medya, mimari, sanat, teknoloji, moda gibi insan hayatının çekirdeğini oluşturan konulardaki son değişimler ve bunun yaşamımıza olacak yansımaları konunun uluslararası boyuttaki uzmanları tarafından tartışılacak.
Galerilerin, sanatçıların, koleksiyonerlerin, basın ve sanat dünyasının önemli isimlerinin katılacağı 12. Contemporary Istanbul, 14-17 Eylül tarihleri arasında yüz bine yakın ziyaretçiyi ağırlayacak. Seksen uluslararası galerinin; iki yüzden fazla sanatçının eserlerini sergileyeceği Contemporary İstanbul; zamanın ruhunu “sanat” ile yakalayacak.
CI Dialogues’da Neler Konuşulacak ?
Sanat ve Teknoloji II: Yaratıcı Teknolojilerin Yeni Boşluğu ve Bunun İnsan Yaşamı Üzerindeki Etkisi
Bundan yıllar öncesinde insanoğlunun hayal bile edemeyeceği sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik ve yapay zeka gibi teknolojiler insan hayatının rutinleri haline geldi. Yaratıcı teknolojiler yarını şekillendirirken, kendini ifade eden insanın günlük yaşamı ve ürettiği sanat da kaçınılmazdı. CI Dialogues’un bu panelinde yarının rutinleri geniş perspektifte konuşulacak.
Sanat ve Koleksiyonerlik: Bir Sanatsal Hafıza Yaratımı: Sanat Koleksiyonu
Geçmişten bugüne insanın kendini ifade etme biçimi olan, mimariden edebiyata çok geniş alanlarda hayat bulan sanat; nedir, nasıl biriktirilir ve sanatı görmek için nasıl bakmak gerekir sorularına CI Dialogues’da cevap aranıyor.
Sanat & Tat: Bileşik Tat Alma Sanatı
İnsanoğlu gerçek tadın peşinden binlerce yıl dolaştı. Bulduğu ilk tadı hasat ederek başlayan yemekle serüveniyse; bugünün hareketli şehirlerini, hareketli füzyon mutfaklarını ve toprağın verdiğini sanat eserlerine çeviren şefleri yarattı. İkinci günün ilk panelinde bu gelişen mutfak kültürünü, insanoğlunun varoluşundan bu yana aradığı lezzetleri konuşulacak.
Sanat & Mimarlık: Boşlukta / Mekanda Hareket
Panelde, dördüncü boyut olan zamanın mimariye etkisi tartışılacak. Panel; tasarım ve mimarinin geçtiği tüm dönemlere ışık tutacak ve şehir, bahçe, toplumun mimariyle olan gelişimi ve dönüşümü masaya yatırılacak.
Sanat ve Teknoloji I: Gelecek Teknolojilerinde İnsan Estetiği
Bu panel, insan estetiğinin günümüzde kabul görmüş halini, robotik ve yapay zekanın gelişimi ile değişen deneyimlerini inceleyecek.
Panel Konuşmacılarından Bazıları
Murat Tabanlıoğlu
RIBA–Chartered ve AIA-Int'l. Assoc. üyesi olan Murat Tabanlıoğlu, Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde mimari stüdyo dersi vermektedir. 2013 Ağa Han Ödülleri Master Jüri Üyesi olan Tabanlıoğlu, 2014 Venedik Bienali 14’ncü Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde ilk kez yer alan Türkiye Pavyonu’nun ve Europalia 2015’de “Port City Talks. Istanbul.Antwerp” sergilerinin küratörüdür. Boşlukta hareket kavramının mimari açıdan tartışılacağı, insan hareketinin yeni milenyumdaki artistik yaratının parçası oluşu; şehir, bahçe ve toplum çerçevesi üzerinde detaylarıyla masaya yatıralacağı panelde ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu, panelin moderatörlüğünü üstlenecek.
Monika Bielskyte
Kültür ve teknoloji konularında yaratıcı direktör ve stratejist olan Monika Bielskyte, özellikle medya teknolojileri üzerinde uzmandır. ALLFUTUREEVERYTHING adındaki yenilik üzerine yoğunlaşmış içerik platformunun kurucusu Monika Bielskyte arttırılmış gerçeklik, yapay zeka ve sanal gerçeklik konularıyla yakından ilgilenir. Son olarak Scarlett Johansson’un başrolünde oynadığı Ghost In the Shell (Kabuktaki Hayalet) isimli filmi için teknolojinin gerçeklikle paralel kullanılmasına yardımcı olmuştur. CI Dialogues’un birinci günündeki teknoloji panelinde; yaratıcı teknolojilerin yeni boşluğu ve bunun insan yaşamı üzerindeki etkisi üzerine panelin genel konusu hareket çevresinde konuşacak.
Alain Servais
Belçikalı dijital sanat koleksiyoneri Alain Servais, Artnet tarafından dünyanın ilk 200 Sanat Koleksiyoneri arasında seçildi. Blouinartinfo tarafından ise; 50 yaş altındaki en heyecan verici 50 sanat koleksiyoneri arasında seçilen Alain gelecek teknolojilerinde insan estetiği panelinde moderatörlük yapacak.
Jussi Parikka
Bir medya teorisyeni ve Winchester Sanat Okulu’nda profesör olan Parikka’nın son kitaplarından “Medya Arkeolojisi Nedir” Türkçe’ye çevrilmektedir. Panelde Parikka konuşmalarında; estetik ve teknoloji kültürünün geleceğini anlamak için gerekli olan insani olmayan bakış açısının nasıl kazanılacağı hakkında konuşacak.
Rainer Becker
Dünyanın birçok yerinde yaptığı şeflik mesleğini Japonya’da devam ettirdikten sonra Zuma, Roka ve Oblix konseptlerini yaratan Rainer Becker, konferansın son gününde, bileşik tat alma sanatı panelinde bugünün hareketli şehirlerini, hareketli füzyon mutfaklarını ve toprağın verdiğini sanat eserlerine çeviren şeflerini konuşacak.