CSO Konser Salonu Açılışı - Yapılarda Mimarın Rolü

mimarizm.com / 08 Aralık 2020
Türk Serbest Mimarlar Derneği ve Mimarlar Derneği 1927, CSO Konser Salonu açılışı ve yaşanan süreç ile ilgili ortak bir basın açıklaması yayınladılar.

"Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları 3 Aralık 2020’de gerçekleşen gala konseri ile açıldı.

1960’lı yıllarda açılan ilk konser salonunun zaman içinde yetersiz kalması sebebiyle, yeni bir bina ihtiyacı doğmuş, 1992 yılında düzenlenen ulusal bir yarışmayla yeni konser salonunun proje ve yapım süreci başlamıştır.

Ulusal Mimarlık Yarışması’nda, Semra Uygur ve Özcan Uygur 1.’lik ödülünü kazanmış ve binaların yapımı çeşitli aksamalarla 28 yılda ancak tamamlanabilmiştir.

Ankara’nın modern başkent kimliğine yakışan çağdaş bir kültür yapısı olan C.S.O. yapısının inşaat sürecinin çok uzaması, yapının mimari değerleriyle anılmasını geciktirmiştir.

C.S.O. gibi simgesel ve kamusal önemi olan yapıların yarışmayla elde edilmesi ülke mimarlığı ve mimarlığın gelişmesi açısından en doğru yöntemdir.

Kamu yapılarında, projeyi hazırlayan mimarın/mimarların yapım sürecinin içinde mutlaka yer alması ise nitelikli mimari yapıların oluşmasında önemli bir araç olacaktır.

Bu vesileyle kamu yapılarının son yıllarda elde edilmesinde uygulanan ihale yöntemlerinden vazgeçilerek, projelerin yarışma yoluyla elde edilmesi ve ülke mimarlığının geliştirilmesine katkı verilmelidir.

Yapının müellif olarak mimarın/mimarların, açılış ve özel günlerde, yapının tanıtımında ve binalarda yer alacak bilgi panolarında temsiliyetleri açısından gereken özenin gösterilmesi gereğini hatırlatarak,

Proje müellifleri Semra Uygur ve Özcan Uygur’u tebrik ediyor, bu kültür yapısının Ankara’ya kazandırılması adına sabırla yürüttükleri uzun soluklu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz."

 

*

Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları Mimari Yarışması

Yarışma Yılı: 1992

Yarışmayı Çıkaran Kurum: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

Jüri Üyeleri:

Asli Jüri Üyeleri: Orhan Dinç, Umur Erkman (vefat) yerine Nuran Ünsal (Karaaslan), Nejat Ersin, Doruk Pamir, Doğan Tekeli, Ali Terzibaşoğlu, İlhami Ural

Yedek Jüri Üyeleri: S. Tülay Özbek, Nuran Ünsal (Karaaslan), Ali Balamir, Nazım Avcı

Danışman Jüri Üyeleri: Ertan Altaban, Gürer Aykal, Suna Kan, Yaşar Doruk, Gülay Andaç, Erhan Karaesmen, Mehmet Çalışkan, R. Raci Bademli, H. Hüseyin Akbulut

Raportörler: Gülçin Özden, A. Dilek Direskeneli, M. Cüneyt Giray

Dereceye Girenler:

1. Ödül: Semra Uygur, Özcan Uygur

2. Ödül: Cem Açıkkol

3. Ödül: Haldun Erdoğan

1. Mansiyon: Nesrin Yatman, Affan Yatman

2. Mansiyon: Hasan Özbay, A. Tamer Başbuğ, Baran İdil

3. Mansiyon: Özkan Sunar, Cem İlhan

4. Mansiyon: M. Murat Uluğ, Haldun Aşçıkoca

5. Mansiyon: K. Can Çinici, Haluk Zelef


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :