Çok farklı bina tiplerinin tasarımlarını üstlenen DP Architects, geçirdiği elli yıllık süreç içinde bir mekânın ve o mekânda yaşayan insanların sosyo-ekonomik duyarlılıklarına ve kültürel değerlerine karşı duyduğu hassasiyeti tüm projelerine yansıtmayı hedefliyor.
Herhangi bir projeye konsept aşamasından itibaren entegre tasarım çözümleri sunan DP Architetcs, dünya çapında 16 ofis kurarak denizaşırı pazarlara erişimini genişletmiş ve yaygınlaştırmıştır. DP; temel olarak, tüm hizmetlerin eksiksiz olarak sunulabildiği ve dünyanın dört bir yanındaki müşterilerinin stratejik olarak konumlandırılmış uluslararası ofisler ağı sayesinde kolayca erişilebildiği tek duraklı bir tasarım firmasıdır.
Böyle bir küresel ağ aynı zamanda dünyanın dört bir yanına dağılmış çeşitli ofisleri aracılığıyla DP çalışanlarının kültürlerarası iletişim, yerel pratiklere de dayalı iş uygulamaları ve uluslararası deneyim etkileşimleriyle karşı karşıya kalmalarına olanak tanımaktadır. Tasarım çözümleri, tekil mimari bir yaklaşımla sınırlı değildir.
WA100 2019 araştırmasına göre dünyanın en büyük 10. mimarlık firması olan DP, One Global Studio aracılığıyla, gelişmelere dair yeni bakış açıları kazanmak için çoğu zaman farklı ülkelerde yer alan ofislerinin uzmanlığına başvurmaktadır.
DP Architects Projelerinden:
The Dubai Mall | Dubai, BAE
DP, Dubai Mall’u dünyanın en iyi alışveriş destinasyonu olması için tasarlamış. Yerel yerleşime ve mevcut kültürel yapıya bilinçli bir anlayışla yaklaşan ve iç mimari planlama uzmanları olan DP Design tarafından desteklenen mimari tasarım ekibi, mega ölçekli bu projede yön bulma ve dolaşımın karmaşık sorunlarını başarıyla çözmüş. Dubai Mall, sadece işvereni Emaar Properties PJSC için değil, aynı zamanda tasarım pratiğinin dünya sahnesinde gücünü göstermesi sebebiyle DP için de büyük bir övünç kaynağı olmaya devam ediyor.
Dubai Mall'da konuşlanan Fashion Avenue'ye (Moda Caddesi) eklentilenen yeni uzantı, Orta Doğu'nun önde gelen lüks moda alışveriş deneyimi olmayı vaat ediyor. Projenin mimarisi ve iç mekânları, DPA’nın konaklama ve alışveriş mekanları tasarımı konusunda edindiği uzmanlıktan doğan sade şıklık ile son trendleri birleştiriyor.
Şelale atriyumu, dinlenme ve nefes alma alanları sunan birçok cazibe noktalarından biri...
Fashion Atrium hem yön bulmaya olanak sağlayan röper noktası hem de dinlenme ve sosyal buluşma yerleri olarak işlev gören dokuz atriyum alanından biri...
Fashion Avenue Eklentisinin Proje Kapsamı
Tasarım Mimari Proje: DP Architects
Ön Kimlik Konsept Oluşturma ve Tasarım: DP Design
İç Mimari Tasarım: KKD
*
Emaar Square Mall | İstanbul, Türkiye
“DP'nin sağladığı yetenekleri ve bilgi birikimini sınırlara bağlı kalmadan şekillendirebilme kolaylığı, bizi farklı kılıyor” - Chan Hui Min, DPA Türkiye Direktörü
İstanbul sokak hayatı ruhundan ilham alan DP’nin, Emaar Square adıyla tasarladığı meydanın alışveriş öğesi olan Emaar Square Alışveriş Merkezi’nin mimari tasarımı, keşfetmeye ve hoşça zaman geçirmeye ilham veren yeni bir büyük ölçekli alışveriş deneyimi yaratmanın ortamını organize ediyor. Bunu yapmak için, tasarım ekibi, Singapur'un önde gelen alışveriş kuşağı Orchard Road’un yeniden geliştirilmesi dahil, farklı türlerden alışveriş merkezi konseptlerindeki kapsamlı deneyimlerden edindiği geniş uzmanlıktan ilham almış.
Emaar Square Mall'ın tasarım amacı, anlamlı ve keyifli bir alışveriş merkezi deneyimi sunmak için İstanbul'un sokaklarının canlılığını ana sosyal alanlara ve baskın fonksiyonlara sahip günlük yaşam ortamına çekmek...
DP, Emaar Square Mall’da geleneksel içe dönük alışveriş merkezi tasarım düzenini tamamen tersyüz ediyor; ‘plazaları’ ve ‘kamusal alanları’ birbirine bağlayan ‘sokaklar’ yardımı ile yeni bir rota sistemini etkili bir şekilde projeye dahil etti. Mekânsal ve estetik olarak, bir dizi aktivite noktası ve güzergâh boyunca yerleştirilen çatı pencereleri, teraslar ve fıskiyeler gibi hareket halindeki ziyaretçilerin göz zevkini okşayan detaylar, dikkatlice bir araya getirilmiş. Alışveriş merkezinin farklı bölgeleri, dört mevsimden alınan tasarım ilhamı ile tanımlanmış, birbirinden ayrılmış ve aynı zamanda geçişli bir şekilde birbirine bağlanmıştır.
Alışveriş merkezinin kuzeyindeki ‘İlkbahar Bölgesi’nin önemli bir özelliği de 12 metrelik dramatik bir 'su perdesi' ile vurgulanan, yiyecek-içecek alanı olarak tasarlanmış açık bir avluya bakan 'ağaç üstlerine konuşlanmış’ kafeleri…
Alışveriş merkezinin ana girişine uygulanan dalga benzeri gölgelik heybetli bir varış hissi yaratıyor.
AVM'nin merkezinde yer alan kot altı plaza, insan hareketliliğini sürekli izlemeye olanak sağlayan bir tiyatro sahnesi gibi işlev görürken kışın ise bir buz pateni pistine dönüştürülebilen ve açık havada yemek yeme imkânı sunan çok amaçlı bir etkileşim alanı olarak hizmet veriyor.
*
Fuying Tower | Nanjing, Çin
Nanjing Jiangbei Yeni Yerleşkesi Endüstriyel Teknoloji Araştırma ve Inovasyon Parkı (NJITRIP) birinci etabının güney-batı köşesinde yer alan Fuying Tower, bir IT inkübatörünü ve hızlandırıcısını, ayrıca zemin seviyesinde IT sektörünü destekleyen işletmeleri barındırmakta. DPA Çin ve DPA Singapur'daki ekipler tarafından tasarlanan bağlantı, mimari şematiğin ve mekânsal programlamanın ardındaki en temel temaydı. Fuying Tower'ı kamuya açık bir peyzaj bağlantısı, zengin bir görsel kent koridoru olarak etkin bir şekilde konumlandırma, bu şematiğin ve planlamanın ana unsurlarıdır. Kısacası, binalar iletişimin teşvik edildiği, güçlü bir network imkanı yaratan ve bilginin paylaşıldığı IT mekânları olarak işlev görüyor.
İç mekanları dış mekanla birleştiren bağlantı, birbirleriyle eklentilenmiş kulelerin peyzajlı bir avlu etrafında kendi aralarında etkileşime girip kendilerini sanki aynadaymışçasına yansıttıkları bir mimari tarzda ifade ediliyor.
Çeşitli cephe malzemelerinin ve elemanlarının kullanımı, parkın özelliklerinin altını çizerek kullanıcılar ve çevre arasında daha samimi bir duyusal etkileşim yaratıyor.
Kulelerin giriş holünde tercih edilen malzemeler, yalın hatlar ve çizgisel geometri, dışardaki mimari ifade biçimini içerde de tekrarlıyor ve bu sayede Fuying Tower'a kusursuz bir kimlik ve deneyim kazandırıyor.
Kentsel Planlama: Ofis kuleleri arasındaki bağlantı ve kullanıcılara bu bağlantı aracılığı ile sağlanan sirkülasyon, çalışanları birbiriyle etkileşime teşvik eden ve daha paylaşımlı bir sosyal yaşantı duygusu uyandıran bir yerleşke yaratmanın anahtarı...
Mimari: Yerleşkenin mimari düzeni, son derece dinamik ve iş birliğine dayalı bir çevre oluşturmak amacıyla kamusal alan-özel alanların birbirine geçmesiyle çalışma-eğlenme alanlarını birbirleriyle örtüştürerek bağlamsal bir çevre çözümü sunuyor.
Peyzaj: Yeşil alanları kamusal alandan peyzajlı avluya devam ettiren şematik düzenleme, halka açık ve özel mekanların yanısıra çalışma-eğlenme fonksiyonlarına ayrılmış mekanların sınırlarını flulaştırıyor, zengin bir görsel kent koridoru oluşturuyor ve kullanıcılar ile çevre arasında daha samimi bir duyusal etkileşim sağlıyor.
Metin ve fotoğrafların telif hakkı DP Architecs Pte. Ltd’den Bahr Karim ve Marc Tey'e aittir.