Kundura Hafıza Arşivi’nin yaratıcıları tarafından kurulan "Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği"nin ilk çalışması, 18 Haziran Cuma günü Beykoz Kundura’da açılacak “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi olacak.
İstanbul’un en önemli endüstri mirası yapılarından Beykoz Kundura’nın geçmişine bugünden bakan Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği kuruldu. 2015’te başlayan ve sözlü tarih anlatılarının yanı sıra yaptığı araştırmalarla genişleyen Kundura Hafıza Arşivi’nin yaratıcıları tarafından kurulan dernek; Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip bu kültür mirasının korunmasına yönelik, farklı disiplin ve yöntemleri kullanarak yaratıcı alanlar açmayı amaçlıyor. Sergi, atölye ve yayın çalışmaları için zengin bir kaynak oluşturan dernek, araştırmacılara ve sanatçılara yönelik destek programları da sunacak.
Beykoz Kundura’nın tarihiyle daha dinamik bir ilişki kurabilmeyi ve bu miras alanının kültürel ve sosyal hayatını yeniden zenginleştirmeye yönelik çalışmalar yapmayı hedefleyen Kundura Hafıza, 200’e yakın söyleşi, 1000’e yakın fotoğraf ve yüzlerce belge, ambalaj kâğıdı, gazete kupüründen oluşan arşivini de güncelleyerek geliştirmeye devam edecek.
Beykoz Kundura Fabrikası
Bir fabrikanın ve emektarlarının hafızası
Derneğin ilk çalışması ise “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi olacak. Türkiye’nin sanayileşme tarihinin en önemli yapılarından Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın geçmişten günümüze hikâyesinin anlatılacağı, ziyaretçilerini Sümerbank ayakkabı kalıplarının üretildiği Marangozhane binasında karşılayacak "Kundura'nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya" sergisi 18 Haziran Cuma günü açılacak ve ay sonuna dek Sümerbank emektarlarını ve ailelerini ağırlayacak.
Küratörlüğünü Seda Yıldız’ın yaptığı ve yaklaşık üç bin işçi, memur ve ailesinin ‘birbirine bağlı olma’ halinden ilhâm alınarak hazırlanan sergi, gündelik hayat ile üretim faaliyetinin iç içe geçtiği fabrikada yaşananları seçili arşiv materyalleri ve sözlü tarih anlatılarıyla yeniden canlandıracak. Tasarımı Future Anecdotes İstanbul (FAI), üretim ve uygulaması BARN Architects tarafından yapılan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya”, 1 Temmuz’dan itibaren tüm ziyaretçilere açık olacak ve beykozkundura.com adresinden randevu alınarak Beykoz Kundura’da ücretsiz gezilebilecek.
*
Kültür, düşünce ve sanat fabrikası: Beykoz Kundura
Tarihi 1800'lerin başına uzanan, 2018’den beri de İstanbul’un önemli kültür ve sanat merkezlerinden birine dönüşen Beykoz Kundura, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip. Osmanlı döneminde deri ve kâğıt imalathanelerinin bulunduğu bu alan Cumhuriyet’ten sonra Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası olarak faaliyetine devam etti. Türkiye’nin değişen ekonomisi ve politik tavrı doğrultusunda 1999 yılında üretime son veren fabrika, 2004 yılında Yıldırım Holding bünyesine katılmasıyla birlikte film ve kültür sektörünün merkezlerinden birine dönüştü. Günümüzde film ve dizi platolarıyla tanınan ve çatısı altında yarattığı Kundura Hafıza, Kundura Sahne, Kundura Sinema, PerformLab, FelsefeLab platformları ile kültür, düşünce ve sanatta yeni buluşma alanları ve üretim olanakları sunan Beykoz Kundura, yaz aylarında açık hava film gösterimlerine ve konserlere ev sahipliği yapmayı da sürdürecek.