İstikbal Mobilya ve Türkiye Tasarım Vakfı’nın bu sene ikincisini düzenlediği Furnitur Uluslararası Mobilya Tasarım Yarışması’nın kazananları “2030’da Nerede/Nasıl Çalışacağız?” sorusunu nasıl cevapladıklarını anlattılar.
Yarışma; tasarımcıları, mimarları, mühendisleri ve üretme motivasyonu olan herkesi yeni dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek tasarımları yapmaya davet ederken, yenilikçi yaklaşımlarla, işlevsel ve sürdürülebilir nesneler tasarlayarak “2030'da nerede ve nasıl çalışacağız?” sorularına cevap veren tasarımcılar, yeni nesil yaşama ve çalışma alanları için ev-ofis mobilya tasarım fikirleri geliştirirdiler.
İstikbal Mobilya ve Türkiye Tasarım Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Furnitur Uluslararası Mobilya Tasarım Yarışması kazananları 16-17 Ocak 2021 tarihlerinde düzenlenen jüri değerlendirme toplantısının ardından 20 Ocak 2021’de ilan edilmişti. Yarışmada dereceye giren projelerin tasarımcıları projelerini anlattılar.
Yarışmada Dereceye Giren Projeler
Birincilik Ödülü: 71863 rumuzlu Fold projesi - Fatih Koçoğlu, İç Mimar ve Ürün Tasarımcısı
Bir çalışma masası kullanılmıyorken ne işe yarar?
Folder gelecek senaryosunda dar ve değerli alanların daha efektif ve dönüşümlü kullanımı meselesi üzerine yoğunlaşarak ortaya çıkmış bir üründür. Folder ın katlanabilen kulakları ile daha odaklanmış şekilde çalışmak ve arzu edildiğinde sesin yönünü de ayarlayıp müzik dinleyebilmek mümkün kılınmıştır. Çalışma dışında da kullanabilen bir odak noktası olma amacı da bu üründe yerine getirilmiştir. Folder ın üzerinde bulunan katlanır masadan ayrı olarak katlanabilir bir aydınlatma da bulunmaktadır. Ürün çalışma saatleri dışında katlanıp kapanarak multimedya aygıtına dönüşen bir üründür. Çalışma saatleri dışında üzerindeki gömülü ekrandan kullanıcının sosyal medya hesapları, mail hesapları, hava durumu gibi bilgiler paylaşılır. Bluetooth ve usb üzerinden Folder a bağlanarak ses ve müzik bağlantısı da sağlanabilir.
İkincilik Ödülü: 95564 rumuzlu ON Table projesi - Gamze Çaparoğlu Kaysı, İç Mimar
ON Table, yaşam alanlarında farklı ihtiyaçları karşılamayı amaçlayan bir mobilyadır. Projenin amacı yemek masası, masa, sosyalleşme alanı gibi birden fazla işlevi tek bir birimde birleştirmektir. Bir ağacın altına benzeyen tasarım, kullanıcılar için bir çalışma alanı hissi yaratmaktadır. Çalışma odası olmayan evlerde çalışmalar genellikle yemek masası üzerinde yapılır. Bu hem hijyen, hem kablolama hem de estetik açıdan sorunlar yaratır. Yemek masasında çalışırken de odaklanma problemi ortaya çıkar. ON Table, çalışma masası konumuna getirildiğinde kullanıcı kendini çalışmaya hazır hisseder. Aynı zamanda toplu çalışma fırsatı da sağlar. ON Table ile 6 kişi rahatça çalışabilir ve buluşabilir.
Üçüncülük Ödülü: 01429 rumuzlu NOMI projesi - Ahmet Kapıcıoğlu, İç Mimar
Çalışma alanlarımız öncelikli olarak global düzeyde yaşanan ekonomik, teknolojik ve de çevre sorunlarından doğrudan etkilenmektedir. Çalışan düzeyinde ise temel ihtiyaç, kişisel alan yaratılarak dikkat dağınıklığının önlenmesi ve bireysel motivasyonun güçlendirilmesidir.
Covid-19 sonrası ortaya çıkan sosyal mesafe tedbirleri ile evden çalışma kavramının hayatımıza girmesi hareket alanlarımızın sınırlanması gibi temel bir sorunu ortaya çıkarmıştır. Bu durumda hareketli, pratik bir şekilde kurulup kaldırılabilir, fazla yer kaplamayan, kolayca dezenfekte edilebilir yüzeyleri olan ürünlere olan ihtiyaç artmaktadır. NOMI, bu ihtiyaçlar doğrultusunda mekanlardan bağımsız ve mobil bir çalışma alanı yaratma amaçlanarak tasarlanmıştır. Eskiz sürecinde hareketli mobilya tasarımlarının sağlamış olduğu pratik çözümlerden yola çıkılıp insan ergonomisine adapte edilmiş taşınabilir bir çalışma alanı nasıl olabilir sorusuna yanıt aranmıştır.
“Çalışma alanın bulunduğun yerdir!”
Birinci Mansiyon Ödülü: 80706 rumuzlu FOCUS Chair projesi - Mert Urhan, Ürün Tasarımcısı
Focus chair, ev ortamında kullanıcıyı çevredeki uyarıcılardan izole ederek özel alan algısını arttıran ve böylece daha odaklı bir çalışma ortamı yaratan bir çalışma koltuğu tasarımıdır. Manuel şekilde yönetilen odaklanma paneli çalışılma yapılmadığı zamanlarda aşağı indirilebilir ve bu sayede ürün ev ortamına uyumlu hale gelmektedir. Ürünün ergonomik çalışma standı kişiye uygun mesafede konumlandırılabilmektedir. Ayrıca özellikle son bir yılda iş insanlarının hayatında olmazsa olmaz bir yer edinen görüntülü konuşmalar için yalın bir arka plan oluşturmaktadır. Bu noktada çalışma standı, kullanıcının kamera açısına daha rahat yerleşebilmesi için laptop veya tablet cihazlarını daha uzağa konumlandırabilir.
Odaklanma panelinin iç yüzeyinde saklama bölmeleri bulunur Standın altında bulunan ve standı öne çekerek yukarıdan da erişilebilen depolama alanında çalışma araç gereçleri saklanabilir. Odaklanma paneli, koltuk gövdesine gömülü raylar ve bu raylara yerleştirilmiş tekerler ile manuel olarak yukarı kaldırılır ardından rayın sınırlandırıldığı konumda sabitlenir. çalışma standı ise üst üste 2 parçadan oluşur, basit yapıdaki raylar üzerinde tümüyle öne çekilebilir ve iki parçanın birbirine bağlandığı mafsal merkezinden üst parça dönerek kullanıcının tam karşısında konumlanır. Bünyesindeki kanallar hem telefon ve tablet için stand olabilir hem de yüzeyde tutuş yaratır. Koltuğun sırt bölümü kalın yapıdadır ve sırt minderi gerektirmez.
İkinci Mansiyon Ödülü: 10904 rumuzlu Modo projesi - Ümit Karaca, Ürün/UX Tasarımcısı, İsmail Köse, Tasarımcı, Ozan Tan, Tasarımcı
Modo ihtiyaçlarımızın değişimine uyum gösteren bir çalışma masasıdır. Bardaklık, Saksılık, Kalemlik, cep telefonu platformu, kablo düzenleyici, aydınlatma, çeşitli hacimlerde depolama çözümleri, evrak haznesi, kulaklık askısı, ana çalışma platformu gibi modüllerden oluşur. Bütün parçalar, kolayca hem takılıp sökülebilir hem de platformda yer değiştirebilir. Modüllerin malzemesi ve rengi opsiyoneldir. İstediğiniz malzemeyi istediğiniz renk ile eşleştirebilirsiniz. Bu özellikleri ile modo, hem size özel bir ürün haline gelir, hem de bulunduğu mekana ve zaman uyumlu bir ürün olur.
Modo, mekana ve zamana uyum sağlarken, arka tarafta bulunan led lambasını da kullanır. Rgb LED özellikte bu aydınlatma birimi hem kendi ekseni etrafında dönebilir, böylelikle hem ışığın şiddetini hem yönünü ayarlayabiliriz, hem de ışığın renkleri ile oynayarak mekana daha uyumlu hale getirebiliriz.
Üçüncü Mansiyon Ödülü: 08152 rumuzlu The World in a Tent projesi - Ekin Cunbul, Ürün Tasarımcısı
Korona virüs pandemisiyle birlikte herkes ev ofisi, uzaktan eğitim gibi çalışma prensiplerine adapte olmaktadır. Birçok uzmanın da söylediğine göre bu süreçle birlikte evden çalışmaya adapte olduğumuz için bu geleneğin ileride daha da yaygınlaşmasının; eğitimin hibrit olmasının, şirketlerin bazı işleri uzaktan yapabilmesinin mümkün olduğu düşünülüyor. The World in a Tent, bu tarz yeni çalışma stillerini öngörerek 2030 için tasarlanmış bir mobilyadır.
Ev ortamı uzaktan ne kadar huzurlu görünse de birçok kişi çoğu zaman evde, aynı ortamda çalışmaktan sıkılabiliyor ve bazen ev ortamı çalışmak için en ideal ortam olmayabiliyor, böylece konsantrasyon sorunu oluşturabiliyor. Katlanabilir sistemiyle birlikte evlerde kolayca depolanabilen bu ürün, tekerlekli sistemiyle istenilen yere kolayca taşınabilecek ve kolaylıkla hava şartları farketmeksizin sahile, ormana, vb. birçok yere taşınıp ofis ortamını tekrardan kullanıcıya sağlayabilecek bir sistemdir.
Türkiye Tasarım Vakfı Teşvik Ödülü: 59919 rumuzlu Lagom projesi - Hüseyin Aydın, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, İrem Nur Demir, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, Baran Furkan Baydeniz, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
Gelecekte öngörülen uzaktan iş yapma eylemi pandemi süreci ile beraber hız kazanmıştır. Buna bağlı olarak çalışanlar bu duruma hızlı bir şekilde adapte olmak zorunda kalmışlardır. İş yapma eylemleri ev, ofis ve kollektif çalışma alanları çerçevesinde hibritleşmiştir. Değişen iş yapma pratiklerinin mekandan bağımsız bir şekilde evrileceği çıkarımında bulunulmuştur. Yeni alan tanımlamayı ve sürece hızlı bir şekilde adapte olmayı sağlayan ürünlere ihtiyaç olacağı varsayılmıştır.
Lagom, gelecekte uzaktan iş yapma biçimlerine bağlı olarak mekandan kaynaklı fiziksel problemlere (ışık, ses, depolama ve odak) çözüm getiren; iş yapma pratiklerine ve yeni nesil çalışma biçimlerine uygun, mobil ve kompakt çalışma alanı tasarımıdır. Ürün genel ölçüleri küçülen yaşam alanları ve antropometrik veriler göz önünde bulundurularak standardize edilmiştir. Lagom, farklı mekanların fiziksel koşullarına göre konumlandırılarak kullanım esnekliği sağlar.
İstikbal Özel Ödülü: 20826 rumuzlu Teams projesi - İlker Toruk, Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
Teams, gelecekteki muhtemel modern yaşam senaryosunda daralan ve küçülen yaşam alanlarındaki muhtemel yaşam biçimine uyum sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bireysel yaşayan kişiler ve çekirdek aile yaşayış biçiminde ev boyutlarının daralacağı, oda sayılarının azalacağı gelecekte çok fonksiyonlu bir kullanım senaryosu öngörüden ziyade bir ihtiyaç olacaktır. Bu noktada ‘Smart Frame’ özelliği ile modüler ve esnek kişiselleştirmeler sunan ürün, sabitlenerek konumlanan masa, elektrifikasyon noktaları, panelleriyle esnek bir kullanım sunar.
‘Smart Frame’ içerisine yerleştirilen sabitleme aparatıyla kenetlenen objeler kolay bir biçimde kısıtlama olmadan hareket eder. Yine engelli bireyler ve uzanarak çalışma biçimini kullanmak isteyen kullanıcılar için ürünün birleşerek bir komforlu çalışma alanı oluşturması ve çoklu oturma birimleri olarak kullanılması özellikleri vardır. İstenildiğinde tek bir birim olarak satın alınabilir, ve yine grup mobilyası mantığında tercih edilebilir.
*
Türkiye Tasarım Vakfı Hakkında
Tasarım odaklı yaklaşım ile Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen Türkiye Tasarım Vakfı 2016’dan bu yana faaliyet gösteriyor.
Genç tasarımcıların gelişimlerine destek olmak ve nitelikli tasarımın üretilmesine zemin hazırlamak amacıyla birçok çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar arasında tasarım odaklı video içerik platformu iskele.co ve farklı tasarımcıların yazılarının yayımlandığı İskele Blog yer alıyor. Ayrıca tasarımın farklı alanlarından süreli ve süresiz birçok yayının bir araya getirildiği “Tasarım Kütüphanesi” herkese açık bir çalışma ortamı sunuyor.