Geçmişle Geleceği Birbirine Bağlayan Tuğladan Bir Kafe

mimarizm.com / 17 Ekim 2022
T-FP tarafından tasarlanan EYST 1779 kafe projesinin, hızlıca parlayıp sonra tüketilen ticari bir alan değil, uzun ömürlü, sürdürülebilir bir mimari olarak hayatta kalması hedeflenmiş.

Fotoğraflar: Kiwoong Hong

Varlıklı Choi ailesinin soyluluk sembolü olan Gyeongju'daki evi, 'House of Choi' adlı bir vakıf olarak faaliyete geçti. Bu projenin bir parçası olarak, Gyeongju Gyo-dong Hanok Köyü'nün girişinde bulunan batı stilindeki tek bina, bir kafeye dönüştürüldü. Projenin mimari olan T-FP, bölgenin tarihi ve kültürel bağlamına saygı duyarak bu projenin geçmişle geleceği birbirine bağlayan bir sembol olmasını arzulamış.

EYST 1779 isimli bu kafe projesinin mimari konseptinin ana fikri tuğla olarak ortaya çıkmış. Uzun süredir en çok kullanılan malzemelerden biri ve gelecekte de çok uzun yıllar kullanılacak olmasına ek olarak, geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kurabilecek bir bağlamda, proje teması üzerinde konuşmak için uygun bir malzeme olacağı düşünülmüş. Çevredeki “Hanok” olarak adlandırılan yöresel Güney Kore evlerinin cepheleri ile uyumlu ve kütle olarak güçlü bir ifadesi olan kırmızı tuğlalar seçilmiş.

Mevcut yapının zemin, duvar ve tavanları da tuğladan yapılmış ve bu yerin kimliğini ve izlenimini daha net ve güçlü bir şekilde ifade etmesini sağlamış. Ayrıca tuğlaların tek tek uygulanması metodunun zamanın yığılmasına da bir vurgu yaptığını düşünen mimarlar; zemin, duvar, kapı/pencere çerçeveleri, bar ve aydınlatma elemanlarının detaylarında uygulanan modern desenler ve paslanmaz detayları da geleceğin metaforu olarak betimliyor.

 

İyi çözülmemiş bir çevre düzenlemesi ve ağaçlarla dolu olan eski yapının avlusu, tasarımcılar tarafından ziyaretçileri karşılayan bir meydan haline getirmek için temizlenmiş ve insanların daha rahat dinlenebilmesi için yalın ve sağlam bir vurgusu olan banklar yerleştirilmiş. İç mekan, yüksek tavanlı ve çatı pencereli ana salon ve farklı manzaralara sahip dört oturma alanından oluşturulmuş. Her alan için farklı yönelimler belirlenmiş ve ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatmak için bahçenin güzel manzarası mümkün olan her açıdan içeriye taşınmış.

Gyeongju, uzun ve güçlü bir tarihi ve kültürel bağlama sahip bin yıllık antik bir şehir olmasından dolayı mimarlar, EYST 1779 projesinin hızlıca parlayıp sonra tüketilen ticari bir alan değil, uzun ömürlü, sürdürülebilir bir mimari olarak hayatta kalmasını hedeflemiş.

Haber archdaily'den çevrilerek deerlenmiştir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :