İdeal Kent'ten Üç Yeni Yayın

mimarizm.com / 08 Mayıs 2023
İdeal Kent Yayınları'nın üç yeni kitabı yayımlandı.

Enis Yeter: Şehir, Yönetim ve Kültürel Miras

Türkiye’de üst yönetici olarak bürokratların aynı zamanda akademik çalışma yapmış olmaları önemsenmez. Halbuki Batı ülkelerinde uygulama ve bilimsellik paralel gider ve bu iki hususun birlikteliği çok önemsenir. Ülkelerin ve ulusların güçlü olmalarında kuşkusuz en başta gelen etkenlerden birisi, bürokrasinin etkinliği ve niteliğidir. Bürokrasinin hem akademik hem de uygulama bağlamındaki tecrübesinin bir araya gelmesi ise verilen hizmetleri çok daha nitelikli hale getirmektedir.

Bu kitabın yazarı Enis Yeter şehir meselesine uygulamanın içinden akademik bir perspektif ile bakıyor. Yazar, akademik yaklaşımın verdiği imkanları kullanarak şehrin sorunlarını daha derinlikli olarak ele alıyor, tarihsel ve yönetsel tecrübeleri ihmal etmeden gelecek ufkunu da dikkate alarak çözümler öneriyor. Yerel hizmetlerde merkezle olan iş yapma biçiminin sorunları ve bunları aşmanın yollarını da ele alan yazar kültürel mirasın korunması üzerine de önemli tespitlerde bulunuyor. Altı yıl valilik yaptığı Kastamonu’nun kültürel mirasını nasıl canlandırdığına da şahit olduğumuz yazarın devlette sürekliliğin ve süreksizliğin doğurduğu sorunları da çok çarpıcı ve sarih bir şekilde ele aldığını gözlemliyoruz. Avrupa Birliği’nin mahalli idareler üzerindeki etkilerini de gündeme alarak irdeleyen yazar hizmetlerin esas sahibinin vatandaşa en yakın birimler olarak yerel yönetimler olduğunu Subsidiarite ilkesi üzerinden Avrupa’da nasıl ele alındığını da aktarıyor. Yerel olanın uluslararası alandaki izdüşümünün analiz edildiği kitapta yatırım ve hizmetlerin merkezi kuruluşlardan yerel yönetimler, hatta daha büyük yerel yönetimlerden alt kademe yerel yönetimlere kaydırılmasının da yerellik açısından ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor.

Şükrü Karatepe (Editör): İklim Adaleti

Küresel iklim değişikliği, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, düzensiz yağış rejimleri, salgın hastalıklar gibi doğal afetler yanında kıtlık, yoksulluk, kitlesel göç, siyasi kargaşa, adaletsiz risk paylaşımı gibi toplumsal sorunlar üretmektedir. Bilim insanlarının ortaya koyduğu bulgular, insanlığın ortak sorunu olan iklim değişikliğiyle mücadelede, küresel düzeyde kolektif bir çabanın ortaya konmasının kaçınılamaz olduğunu göstermektedir.

Türkiye’nin de taraf olduğu Paris Anlaşması başta olmak üzere, küresel ölçekte sürdürülen girişimlerin iklim değişikliği ile mücadelede yetersiz kaldığı, özellikle toplumlar arasında adalet ve eşitliği sağlamadığı konusunda endişeler mevcuttur. Gelişmiş ve zengin toplumların çıkarını gözeten politikalar nedeniyle, az gelişmiş ve fakir toplumların maruz kaldığı haksızlıklar, iklim değişikliği ile bağlantılı konularda daha açık biçimde görülmektedir.

Az kirleten konumundaki ülkelerin, iklim değişikliğinden daha fazla zarar görmesi, uluslararası boyutları olan “iklim adaleti” kavramını gündeme getirmiştir. 25 akademisyenin kolektif çabasının ürünü olan İklim Adaleti kitabında, kavram bütün boyutlarıyla tartışılarak, küresel planda temiz bir gelecek ve adil bir uluslararası düzen tesisi için atılması gereken samimi adımlara dikkat çekilmektedir.

Fatih Çam: Kentlerde Kültür Sanat Yönetimi

Bu kitapta çözümleyici yöntemler bağlamında sanat ve kültür olguları ile kent ve belediyeler genel sosyolojinin kabul ettiği disiplinler temelinde ele alınmaktadır. Bu bakımdan yönetsel bir birim olan belediyeler ile kültür-sanat faaliyetleri arasındaki ilişkinin niceliği ve niteliği klasik ve çağdaş tartışmalara kültürel bir bağlamda zemin teşkil eden ve onları bir noktada birleştiren kent olgusu üzerinden araştırılmıştır. Ekonomik, politik, bilimsel, sanatsal ve entelektüel alanlardaki uygulama ve projeler yine kent adı verilen sosyal mekân üzerinden işlem görmekte ve sonuçları bakımından da bu mekân üzerinden değerlendirilmektedir. Çalışmanın tamamında Türkiye’deki belediyelerin kültür-sanat alanındaki etkinliklerine ulaşmak için tümevarımsal bir araştırma sistematiği benimsenmiştir. Yönetim bilimi açısından daha nesnel bir yer tutan sosyal politikaların oluşturulması ve ilgili alana karşı benimsenen yaklaşımların tarihi, ideolojik ve kültürel art alanları araştırılmıştır. Belediyelerin yereldeki görevlerinin toplumsal ve ulusal bakımdan nasıl bir değişime uğradığı, bu değişim üzerinde hangi etkenlerin rol oynadığı cevap aranan soruların başlıcalarıdır. Bu amaçla, Türkiye’de toplumsal tercihleri temsil eden siyasi partiler ile onlara bağlı belediyelerin içerisinde belirli koşulları sağlayanlar arasından seçilen belediyelerin ilgili alandaki etkinliklerine daha yakından bakılmıştır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :