Fotoğraf sanatçısı Timurtaş Onan'ın, 80'lerden bugüne İstanbul'un gündelik yaşamına dair görsel hikayelerle yüklü yeni fotoğraf kitabı "İstanbul Her Şeye Rağmen", Art Studio Yayınları'ndan çıktı.
Bugüne dek ulusal ve uluslararası pek çok proje ve sergiye imza atan İstanbullu fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın 80'lerden bugüne İstanbul fotoğraflarından oluşan "İstanbul Her Şeye Rağmen" adlı kitabı fotoğraf severlerle buluştu.
80'lerden bu yana İstanbul'un geçirdiği kültürel, ekonomik, demografik ve mimari değişimlere detaylı ve panoramik bir bakış sunan kitapta, çoğu analog olmak üzere 120 adet siyah beyaz fotoğraf yer alıyor.
Fotoğraf çekmeye başladığı 80'li yıllardan bu yana İstanbul'u sayısız defa kadrajına alan Timurtaş Onan, yeni kitabıyla bu kadim kentin hafıza kutusuna yeni bir andaç bırakıyor. İstanbul'un simgesi olan tarihi yapılar, dar sokaklarıyla güngörmüş Suriçi; çarşılar, pazarlar, camiler, meydanlar, gecekondu mahalleleri; martılar, balıkçılar, hamallar, sokak çocukları, yaşlılar; vapurlar, takalar, simit tablaları, oltalar ve banklar, kendilerine özgü hikayeleriyle birbirlerini bütünleyerek fotoğraftaki yerini alıyor. Onan'ın fotoğrafları, "an"da kendini gösteren hesapsız ve kurgusuz gerçeğin; sersemleten, büyüleyen, değiştiren, dönüştüren ve "her şeye rağmen" kendini var eden olagelişini belgeliyor.
Timurtaş Onan, "İstanbul Her Şeye Rağmen" kitabıyla dışarıdan ne kadar müdahale edilirse edilsin; hayatın ve şehrin her şeyden azade kendine özgü bir akışı olduğunu ve bu akışı hiçbir şeyin değiştiremeyeceğini ortaya koyuyor.
Erhan Şermet’in sunuş yazısından:
(…) İstanbul “Her Şeye Rağmen” bize şehir hayatının anlamının ancak en küçük yapı taşlarında, günlük hayatın küçük ilişkilerinde bulunacağını hatırlatıyor. Bu ilişkilerin dili henüz tam olarak çözülmüş değildir; tıpkı insanın ne olduğu sorusuna yanıt veremeyişimiz gibi. Zor ve karanlık bir dönemden geçtiğimiz şüphesiz doğrudur, belki tek ümidimiz günlük insanın diliyle politikanın dilini kusursuz örtüştürebilen bir kurnazlığın henüz icat edilememiş olmasındadır. Bu durum ister iyi diyelim, ister kötü, tarihin akışı içerisinde sürprizi hala mümkün kılmaktadır.
Timurtaş Onan’ın fotoğrafları tüm yalınlıkları içerisinde haber bültenlerinin veya analizlerin bize bütün bir kumaş gibi sunduğu şeyin, tek tek ipliklerini sunuyor. Günlük yaşam ve tarih bu ipliklerin bir araya gelişi ile dokunmaktadır. Bu fotoğraflarda bir şehrin kalbi tüm kendiliğindenliği ile atıyor. Öyleyse olup biteni anlamak için sayfaları çevirelim, kalp atışını takip edelim; hatırlayalım ve hayal edelim.