Türkiye'de yaratıcı endüstrilerin gelişmesine öncülük eden İstanbul Modern, İstanbul’un köklü ama unutulmaya yüz tutan zanaat ve el sanatları geleneğini, güncel tasarım ve sanat yorumlarıyla buluşturan yeni bir proje gerçekleştirecek.
Yeni kurulan İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu ilk projesinde sanat, tasarım ve zanaatı bir araya getiriyor. “İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen bu disiplinler arası platformla, tasarımcılara ve sanatçılara zanaatkârlarla çalışma ve birlikte üretme fırsatı verilerek. Karşılıklı tecrübe paylaşımını destekleyen proje ile kültürel zenginliğe sahip çıkılması hedefleniyor.
İlerleyen zamanlarda farklı proje ve işbirlikleri gerçekleştirmeye devam edecek olan İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu, İstanbul’un küresel rekabet gücünü artırmaya yönelik katma değer yaratan projeler geliştirmeyi, akademik çalışmalara katkıda bulunmayı ve her yaş grubundan izleyicilerin farklı etkinlikler aracılığıyla yaratıcı endüstriler konusunda bilinçlendirilmesini amaçlıyor.
İstanbul’un git gide kaybolan hammaddeleri ile üretim tekniklerinin yeniden yorumlanarak tasarım objeleri ve sanat eserlerinin yaratılacağı projede, cam, sedef, ahşap, kemik ve bakır kullanılacak. Platformda 5 zanaatkâr/el sanatları ustası ve 5 sanatçı/tasarımcı Atilla Kuzu (Bakır), Hatice Gökçe (Kemik), Adnan Serbest (Ahşap), Ekrem Yalçındağ (Sedef) ve Seyhun Topuz (Cam) bir araya geliyor.
Seçilen zanaat dalındaki üretim yöntemlerini yerinde inceleyen katılımcılar, ilgili hammadde ve teknikleri kullanacakları ürünler üzerine fikirler geliştirecek. Üretim sürecinin ise Mart 2016’da tamamlanması planlanıyor.
Proje sonucu ortaya çıkan ve müzenin tasarım koleksiyonunun çekirdeğini oluşturması hedeflenen ürünler, Mayıs 2016’dan itibaren 6 ay boyunca İstanbul Modern Mağaza’da projeyle ilgili bilgi veren dijital araçlar eşliğinde sergilenecek.
Projenin geniş kitlelere ulaşabilmesi için projede yer alan tasarımcı ve sanatçıların katılımıyla 5 Mayıs 2016 tarihinde bir panel düzenlenecek.