İstanbul Tasarım Bienali’nin VitrA sponsorluğunda gerçekleştireceği sohbetler, uluslararası tasarım ve sanat dünyasından çeşitli isimleri konuk edecek. Serinin yeni bölümleri her çarşamba İKSV’nin Spotify ve Apple Podcasts hesaplarından dinlenebilecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından VitrA sponsorluğunda ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, Borsa İstanbul’un Yüksek Katkıda Bulunan Kuruluş olarak destek verdiği 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin VitrA sponsorluğunda gerçekleştirdiği Tasarım Bienali Sohbetleri podcast serisinin ikinci sezonu başlıyor. Empatiye Dönüş alt başlığını taşıyan serinin sanatçı Luiza Prado’nun konuk olduğu ilk bölümü, İKSV’nin Spotify ve Apple Podcasts hesaplarında yayımlandı. Önümüzdeki haftalarda her çarşamba bir bölüm erişime açılacak.
Podcast serisinde 5. İstanbul Tasarım Bienali'nin katılımcılarıyla ve bienal kapsamında ortaklaşa çalışılan isimlerle yapılan sohbetlerde projeler hakkında ayrıntılı bilgi verilecek ve Empatiye Dönüş yolculuğuna farklı bakış açıları sunulacak.
Serinin Goethe-Institut Istanbul’un desteğiyle kaydedilen beş bölümünde, bienale Almanya'dan katılan veya projelere ortak olan beş isimle mimarlık, tasarım ve dijital kültür özelinde güncel konular, yenilikçi araştırmalar ve eleştirel yaklaşımlar tartışılacak.
Sezonun diğer bölümleri ise 14 Ocak’tan bu yana İKSV’nin YouTube kanalında yayımlanan Empati Sohbetleri’nin kayıtlarını içerecek. 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin empati kavramına farklı açılardan yaklaşan filmleri bir araya getirdiği Empati Seansları seçkisi kapsamında bienal küratörü Mariana Pestana’nın filmlerin yaratıcılarıyla canlı olarak gerçekleştirdiği bu sohbetlerin kaydı, Empatiye Dönüş podcast serisinde dinleyicilerle buluşacak. Sohbetlerde yeryüzünden okyanusların derinliklerine kadar çeşitli coğrafyalar ve dijital âleme dair pek çok konu masaya yatırılacak.
Empatiye Dönüş podcast serisinin İngilizce gerçekleştirilecek ilk beş bölümünün programı şöyle:
1. Bölüm: 24 Şubat 2021 Çarşamba / Luiza Prado
5. İstanbul Tasarım Bienali'nin dijital içeriği Eleştirel Yemek Programı katılımcılarından Luiza Prado Can Koçak ile sohbetinde, kişisel hikâyelerden yola çıkarak Türkiye ve Brezilya mutfaklarını birbirine bağlayan üç malzemeyi; bamya, biber ve portakalı konu aldığı videosu Danças hakkında konuşuyor. Prado sohbet boyunca ayrıca, doğurganlık, üreme, sömürgecilik, toplumsal cinsiyet ve ırk temalarına odaklanan sanatsal ve akademik çalışmalarını da anlatıyor.
2. Bölüm: 3 Mart 2021 Çarşamba / Nikolaus Hirsch
Salgından sonra kültür ve sanat hayatı asla eskisi gibi olmayacak! Frankfurt kökenli mimar ve e-flux Architecture’ın kurucularından Nikolaus Hirsch ile bienal direktörü Deniz Ova, 5. İstanbul Tasarım Bienali’nin Eleştirel Yemek Programı bölümü için yaptıkları uzun soluklu işbirliği üzerine sohbet ediyor, Covid-19’un ardından bienallerin ve kültür kurumlarının nereye evrileceği üzerine tartışıyorlar.
3. Bölüm: 10 Mart 2021 Çarşamba / Ibiye Camp
Bu bölümde 5. İstanbul Tasarım Bienali küratörü Mariana Pestana ve bienalin Empati Seansları programı kapsamında izleyicilerle buluşan, Shirley’nin Ardında filminin yaratıcısı Ibiye Camp, insanların önyargılarının dijital görüntüleme teknolojilerinde yol açtığı algoritmik sapmalar üzerine konuşuyor. Shirley’nin Ardında filmi, yüz tanıma sistemlerinin açığa çıkardığı sömürgeci anlatıları yapı sökümüne uğratıyor, bu sistemlerin arketipi sayılabilecek film kimyasının göz ardı ettiği koyu tenler hakkında düşünüyor.
4. Bölüm: 17 Mart 2021 Çarşamba / Ben Thorp Brown
Serinin dördüncü bölümünde bienal küratörü Mariana Pestana ve Empati Seansları kapsamında gösterilen Cura filminin yaratıcısı Ben Thorp Brown sohbet ediyor. Los Angeles’ta Silver Lake baraj gölünde kurulu bir araştırma evinde çekilen film, mimariyi bir tedavi aracı olarak gören Avusturyalı-Amerikalı mimarın geliştirdiği ilkeleri test ediyor. Söz konusu filmin baş kahramanı bir kaplumbağa. ABD’li vokalist Joan La Barbara tarafından seslendirilen bu kadim sürüngen, ilgi tanrıçası Cura’yı ete kemiğe büründürüyor. Kaplumbağa, bizi mitoloji ile Neutra’nın temel felsefe metni Survival by Design’dan (Tasarım Yoluyla Hayatta Kalma,1954) pasajları harmanlayan bir monolog eşliğinde evin içinde gezdiriyor.
5. Bölüm: 24 Mart 2021 Çarşamba / Alice Dos Reis
Bu bölümde Mariana Pestana ve Empati Seansları filmlerinden Dip Akıntısı’nın yaratıcısı Alice Dos Reis, Kuzey Atlas Okyanusu’nun en derin noktalarından birinin haritalandırma projesini yöneten deniz biyoloğu hakkındaki bu bilimkurgu filmi üzerine konuşuyor. Proje, okyanusun en dip noktalarında yaşayan kril türüyle ilişkili bir biyoteknoloji tasarısının şaibeli kullanımına odaklanıyor. Filmde deniz biyoloğunun okyanusun en derinlerinde, kril kurduyla kurduğu arkadaşlık ilişkisi ve yakınlık anlatılıyor. Proje sona yaklaştıkça biyolog, insanların bu insandışı varlıkla temas kurmasına yarayan sistemlerin getirdiği etik sorularla yüzleşiyor.
Podcast serisinin müzikleri Maxwell Sterling’e, ses tasarımı Şafak Ekmen’e ait.