Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen “Sanat, Tasarım ve Mimarlık Konuşmaları” başlıklı seminer ve etkinlik serisinin çevrimiçi olarak düzenlenen ilk etkinliğinin konuğu, Murat Tabanlıoğlu oldu.
Ülkemizin ve dünyanın sanat, tasarım ve mimarlık gündemine dair güncel konularına ve sorunlarına ışık tutan, disiplinlerarası nitelikte, öğrenciler için ders müfredat içeriklerini destekleyici ve tasarımla ilgili genel kültürlerini ve eleştirel bakış açılarını geliştirecek bir içeriğe sahip olması amaçlanan Sanat, Tasarım ve Mimarlık Konuşmaları / Art, Design and Architecture Talks başlıklı serinin ilk etkinliğinin konuğu Murat Tabanlıoğlu oldu.
Tabanlıoğlu’nun 27 Eylül Pazartesi, Zoom üzerinden gerçekleştirilen ve Kadir Has Üniversitesi YouTube kanalından da canlı yayınlanan “The Urban Space: Impact of Architecture Through Transformation” başlıklı konuşması aynı zamanda bir açılış dersi niteliğindeydi.
“Bir mimar olarak, nerede yaşadığınız çok önemli,” diye söze başlayan Tabanlıoğlu, hayatının çok büyük bir bölümünü geçirdiği İstanbul’un 1950’lerden itibaren değişim ve dönüşümünü gravürler, fotoğraflar, haritalar ve planlar üzerinden anlattı. Ulusal ve uluslararası arenada pek çok başarılı işe imza atmış olan Tabanlıoğlu, şimdiye dek hayata geçen projeleri üzerinden hafızanın, yerelliğin, mekânsal atmosferin ve bağlamın önemine dikkat çekti.
Liman Kentlerinde Araştırma ve Tasarım
Murat Tabanlıoğlu, Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile Tabanlıoğlu Mimarlık (TA_) arasındaki işbirliğiyle gerçekleştirilecek ve ilk öğrencilerini 2021-2022 Bahar döneminde kabul edecek olan, “Liman Kentlerinde Araştırma ve Tasarım” (Research and Design in Port Cities) temalı Mimarlık ve Kent Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın koordinatörlüğünü üstleniyor.
Programda, temel stüdyo dersleriyle seçmeli dersler, alanlarında uzman mimar, tasarımcı ve akademisyenlerin işbirliğiyle veriliyor. Dünyanın en önemli liman kentlerinden üçüne (İstanbul/Türkiye, Hamburg/Almanya ve Trieste/İtalya) odaklanan program, öğrencileri üç dönem boyunca farklı tasarım yaklaşımlarıyla tanıştıracak, belirlenen liman şehirleri üzerine araştırmalar yürüterek çevresel ve kentsel ölçekten mimari detay ve malzeme ölçeğine kadar uzanan geniş bir alanda tasarım bilgilerini artıracak.
Stüdyolar kapsamında atölyeler ve eğitim gezilerinin de planlandığı lisansüstü program, çağımızın güncel sorunları için çözümler geliştiren, ekolojik ve etik farkındalığı yüksek öğrenci projelerinin üretilmesini hedefliyor.
Murat Tabanlıoğlu’nun “The Urban Space: Impact of Architecture Through Transformation” başlıklı konuşmasını izlemek için tıklayın