Kırsalı Yeniden Tanımlayan Yerleştirme

mimarizm.com / 26 Ekim 2021
Çin kırsalında davranış biçimlerini araştıran Çin menşeli mimarlık pratiği Lin Architecture, deneysel bir proje kapsamında Şangay çeperinde inşa ettikleri bambu pavyon ile ziyaretçileri gözleme ve harekete davet ediyor.

Fotoğraflar: Songkai Liu

Deneysel bir kırsal alan projesi olan pavyon, geniş bir alana etki ederek bölgenin ziyaretçilerini harekete geçiriyor. İşbirliği, ekolojik inşaat, sürdürülebilir operasyon ve araştırma kavramlarıyla öğretime odaklanan bir süreçle gerçekleştirilen proje, Şangay'ın doğal ve ekolojik kaynaklara sahip olan Chongming bölgesinde yer alıyor. Burası, şehirden kaçmak isteyen turistler arasında popüler bir hafta sonu destinasyonu olarak biliniyor.

Kırsal bağlamda inşa edilmiş bir alanın farklı davranışları nasıl harekete geçirebileceğini ve beklenmedik sosyal etkileşimler oluşturabileceğini araştıran Lin Architecture ekibi, genel olarak kırsal alandaki geleneksel davranışları belirleyen iki özellik olduğunu belirtiyor: Yerin geniş düzlüğü ve çevrelenme eksikliği. Proje, bu iki koşulu kesintiye uğratarak alanda yataydan dikey bir organizasyona geçiş yapan yeni bir topografya kuruyor.

Mimarlar “alan teorisi” olarak adlandırdıkları araştırma çalışmaları kapsamında proje alanındaki geniş boşluğun sınırlarını yeniden tanımlayarak ziyaretçiler arasında bir etkileşimi de teşvik ediyor. Mekanı keşfederken farklı boşluklarda bir araya gelebilecekleri, oturup dinlenebilecekleri, sosyal mesafelerini korurken güvende hissedecekleri alanlar bulmalarına olanak tanıyor.

Yaklaşık iki hafta süren inşaat sürecinde de tüm yapım çalışmaları katılımcı bir anlayışla, araştırma ile ilerledi. Projenin yapımında profesyonellerin yanı sıra öğrenciler de etkin rol oynadı.

Haber designboom’dan çevrilerek derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :