Güney Hollanda’da yer alan Venlo Vilayet Binası, Rotterdam merkezli mimarlık stüdyosu Kraaijvanger Architecten tarafından, sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla beşikten beşiğe (C2C) yaklaşımıyla tasarlandı.
Dış cephesi yeşille kaplanan C2C binasının hayata geçirilmesinde dört önemli unsur dikkate alındı: İç ve dış mekandaki hava kalitesini yükseltmek, dönüştürülebilir malzeme kullanmak, tüketilenden daha fazlasını üretebilen yenilenebilir enerji, su kalitesini geliştirmek.
Binanın 2 bin metrekarelik ‘yeşil’ kuzey cephesinde, havadaki sülfür ve azotun %30’unu emerek çevrenin biyoçeşitliliğe katkıda bulunan ve sağlıklı bir ortam yaratan 100 farklı bitki yer alıyor. Dünyanın en geniş yeşil cephesi olarak kabul edilen bu bitki örtüsü, aynı zamanda binanın hemen karşısındaki otoyol tarafından üretilen emisyonları da azaltıyor.
Batı cephesinin tepesinde üç katlı bir yeşil bölüm yaratılmış. Burada güneşten aldığı enerjiyle tüm binayı ısıtan güneş bacaları ve insanı egzersiz yapmaya teşvik ederek ziyaretçilerle çalışanların sağlıklarına katlıda bulunan ahşap bir merdiven yer alıyor. Yağmur suyunu depolayan yeşil çatı ise binanın sulama için gerekli tüm su ihtiyacını karşılayabiliyor.
Binada, C2C spesifikasyon standartlarını karşılayan malzemeler kullanılmasına dikkat edilmiş, dolayısıyla hepsi yerel değil. “Tüm ürünlerin kullanım süresince toksin üretmeyecek olması ve dönüştürülebilir olması bizim için çok önemli,” diyor mimarlık firması yöneticileri.
Bunun yanı sıra mimarlar, yapılı çevrenin kalitesinin onu kullananlar üzerindeki etkilerini de dikkate almışlar. Venlo Vilayet Binası, bir yapının hem doğaya, hem de içinde yaşayan kullanıcıların sağlıklarına nasıl etki edebileceğinin en iyi örneklerinden biri. “Artık sadece çevrenin değil, kullanıcının sağlığını da gözetmeliyiz. Çalışanlara fayda sağlayan bu yaklaşım aynı zamanda daha az maliyetli,” diyor mimarlar.
Kuzey cephesi
Batı cephesi
Kaynak, Frameweb