Daikin ile Yaşam Mekan Buluşmaları'nın ilk konuğu, mimar Emre Gürsoy idi. Daikin Solution Plaza fuha İstanbul'da gerçekleşen ‘Mimar Gözüyle Geleceğimiz’ konulu söyleşide Gürsoy, yaşadığımız çevresel sorunların çoğunun hatalı tasarımların sonucu olduğuna dikkat çekti.
Daikin Türkiye'nin yeni etkinlik dizisi 'Yaşam Mekan Buluşmaları'nın ilki, 9 Şubat 2016 Salı günü Daikin Solution Plaza fuha İstanbul'da gerçekleştirildi.
"Mimarlarınıza güveniyorsanız böyle bir mekana ihtiyaç var"
Markanın herkese açık bir deneyimleme merkezi şeklinde kurguladığı fuha İstanbul, hem profesyoneller, hem öğrenciler, hem her yaştan bilim meraklısı için günümüzün etkileşimli iletişim araçlarını içeren, keyifli bir ürün teşhir ortamı sunuyor.
Daikin ile Yaşam Mekan Buluşmaları'nın açılışında söz alan Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, dünyadaki inverter cihazların üçte birini üreten Daikin'in 92 yıllık deneyimi ile sektörün güçlü bir aktörü olduğunu ifade etti. Japonların detaycı yaklaşımı ile Türklerin hızlı aksiyon alma yeteneğinin iki toplum için de faydalı bir işbirliği ortamı yarattığını ekledi.
Dünya genelinde Japonya'da iki, Çin'de bir fuha merkezi bulunduğu bilgisini veren Önder, Türkiye'de 6 milyon doları aşkın yatırım ile hayata geçirilen fuha İstanbul'un herkese açık bir merkez olduğunu belirterek, "Mimarlarınıza güveniyorsanız böyle bir mekana ihtiyaç var" dedi.
"Besin kaynağımız yapı değil!"
Yaşam Mekan Buluşmaları'nın ilkinde ‘Mimar Gözüyle Geleceğimiz’ başlıklı bir konuşma yapan B Design yönetici ortağı Emre Gürsoy ise, tasarımın geleceği şekillendirmedeki öncü rolüne değindi. "Besin kaynağımız yapı değil!" diyen Gürsoy, tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasının ve çevremizi etkileyen diğer benzer gelişmelerin ihtiyacın ötesinde daha yeniye ve daha büyüğe karşı duyulan isteğin sonucu olduğunu dile getirdi. Fosil yakıt kullanımı sona erse de karbon salımının aynen devam edeceğini savunan Gürsoy, "Düşünce yapımız değişmediği sürece hiçbir şey değişmeyecektir" dedi.
Dünyada yaşanan çevresel sorunların yaptığımız hatalı tasarımların bir sonucu olduğunu söyleyen mimar, 1991 ve 2012 yıllarına ait Dubai hava fotoğraflarını göstererek, bu süreçte yaşanan muazzam kentleşmenin doğurduğu sonuçlara dikkat çekti; "Dubai'de enerji tüketiminin %50'si soğutmaya gidiyor çünkü çölün ortasında cam kaplı binalar yapıyoruz."
Azalt, Yeniden kullan, Geri dönüştür
Emre Gürsoy'un daha kesin ve keskin çözümler için önerdiği formül ise şu oldu:
Reduce (Azalt):
Pasif tasarıma önem verelim. Bunun için kullanılabilecek birçok konvansiyonel çözüm var. Ayrıca enerji verimli cihazları tercih etmeliyiz. B Design imzalı, Özyeğin Üniversitesi Hazırlık Fakültesi (ScOla) binası, pasif tasarım alanında iyi bir örnek.
ÖzÜ Hazırlık Fakültesi
Reuse (Yeniden kullan):
Yıkılacak yapılar tasarlamayalım. Yeniden kullanım ve tamirat, geri dönüşümden daha az enerji tüketir. Habitat 67, Tate Modern, Bilgi Üniversitesi Silahtarağa Kampüsü bu konudaki iyi örnekler...
Recycle (Geri dönüştür):
Geri dönüştürülebilir ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanalım. Standart yapılarda maliyet aynıdır, o nedenle boş yere estetikten ödül vermeyelim. İhtiyacımızdan fazla kaynak kullanmayalım.