Bugün artık boya dışında çok farklı malzemeler kullanarak cephelere çeşitli renkler eklemek mümkün. Cephe tasarımlarında klasik beyaz, gri, bej, kahverengi ve mavi tonlarının dışına çıkmayı hayal edenler için renkli cepheleriyle bulunduğu çevreye dinamizm kazandıran çağdaş mimari örnekleri bir araya getirdik.
Kuggen Binası, Wingårdh Arkitektkontor izniyle, fotoğraf: Lindman
Mimaride çoğunlukla beyaz, gri, bej, kahverengi ve mavi tonları kullanılır. Beyaz; modern, yalın ve minimalisttir. Gri; beton ve çeliğin rengidir. Kahverengi; ahşap ve tuğlaların, bej ise taş ve ahşabın rengidir. Bizi çevreleyen mimariye genellikle bu nötr renkler hakimdir, bu nedenle çarpıcı bir kırmızı duvar, sıcak pembe bir cam panel veya yeşil bir alüminyum levha ile karşılaştığımızda onlara iki kez bakma ihtiyacı duyarız. Boya dışında malzemeler kullanarak da bugün artık mimari cephelere renkler eklemek mümkün. Bir cephede tüm olağandışı renkleri bir arada kullandığınızı hayal edin; sonuç ne olurdu? Eğer abartılı olacağını düşünüyorsanız, aşağıdaki örnekler kesinlikle fikrinizi değiştirebilir. İşte, renkli cepheleriyle bulunduğu çevreye dinamizm kazandıran çağdaş mimari örnekleri…
1. Kuggen Binası - Göteborg, İsveç
İtalyan Rönesansı’ndan esinlenilen bina, Chalmers Teknoloji Enstitüsü'ne ait. Wingårdh Arkitektkontor tarafından tasarlandı ve dış kaplaması kırmızı ve yeşil tonlarında sırlı seramik karolardan oluşuyor.
2. SAM Monthey Anaokulu - Monthey, İsviçre
Bonnard Woeffray Architectes'in tasarladığı anaokulunun dış cephesi, eşit büyüklükteki dikey ahşap çıtalarla giydirilmiş. Çıtalar, hem çocuklar hem de yetişkinlere çekici görünebilecek şeker pembesi tonlarına boyanmış.
Bonnard Woeffray Architectes izniyle fotoğraf: Hannes Henz
3. Sugamo Shinkin Bankası Nakaaoki Şubesi - Saitama, Japonya
Mimar Emmanuelle Moureaux, dışarı doğru çıkıntı yapan kübik kütlelerin derinliklerini değiştirerek çiçek saksılarını andıran eğlenceli bir dinamik cephe oluşturmuş. Bu eğlenceli dokunuş, kutuların ön yüzeylerinin ve yanlarının farklı renklere boyanmasıyla daha da ileri götürülmüş.
Emmanuelle Moureaux Architecture + Design, Fotoğraflar: Daisuke Shima / Nacasa & Partners
4. Brandhorst Müzesi - Münih , Almanya
Mimar Sauerbruch Hutton müzenin tasarımında farklı hacimleri birbirinden ayrıştırmak için üç farklı renk paleti kullanmış. Cephenin eğlenceli görünümü, çok renkli seramik çubukların kaydırılmış sıralarının arkasında kullanılan delikli alüminyum levhalar sayesinde elde edilmiş.
Sauerbruch Hutton izniyle
5. Spectrum Apartmanı - Box Hill, Avustralya
Kavellaris Kentsel Tasarım (KUD), yapının kütleleri ve renkleriyle oynayarak dinamik bir etkiye sahip, sıra dışı bir bina tasarladı. Balkonlar farklı açılarla birbirleri üzerine istiflenmiş ve parlak renklere boyanmış.
Kavellaris Urban Design izniyle, fotoğraf: Peter Clarke
6.Spor ve Boş Zaman Merkezi - Saint-Cloud , Fransa
Binanın farklı kübik kütleleri, farklı tonlarda çok renkli cam cephelere sahip. KOZ Architects, binayı kullanacak olan gençliğin ruhunu yansıtacak şekilde, tesisin hem içinde hem de dışında renk kullanmış.
KOZ Architectes izniyle, fotoğraf: Stephan Lucas
7. IMI Uluslararası Yönetim Enstitüsü - Kalküta , Hindistan
Enstitünün kıvrımlı cephesi, yumuşak bir akışa sahip olacak şekilde çok renkli cam panellerle kaplanmış. Dış cephenin tekrar taşımayan deseni “gökyüzünün doğasından” ilham alıyor ve aynı zamanda gençlerin canlı ruhunu temsil ediyor. Bina Abin Tasarım Stüdyosu tarafından tasarlanmış.
Abin Design Studio izniyle, fotoğraf: Pradip Sen
8. Seguin - Boulogne-Billancourt, Fransa
Fransa merkezli Agence Bernard Bühler, binalarının dış cephelerinde renkleri kullanarak son derece sıra dışı ve çekici bir tasarıma imza atmış. Seguin konut projesi; bir tarafta kırmızı tonlarını, bir tarafta ise grinin tonlarının kullanarak binanın dış cephesinde kontrast oluşturmuş.
Agence Bernard Bühler izniyle
9. Palais des Congrès de Montréal - Montreal , Kanada
Eski Montreal'deki bu kongre merkezi çok renkli cam bir perde ile çevrelenmiş. Cam paneller, cepheyi canlandıran ve rastgele tekrarlayan beş farklı renkten oluşuyor. Pencerelerden içeri giren ışık, gün içinde panellerin tonlarını alarak iç mekanda çok farklı bir atmosfer yaratıyor.
Görsel, congresmtl.com
10. The Paradise of Color - Pekin, Çin
Canlı renk tonları, Pekin'deki anaokulunun cephesini canlandırarak ona hareket kazandırmış. Atelier Alter, dış cephe tasarımında yapı bloklarından ilham almış. Cephelerdeki dev renk blokları, mahalledeki çocukların dikkatini çekmek için göz kırpıyor.
Atelier Alter izniyle
Bu haber Arch20’den derlenmiştir.