İstanbul Serbest Mimarar Derneği tarafından, Yapı Medya İletişim organizasyonuyla düzenlenen İkili İş Görüşmeleri, mimarlık ofisleri ile yapı sektörü firmalarını dokuzuncu kez biraraya getirdi. İzocam ve Yaktaş-Gerflor sponsorluğunda gerçekleşen “Nasıl Yaptık? Neler Yapabiliriz?” panellerinde, mimarlar, üzerinde çalıştıkları projeleri nasıl yaptıklarını anlatırken, yapı sektörü profesyonelleri ile bundan sonraki projelerde neler yapabileceklerini de konuşma fırsatı buldular.
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD)'nin 2011’den bu yana düzenlediği İkili İş Görüşmeleri, geçen yıl gerçekleşen “Türkiye Mimarlığı ve Yapı Sektörü Gündem Buluşması”nda daha zengin içerikli bir etkinlik serisine dönüşmüştü.
Mimarlık ofislerini yapı sektörü profesyonelleri ile bir araya getiren İkili İş Görüşmeleri’nin 3 Mayıs 2018 Perşembe günü Fulya'da, Yapı-Endüstri Merkezi etkinlik alanında gerçekleşen dokuzuncu buluşmasında da bu kurgu sürdürüldü. “Nasıl Yaptık? Neler Yapabiliriz?” başlıklı panellerde, mimarlık gündemi açısından önemli yapılar, tasarımcıları ve paydaşları tarafından ele alındı.
İstanbulSMD Başkanı Sibel Dalokay Bozer
Etkinlik kapsamında, sabah 09:30-12:30 ve akşamüstü 16:00-19:00 saatleri arasında, yapı sektöründe malzeme ve servis üreten profesyoneller ile İstanbulSMD üyesi mimarlar ve diğer konuk mimarlar ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Katılımı kapalı ve ücretli olan bu görüşmelerde, yapı malzemesi firmaları ürün ve hizmetlerini Türkiye’nin önde gelen mimarlık ofislerine birebir tanıtma fırsatı buldu. Görüşmelerin arasında yapılan paneller ise herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak gerçekleşti.
Kamuya hizmet eden yapıların doğum hikayeleri paylaşıldı
Üç oturumdan oluşan “Nasıl Yaptık? Neler Yapabiliriz?” panel dizisinde, gündemde olan tamamlanmış yapıların mimari müellifleri ve diğer disiplinlerden profesyoneller, yapılarının doğum hikayesini ve gelişimini farklı perspektiflerden ele aldılar. Bir şekilde kamusal fonksiyonlar yüklenen ancak kurumsal işverenleri olan ya da mülk sahibi kamu kurumu olsa da işverenleri arasında özel kurumların olduğu yapıların mercek altına alındığı panellerde; Argos in Cappadocia, Uniq İstanbul ve Yapı Kredi Kültür Sanat Binası projeleri, işin içinde bulunan farklı disiplinlerden kişiler tarafından masaya yatırıldı.
Yerin ruhunu koruyan dönüşüm projesi; Argos in Cappadocia
“Uçhisar’da bir kırsal dönüşüm uygulaması: Argos in Cappadocia” başlıklı birinci panelde, Argos Yapı Genel Müdürü, mimar Aslı Özbay’a; başlangıcından itibaren 13 yıl boyunca Argos projesinin koordinatörlüğünü yürüten Uçhisarlı tarih uzmanı Mehmet Özkılıç eşlik etti. Uçhisar köyünün coğrafi ve tarihi arka planı ile merhum Turgut Cansever’in Argos projesine öncülük eden fikirlerinin gündeme getirildiği oturumda, yerin ruhunu koruyarak proje geliştirmenin önemine değinildi.
Uykudaki bir projeye can nefesi; Uniq Istanbul
Yapımına yıllar önce başlanan ancak çeşitli nedenlerle tamamlanamayan Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi’nin küllerinden doğan “Uniq İstanbul” projesini gündeme taşıyan ikinci panelde, ERA Mimarlık ortağı Ali Hızıroğlu, Pro-net Mühendislik ortağı, inşaat mühendisi Ara Pekmezoğlu ve Uniq Istanbul Genel Müdürü Sonay Yücel, atıl durumdaki bir inşaatı canlı bir kültür merkezine dönüştürmenin hikayesini aktardılar.
İstiklal’i yeniden canlandıran bina; Yapı Kredi Kültür Sanat
“İstiklal’e dönüş: Yapı Kredi Kültür Sanat Binası” başlıklı son panelde ise Teğet Mimarlık ortağı Ertuğ Uçar, yeniledikleri Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS) binası ile cazibesini yeniden kazanmaya başlayan İstiklal Caddesi’ndeki kültürel hareketliliği, İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ve Galeri Nev kurucularından Haldun Dostoğlu ile birlikte tartışmaya açtı. 2018 sonbaharında gerçekleşecek 4. Tasarım Bienali’nin sergi mekanları, İstiklal Caddesi’ni merkez alan bir güzergaha sahip. Mısır Apartmanı ile özdeşleşen Galeri Nev ise, bir süredir Karaköy’e taşıdığı sergi mekanını yeniden İstiklal’e döndürmenin arifesinde.
İkili İş Görüşmeleri 2018’de kimleri ağırladı?
Panellerin öncesinde ve sonrasında gerçekleşen ikili iş görüşmelerine Bakırküre Mimarlık, Brigitte Weber Architects, Kreatif Mimarlık, CM Mimarlık, Arkizon Mimarlık, Akyürek Elmas Mimarlık, ERA Mimarlık, Tekeli-Sisa Mimarlık, Kansu Mimarlık, BRN Mimarlık, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık, Pimodek Mimari Tasarım Uygulama, Norm Mimarlık, Şanal Mimarlık, KG Mimarlık, Görkem Volkan Design Studio (GVDS), Toner Mimarlık, Jeyan Ülkü Mimarlık, Swanke Hayden Connell Mimarlık, Baraka Mimarlık, Zoom Mimarlık, Team Fores, Avcı Architects ve Melike Altınışık Architects (MAA) mimarlık ofislerinin yöneticileri ve kıdemli mimarları katıldı.
Yapı sektörü temsilcileri ise Altıncı Cadde, Aspen Yapı ve Zemin, Dalsan, Durlum, İzocam, Kasso, Knauf, Kreon, NG Kütahya Seramik, Seranit, Şişeçam Düzcam ve Vmzinc firmaları adına görüşmelerde yer aldı.