Bu ay mimarların yapılara bakma biçimini merak ettik ve Ali Hızıroğlu, Alper Derinboğaz, İpek Baycan Magriso, Şule Ertürk Gaucher ve Yeşim Hatırlı'ya "Bir Yapıya Baktığınızda İlk Ne Görürsünüz?" sorusunu yönelttik.
Ali Hızıroğlu; ERA Mimarlık Kurucu Ortağı
Yapısal bir mekanın “dışarı” ile kurduğu ilişki, yaşamı içerisine davet ediş biçimi, ifadesine yansır, aynı bir insandaki gibi, diye düşünürüm. Net bir biçimde ne sadece form, ne malzeme, ne safi estetik diyebilirim bu soruya cevaben. Bazen ufak bir kenar bitişi durup bakmamı sağlar ya da bir doku, bazen ise ölçek ve özen. Yapının bağlamıyla ve insan ile kurduğu ya da kuramadığı ilişkiler ilk dikkatimi cezbedenlerdendir.
Bir suluboya tablodaki gibi baktıkça daha da fazlasını görmeye başlıyor insan. Her hamlenin düşüncenin yapıya aksediş biçimini, ilk hikayesini, gelişimini, tasarımcı ve diğer paydaşların da katılımıyla alınan kararlarının gelgitlerini bir nevi arkeolog edasıyla incelemek, katman katman deşifre etmek ve kullanıcılarının mekanları nasıl sahiplendiğini gözlemlemek kendiliğinden peşi sıra gelen bir alışkanlık aynı zamanda.
*
Alper Derinboğaz; Salon Kurucusu
İyi yapılara baktığımda diyeyim çünkü kötü yapılara bakıp beğenmemesi çok kolay bir ülkede yaşıyoruz. İyi yapılara baktığımda mimarın yer yer kamusal faydayı, yer yer açık alanları bazen de nitelikli bitişleri hayata geçirmek için nasıl uğraştığını ve sessizce bir şeyleri değiştirebildiğini görüyorum. Belki siyasetten veya paradan daha iyi bir şekilde...
*
İpek Baycan Magriso, Şule Ertürk Gaucher / Slash Architects Kurucu Ortakları
Bir yapıya baktığımızda, genel minvalde tüm çevresi ve bağlamı içerisinde değerlendirme yapıyoruz sanırım. Özetle bir yapının bağlamı ile kurduğu ilişkinin doğruluğu, fiziksel çevre koşullarına göre konumlanışı ve zemin oturumunun kamusal alan ile kurduğu ilişkiyi bilinçaltında da olsa sorguluyor ve direk değerlendirmeye alıyoruz. Zemin kullanımı, dışarı ile kurduğu ilişki ve bağlamına olan yaklaşımı bir projeyi iyi ya da kötü yapan en temel şey kanımızca.
Bağlamı ile ilişkisi kuvvetli bir yapı ve doğru bir konsept ve yaklaşım ile geliştirilmiş bir yapılı çevre önerisi ile karşılaştığımızda, yapının doluluk boşluk kompozisyonu ve oranları en çok dikkatimizi çeken şey. Doğru oranlara ve kompozisyona sahip bir yapının son derece düşük bütçeler ile imal edildiğinde dahi iyi bir tasarım olduğunu belli ettiğine inanıyoruz.
*
Yeşim Hatırlı; Hatırlı Mimarlık Kurucu Ortağı
Bu soruya söz konusu yapının tasarımında öne çıkan niteliklerinden ve bağlamındaki mevcudiyetinden bağımsız cevap vermek oldukça güç. Bir genelleme yapmak gerekirse hemen her yapıda ilk bakışta dikkatimi çeken yapının kütlesel ve tektonik etkisi olur diyebilirim. Ancak bazen çarpıcı/farklı renk ve malzeme seçimleri, içinde bulunduğu yapısal çevre, doğa ya da topoğrafyayla kurduğu ilişki biçimi, ilgi çeken bir strüktür sistemi ya da çarpıcı bir detay da benim için ilk algıda öne çıkan özellikler olabilir.