Minyatür 2.0” Sergisi Çevrimiçi Sanatçı Atölyesi ve Konuşma Etkinliği

mimarizm.com / 08 Eylül 2020
Pera Müzesi Öğrenme Programları’nın “Minyatür 2.0” sergisi kapsamında hazırladığı çevrimiçi program, sulu boya ile minyatür çizimlerine odaklanan sanatçı atölyesi ve Osmanlı minyatürlerinin mimari boyutunu ele alan konuşma ile devam ediyor.

Mete Kutlu

Pera Müzesi’nin yeni sergisi “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür”, çeşitli yaş gruplarına yönelik çevrimiçi etkinlikleri ile sanatseverlerin evde keyifli vakit gerçirmelerine yardımcı oluyor. Sergideki eserlerden ilhamla hazırlanan sanatçı atölyesinde farklı sulu boya tekniklerini keşfeden katılımcılar, minyatüre kendi güncel yorumlarını getirecekler. Minyatürlerdeki mekân anlayışını mercek altına alan konuşma etkinliğinin sonunda ise katılımcılara kendi maket minyatürlerini yapabilecekleri bir yapım kılavuzu ve çizimler gönderilecek.

Yeni teknikler ile güncel minyatür çizimi

Pera Öğrenme’nin 18 yaş ve üzerine yönelik “Sulu Boya ile Minyatür Çizimler” atölyesinde, sanatçı Gabrielle Reeves ile “Minyatür 2.0” sergisindeki manzara resimlerini inceleyen katılımcılar, renk teorisi, renk karıştırma ve uygulama süreçleri gibi temel çizim ve sulu boya tekniklerini keşfettikten sonra, bu yeni yöntemleri kendi çizimlerine uygulayacaklar, minyatür sanatının renkli ve güncel yorumlarına imza atacaklar.

Gabrielle Reeves

Elişi çağından dijital zanaat dönemine, minyatür ve mimari

Mimar-görsel tasarımcı Mete Kutlu ise öğrenme programları kapsamında gerçekleştireceği çevrimiçi konuşmada, modern dünya algısına direnen Osmanlı gözünün mekânsal dinamikleri ile dijital dönem mimarisi arasındaki benzerlikleri gündeme taşıyacak. ‘Osmanlı gözü’ ile modern dünya görüşünün kökeni olan ‘Rönesans gözü’nü karşılaştıran konuşmacı, iki farklı medeniyetin yüz yüze geldiği Macar şehirlerinin farklı tasvirleri üzerinden, Osmanlıların şehir tasavvurlarını inceleyecek. ‘Dijital zanaat’ kavramını ve minyatürlerdeki mekân anlayışını 3 boyutlu modelleme, animasyon, origami gibi deneysel ve dijital araçları temel alan yöntemlerle mercek altına alan Mete Kutlu; elişi döneminde insanın doğaüstü hayalleriyle yükseltilen mekândan, yapay zekânın insanüstü hesaplamalarıyla yükseltilen mekâna geçtiğimiz bu dönemde, mimarları ve kent sakinlerini bekleyen köklü değişimleri ve muhtemel gelecekleri keşfe çıkacak. “Osmanlı Minyatür Sanatında Parçalı Mimari Mekân Anlayışı: Kültürler Arası Etkileşimler ve Zaman Ötesi İlişkiler” başlıklı konuşmanın ardından katılımcılara, kendi maket minyatürlerini yapabilecekleri bir origami çizimi ve yapım kılavuzu dijital formatta gönderilecek.

Etkinlik Programı

09 Eylül Çarşamba / 19.00 – 21.00: Sanatçı Atölyesi - “Sulu Boya ile Minyatür Çizimler” / Gabrielle Reeves

16 Eylül Çarşamba / 19.00 – 21.00: Konuşma - “Osmanlı Minyatür Sanatında Parçalı Mimari Mekân Anlayışı: Kültürler Arası Etkileşimler ve Zaman Ötesi İlişkiler”

30 Eylül Çarşamba / 19.00 – 21.00: Sanatçı Atölyesi - “Sulu Boya ile Minyatür Çizimler” / Gabrielle Reeves

Ayrıntılı bilgi için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :