43. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamında GF Hakan Plastik sponsorluğunda ve Yapı Medya İletişim işbirliğiyle gerçekleştirilen Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek başlıklı panelde iklim kriziyle mücadelede su yönetimi konusunda sanayi, kentsel planlama ve üstyapı alanlarında atılabilecek adımlar masaya yatırıldı.
Türkiye yapı sektörünün en uzun süredir düzenlenen 43. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul 6-9 Nisan 20121 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.
Yapı Arena etkinlikleri kapsamında GF Hakan Plastik sponsorluğunda ve Yapı Medya İletişim İçerik ve Etkinlik Yöneticisi Ezgi Tezcan moderatörlüğünde gerçekleşen Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek başlıklı etkinlikte GF Hakan Plastik Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, Sabri Paşayiğit Architects bünyesinde Peyzaj Mimarı Nisa Kondak ve Akım Mühendislik kurucusu Süleyman Akım, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapılaşmada su yönetimini ve su hakkını farklı boyutlarıyla tartıştılar.
Plastik boru üretiminde 56 yıllık deneyimle faaliyetlerini sürdüren GF Hakan Plastik’in Ar-Ge, eğitim ve inovatif ürünleriyle ürettikleri altyapı ve üstyapı çözümlerini paylaşan Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, sanayi alanında atıkları adımlara dikkat çekti. Su kayıplarının büyük bir çoğunluğunun eskimiş ve yıpranmış altyapı sistemlerinden kaynaklandığının altını çizen Ünlüyol, aynı zamanda suyun sağlıklı bir biçimde kullanıcılara ulaştırılabilmesi için geliştirdikleri çözümleri paylaştı.
Su açısından sınırlı kaynaklara sahip ülkemize, özellikle İstanbul nüfusunun temiz su ihtiyacının karşılanması yürütülen çalışmaları aktaran İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, su hakkının bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Her geçen yıl düşme eğilimi gösteren yağış miktarı ile gelecekte su sıkıntısı çekmemek adına alınması gereken bireysel ve kurumsal tedbirlere parmak bastı.
Sağlıklı bir yapılaşmada olmazsa olmaz açık alanlarda su yönteminin detaylarını aktaran Peyzaj Mimarı Nisa Kondak, bu alanların tasarımında gerekli olan bütüncül yaklaşıma dikkat çekti. Suyun akılcı kullanımı için geliştirilen sulama ve bitkilendirme yöntemlerinden bahsetti.
Akım Mühendislik kurucusu Süleyman Akım ise tarihsel bir perspektif ile su mitolojilerinden başlayarak suyun mühendislik bağlamında evcilleştirilme hikayesini aktardı. Ardından mühendislik pratiği kapsamında yapılaşmada su ve sanitasyon ilişkisine değinerek sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için temizlik ile ilgili standartların titizlikle uygulanmasının önemine dikkat çekti. Salgınların önüne geçilmesinde hayati olan bu uygulamalardan taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Panelin tamamı mimarizm YouTube kanalından izlenebilir.