SAHA Studio İstanbul Bienali Kapsamında Ziyarete Açılıyor

mimarizm.com / 19 Ağustos 2022
SAHA Studio, 17 Eylül-20 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 17. İstanbul Bienali’nin katılımcıları ve mekânları arasında yer alıyor.

Türkiye’den sanatçıların üretim ortamlarını destekleyerek uluslararası sanat kurumu ve aktörleriyle etkileşimlerini artırmaya çalışan SAHA Studio, 17 Eylül - 20 Kasım 2022 tarihleri arasında Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in eş-küratörlüğünde gerçekleşecek olan 17. İstanbul Bienali’nin katılımcıları ve mekânları arasında yer alıyor. İstanbul Bienali’nin 2011’de düzenlenen 12. edisyonundan bu yana daimi destekçileri arasında bulunan SAHA, bu yıl da İstanbul Bienali’ne Türkiye’den katılan sanatçıların yeni projelerine fon ve kaynak sağlıyor; bienal küratörlerinin yanı sıra, yurtdışından İstanbul’a araştırmaya gelen bienal sanatçılarının bir kısmına Galata’daki SAHA Residency’de konaklama imkânı sunuyor.

Bu işbirliği çerçevesinde 17 Eylül’den itibaren her çarşamba ve cumartesi günü ziyarete açılan SAHA Studio, bienal izleyicilerini Haziran-Aralık 2022 dönemi katılımcıları Atıf AkınElmas DenizCan KüçükBurcu Yağcıoğlu ve Ahmet Öğüt & Silent University Orientation Program ekibi (Amal Jibril, Suha Nabhan, Yelta Köm) ile buluşturuyor. Yaz başında SAHA Studio’da çalışmaya başlayan katılımcıların SAHA desteğiyle sürdürdükleri farklı mecralardaki projelerin “perde arkası”nı gözlemleme, araştırma ve üretim süreçlerini takip etme fırsatı yakalayan ziyaretçiler, mekânı haftanın iki gününde farklı şekilde deneyimleyebiliyor:

SAHA Studio’nun kurulduğu 2019 yılından günümüze dek beş dönemine odaklanan bir arşiv sunumu kapsamında, programda yer almış sanatçıların proje videoları ve portfolyoları, kurumsal işbirlikleri kapsamında davet edilen küratörler tarafından yürütülen araştırmalar, destek verilen yayınlar gibi pek çok kaynağa erişim sağlanıyor. Atıf Akın ile Ahmet Öğüt & Silent University Orientation Program ekibinin Gazhane’de sergilenen projelerine paralel olarak SAHA Studio’daki atölyelerinde genel pratikleri hakkında bilgi edinebilen ziyaretçiler, SAHA’nın World Weather Network işbirliği kapsamında davet ettiği sanatçılar Elmas Deniz, Can Küçük ve Burcu Yağcıoğlu’nun küresel iklim krizine referansla üretmekte oldukları yeni işleri takip edebiliyorlar. Ayrıca kamusal bir programa da ev sahipliği yapan SAHA Studio, bienal boyunca her cumartesi günü, saat 15.00’te düzenlenen konuşma ve paneller yoluyla, dönem katılımcılarının çalışmalarına ve bienalde öne çıkan kimi temalara ışık tutuyor.

© Elif Kahveci

*

SAHA Studio Hakkında

SAHA Derneği tarafından 2019’da Beyoğlu’nda 350 metrekarelik bir mekânın işlevlendirilmesiyle faaliyete geçen SAHA Studio, davetli sanatçılara çalışma mekânı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için araştırma, üretim, sergileme ve sunum desteği sağlayarak çalışmalarını sürdürebilecekleri bir alan açıyor. Aynı zamanda uluslararası küratör ve yazarları da ağırlayan SAHA Studio, sanat çevresindeki diyaloğun zenginleşmesine katkı sunan programlarıyla her yıl iki ayrı dönemde 10’un üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapıyor.

SAHA Studio Haziran-Aralık 2022 Sanatçıları: Atıf Akın, Elmas Deniz, Can Küçük, Ahmet Öğüt & Silent University Orientation Program ekibi (Amal Jibril, Suha Nabhan, Yelta Köm), Burcu Yağcıoğlu.

SAHA Studio Seçici Kurulu: Ute Meta Bauer, Amar Kanwar, David Teh (17. İstanbul Bienali); Merve Ünsal, Özge Ersoy (m-est.org); Çelenk Bafra (SAHA)

SAHA Hakkında

2011 yılında kurulan SAHA, 10 yılda 400’den fazla sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifinin projesine, 43 ülkede kâr amacı gütmeyen 170 sanat kurumunda destek oldu. Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan SAHA, üyeleri, kurumsal destekçileri, proje ortakları ve danışmanlarıyla katılımcı bir yönetişim ve kaynak geliştirme anlayışı benimseyerek sanata karşılıksız destek verir. SAHA, Kâr amacı gütmeyen sanat kurumları tarafından davet edilen sanatçı ve küratörlerin sergi, yayın ve kamusal program gibi projelerinin hayata geçmesi için kurumlarla işbirliği içinde çalışır; proje sürecinde kolaylaştırıcı rol üstlenir ve üretim desteği verir.

Kurduğu ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik ve araştırma programlarına Türkiye’den sanat profesyonellerinin katılımını sağlarken, İstanbul’da açtığı SAHA Studio’da davet ettiği sanatçı ve küratörlerin yeni çalışmalar ortaya koymaları ve iletişim ağlarını geliştirmeleri için çalışır.

Yurtdışındaki sanat kurumları ve profesyonellerinin Türkiye’de araştırma yapmasına, davet ettikleri sanatçı ve küratörlerle yeni projeler üretmesine yardım eder.

Bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına Türkiye’nin farklı bölgelerindeki güncel sanat bienallerine, sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik çeşitli fon ve programlar geliştirir.

17. İstanbul Bienali hakkında

İKSV tarafından, 2007–2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle düzenlenen 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül20 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bienal bu yıl, geleneksel sanat mekânlarının dışına çıkarak kitapçılar, sahaflar, hastaneler, huzurevleri, kafeler, metro durakları ve özel bir radyo istasyonunun da aralarında olduğu onlarca farklı mekâna yayılacak. Tarihi semtlerdeki müzelerin yanı sıra, bir hat ve cilt atölyesi, on beşinci yüzyıldan kalan bir hamam, yirmi yılı aşkın süredir kullanılmayan bir Rum okulu, göçmen sanatçılar tarafından kurulan bir sanat alanı da bienal mekânları arasında yer alacak.

Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in küratörlüğünü üstlendiği ve pandemi nedeniyle bir yıl ertelenen 17. İstanbul Bienali, ölçeği, yöntemi ve hedefleri açısından önceki edisyonlardan farklılaşıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın koşulları altında düzenlenen bu bienalin her anlamda geçmişten gelen kalıpların ötesine geçmesi gerektiğini düşünen küratörler, sergi için bir tema ya da başlık seçmek yerine uzun soluklu bir dönüşüm ve yeniden yaratım sürecine odaklandı. Bienal, farklı coğrafyalarda ve disiplinlerde çalışmalar yürüten kişileri bir araya getirerek aralarındaki etkileşimi besleyen, güçlendiren bir buluşma noktası olacak.

World Weather Network Hakkında

Dünyanın hava durumu eskisi gibi değil. Buzulların eridiğini ve su seviyelerinin yükseldiğini görüyoruz. Bazı araziler sular altında kalırken bazıları yanıyor. Her yer ısınıyor. İklim acil durumuna yanıt olarak kurulan World Weather Network dünya çapında 28 sanat kuruluşu tarafından kurulan hava istasyonlarından oluşan bir bir aradalıktır ve bakmak, dinlemek, öğrenmek ve harekete geçmek için bir davettir. 21 Haziran 2022'den 21 Haziran 2023'e kadar sanatçılar, yazarlar ve topluluklar yerel hava durumuyla ilgili gözlemlerini, hikayeleri, düşüncelerini ve görüntüleri paylaşarak, ses ve bakış açılarından oluşan bir takımada oluşturacaklar. İklim bilimcileri ve çevrecileri bir araya getiren World Weather Network, farklı dünya görüşlerini ve hava durumunu birden çok bölge ve dilde anlamanın yöntemlerini bir araya getiriyor. İklim bilimcileri, çevreciler ve farklı topluluklar, platform aracılığıyla birçok yerde yerel olarak gerçekleştirilen ve çevrimiçi olarak düzenlenen çeşitli özel etkinlik programlarına katılacaklar. Yıl boyunca, London Review of Books, World Weather Network’e dahil olan yazarlardan özel raporlar sipariş edecek. Her kuruluş kendi yerel hava durumunu bildirirken, bu "hava durumu istasyonlarının" her biri dünya atmosferinin aşırı ısınmasıyla bağlantılıdır. World Weather Network, dünyanın hava durumuna ve iklimine yanıt vermenin alternatif yollarını sunarken bakmak, dinlemek, öğrenmek ve harekete geçmek için bir davet niteliğindedir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :