UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına, Şanlıurfa dahil oldu.
Yaratıcı Şehirler Ağı; gastronomi, müzik, zanaat ve halk sanatları, medya sanatları, edebiyat, film, tasarım alanlarında kültürü ve yaratıcılığı entegre eden bir programdır. Yaratıcılığı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın stratejik bir faktörü olarak belirlemiş şehirler içinde uluslararası iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen ve böylelikle UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına Şanlıurfa dâhil oldu.
Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Gaziantep (2015 - Gastronomi), Hatay (2017 - Gastronomi), İstanbul (2017 - Tasarım), Kütahya (2017 - Zanaat ve Halk Sanatları), Afyonkarahisar (2019 - Gastronomi), Kırşehir (2019 - Müzik) ve Bursa (2021 - Zanaat ve Halk Sanatları) şehirlerimizden sonra; 2023 Yaratıcı Şehirler Ağı başvuru ve değerlendirme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Şanlıurfa “Müzik” alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil oldu. Böylelikle Türkiye’den bu kapsamda toplamda 8 UNESCO Yaratıcı Şehrin 3’ü Gastronomi, 2’si Müzik, 2’si Zanaat ve Halk Sanatları, 1’i Tasarım alanlarında programda yer almaktadır.
31 Ekim 2023 tarihinde Dünya Şehirler Gününde 55 şehrin (7 Gastronomi, 16 Müzik, 7 Zanaat ve Halk Sanatları, 4 Medya Sanatları, 10 Edebiyat, 5 Film, 6 Tasarım Şehri) UNESCO Yaratıcı Şehir olarak ilan edildiğini duyuran UNESCO Genel Direktörü Audrey AZOULAY “Yaratıcı Şehirler Ağımızdaki şehirler, kültüre erişimi artırma ve kentsel dayanıklılık ve kalkınma için yaratıcılığın gücünü harekete geçirme konusunda öncülük ediyor” açıklamasını yaptı. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına üye olan şehir sayısı 2023 yılında son eklenenlerle; 56’sı Gastronomi, 75’i Müzik, 66’sı Zanaat ve Halk Sanatları, 26’sı Medya Sanatları, 52’si Edebiyat, 26’sı Film, 49’u Tasarım Şehri olmak üzere 350 şehre ulaşmıştır.