Türkiye’nin Yeni Sanat Buluşması BASE Başladı

mimarizm.com / 20 Aralık 2018
20 şehirde 30 üniversiteden, sanat kariyerinin başında 94 sanatçı ile tanışmak, onların farklı disiplinlerde 100’ü aşkın yapıtını bir arada görmek ve BASE Talks panellerini izlemek isteyenler 20-23 Aralık tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda buluşuyor.

İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve sanatseverler tarafından yoğun ilgiyle takip edilen Türkiye’nin yeni nesil sanatçı platformu BASE, ülkenin dört bir yanından yeni mezun genç sanatçı adaylarının yapıtlarını Galata Rum Okulu çatısı altında bir araya getirdi.

Galata Rum Okulu’nun 3 katına yayılan ve “Bu, ben olabilir mi?”, “Bir evim var mı?”, “Düşlerim gerçek mi?” sorularına yanıt arayan Derya Yücel küratörlüğündeki BASE sergisi, Mardin’den Antalya’ya, Batman’dan Kayseri’ye, Muğla’dan Sakarya’ya, 20 şehirde 30 üniversiteden sanat kariyerinin başındaki 94 gencin resim, seramik, video, heykel, yerleştirme, fotoğraf, baskı, cam ve grafik tasarım gibi pek çok farklı sanat dalından 105 yapıtını bir araya getiriyor.

Bu yıl 65 üniversitenin 2018 mezunlarından 1200’e yakın başvuru alan BASE’in seçici kurulunda Ali Akay, Ahmet Elhan, Arie Amaya - Akkermans, Aslı Altay, Başak Doğa Temur, Burçak Bingöl, Ceren Erdem, Deniz Artun, Derya Yücel, Ferhat Özgür, Hale Tenger, Huma Kabakcı, İnci Aksoy, Nathalie Angles, Sara Reza, Seyhun Topuz, Şener Özmen ve Yunus Büyükkuşoğlu yer aldı.

BASE 2018 üç soru etrafında ziyaretçilerle buluşuyor
Sanatın bir varoluş yolu olduğuna ve her yaratıcı düşüncenin bir soru ile tetiklenip ortaya çıktığına dikkat çeken BASE’in küratörü Derya Yücel: “Varolduğunu sınırsız bir dilde duyurmaya, üretmeye ve davranmaya yönelen yeni mezun sanatçılar, ‘sanatçı’ olma cesaretlerini, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullara karşın sanat yapmaya kararlı olduklarını BASE 2018’de bize tekrar gösteriyor. Bu yıl 94 yeni mezun genç sanatçının üretimleri, ortak eğilimleri ve kesişen anlatımları, ortaya çıkan “sorular” etrafında paylaşılıyor. Günümüz sanatsal üretimlerindeki toplumsal ve bireysel ortak kaygıları, problematikleri, düşünme/düşleme biçimlerini ve estetik yönelimleri üç soru etrafında ziyaretçilerle buluşuyor: Çok yönlü ve çok sesli bir düşünce üretimine karşın paylaşılan ortak zeminlerin yakalandığı "Bu, Ben Olabilir mi?" ,"Bir Evim Var mı?", "Düşlerim Gerçek mi?" soruları ortak-geçici çerçeveler kurarken, sanatçı-yapıt ve izleyiciye ait etkileşimsel bir platform yaratma amacını taşıyor.

“Bu, Ben Olabilir mi?”, beden, kimlik, ben ve öteki kavramları etrafında ortaya çıkan yapıtları merkezine alırken, “Bir Evim Var mı?” sorusu toplumsal ortaklığın yaşantıları üzerinden göç, sürgün, kent ve aidiyete yönelik problematiklere odaklanan yapıtları bir araya getiriyor. İçsel psikolojik durumları, hayal gücünün sınırları ve olanaklarını soyut anlatımlarla aktaran üretimler ise “Düşlerim Gerçek mi?” sorusu etrafında konumlanıyor. İfade biçimi olarak çeşitli anlayış ve kavrayışların aktarıldığı sanat üretimlerine yönelik geçici bir çerçeve sunan bu sorular, sanat üretimlerindeki ortak dinamizmi ortaya çıkarırken yeni kuşak genç sanatçılar ve yapıtları arasındaki ilişkileri de gözlemleme fırsatı sunuyor” dedi.

Üstlendiği misyonla bir sergiden çok daha fazlası olan BASE, sanat dünyasının değerli isimlerini BASE Talks konferans programında konuk ediyor. 30’a yakın panelde 70 konuşmacıyı 4 gün boyunca 11.00-19.00 saatleri arasında ağırlamaya hazırlanan BASE Talks, programı içinde pek çok eğitim ve atölye çalışmasına yer veriyor.

BASE 2018 Digilogue, Kale Grubu ve TEB Özel Bankacılık eş-sponsorluğunda gerçekleşiyor
Base 2018’in eş sponsorlarından Digilogue’un sözcüsü Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı AlemdaroğluDigilogue’un bu yıl 2. kez BASE’in eş sponsoru olmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Digilogue platformuyla 3 yıldır, yaratıcı endüstrileri, takipçilerini, akademi, sanat dünyası temsilcilerini ve farklı disiplinlerden gelen öğrencileri multidisipliner bir düzlemde buluşturuyoruz. Dijital dönüşüm ekseninde etkileşim, keşif ve farkındalık yaratmak amacıylayola çıktığımızda; temel amaçlarımızdan biri de mümkün olduğunca çok öğrenciye ve yeni nesil sanatçıya ulaşmaktı. BASE’in varlığı bu konuda tüm sanat endüstrisinde güzel bir kapı açtı. Bu yıl, Digilogue Future Teller’18 kapsamında, Zorlu PSM’de yer alan Digilogue Space’te hayata geçirdiğimiz Open Space’de (Açık Alan) 1 hafta süren BASE Camp gerçekleşti. Bu birlikteliğin sonucunda ortaya çıkan ve seçilen sanat işlerini de BASE’de 3 gün boyunca sanatseverlerle buluşturabildiğimiz için çok heyecanlıyız” dedi.

Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden Çorbacıoğlu ise "Kale Grubu olarak, Türkiye'nin geleceğinde yeni başarı hikâyeleri oluşturma isteğimiz var. Önceliğimiz özgün işler yapmak, yaratıcı ve ilham verici projelerin içerisinde olmak ve buna hevesli kişi ve toplulukları cesaretlendirmek. Base ve ekibine ilk günden itibaren inandık ve yanlarında yer aldık. Her geçen sene daha da ileriye taşınan Base, tam da bu amaca hizmet ediyor. Başta seramik sanatı olmak üzere kültür ve sanatı sahiplenmeyi, gelecek vadeden yeni nesil sanatçıları sürdürülebilir şekilde desteklemeyi önceliklendiriyoruz. Base ile yolculuğumuzun değer yaratmasını ve uzun soluklu olmasını diliyoruz" dedi.

TEB Özel Bankacılık Grup Direktörü Banu Taşkın “TEB Özel Bankacılık olarak, müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarının yanısıra hayatlarının her döneminde yanında olma hedefiyle çalışıyor; sanata değer veren ve sanatçıları destekleyen yaklaşımımız doğrultusunda sanatsal organizasyonlara destek veriyoruz. TEB Özel Bankacılık olarak, sanata verdiğimiz destekler kapsamında üç yıl önce TEB Özel Dijital Müze’yi hayata geçirdik. BASE etkinlik alanındaki TEB Özel köşesinde ziyaretçilerin inceleyebileceği Dijital Müze projemizle, gizli kalan sanat eserleri ve koleksiyonları dijital dünya yoluyla gün yüzüne çıkarıyor ve bu eserlerin hikayelerini, koleksiyonerlerin anlatımıyla sanat meraklılarıyla buluşturuyoruz. Bu sayede, yeni nesil koleksiyonerlere fikir vererek Türkiye'de koleksiyonerliğin gelişimine de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Base’in destek sponsorlarından Skoda tarafından yapılan açıklamada ise: “Türkiye’nin önemli sanat projelerinden biri olan, yeni nesil sanatçı platformu Base’de, destek sponsorluğunun ötesinde, genç sanatçımız Mustafa Kaya ile birlikte ŠKODA markasının Çek kristal işçiliğinden ilham alan tasarım felsefesinden yola çıkarak bir sanat eserinin üretilmesinden dolayı büyük heyecan duyuyoruz. Markamız adına, Kültür ve Sanat projelerinin, sanatçılarının desteklenmesinin/sorumluluğunun bilincindeyiz” denildi.

Base platformunun destek sponsorlarından Tila Kompozit de: “Tila Kompozit firması olarak dört gün boyunca Base etkinliğinde Smooth On ürünlerimiz ile sizlerle olacağız. Hyperrealistik heykel, prototip üretimi, sahne dekor uygulamaları, plastik makyaj gibi birçok alanda kullanabileceğiniz ürünlerimizi yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Sizleri ürünlerimizi daha iyi tanıyabilmeniz amacıyla düzenlediğimiz workshoplara davet ediyoruz” dedi.

BASE 2018 Yan Etkinlikler

Doğuş Grubu “Sanata Bi Yer” platformu pop-up sergisi
Türkiye’de sanatın gelişimini desteklemek, büyük şehirde küçük yerlere sıkışan sanat işlerini görünür kılmak üzere Doğuş Grubu mekanlarının öğrencilerin sanat çalışmalarına açıldığı Sanata Bi Yer platformu, kolektif güzel sanatlar yeni mezunlar sergisi ile Base’de yerini alıyor. Doğuş Grubu’nun "Sanata Doğuştan İyi Bir Gelecek" sosyal sorumluluk vizyonundan doğan Sanata Bi Yer’in pop-up sergisi etkinlik boyunca ziyaretçilerini ağırlıyor. Sergi kapsamında Sanata Bi Yer platformuna kayıtlı 7 öğrencinin farklı disiplinlere ait 7 çalışması da BASE’de sanatseverlerle buluşuyor.

Red Bull Amaphiko insiyatifinin ikonik logosunu BASE’de tasarlıyor
BASE 2017’ye katılan sanatçılardan Veysel Karani Daşçı, sosyal etki sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Red Bull Amaphiko insiyatifinin ikonik logosunu BASE’de tasarlıyor. Etkinlik boyunca workshop alanında tamamlanacak olan logo; geri dönüşüm materyallerinden üretilecek.

Tila Kompozit Atölye Çalışması
Hyper realistik heykel, prototip üretimi, sahne dekor uygulamaları, plastik makyaj gibi birçok alanda kullanılabilen ürünleriyle hizmet veren Tila Kompozit, Base süresince çeşitli atölyeler düzenleyecek.

Siesta / BASE Art Project
Siesta ve BASE işbirliği ile hazırlanan bu özel projede onsekiz BASE 2017 sanatçısı Siesta sandalyelerini birer sanat serine dönüştürdüler. İlk serginin sanatçıları ikinci sergide yer alan sanatçılara yerlerini bırakıyorlar konseptiyle hazırlanan bu özel sergiyi BASE Talks ana salonu ve teras alanında görebilirsiniz.

BASE’i takip etmek ve BASE Talks programı için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :