Yapay Ekosistemler Kuran Cam Hacimler

mimarizm.com / 27 Nisan 2021
DARP tasarımı Tropicario, 18. yüzyılda Kolombiya’da yaşamış botanikçi José Celestino Mutis’in adını taşıyan botanik bahçesindeki uzun palmiye ağaçları arasında yüzüyormuş gibi görünen cam hacimlerden meydana geliyor.

Fotoğraflar: Sergio Goméz, Mauricio Carvajal

Proje, başkent Bogota’da yemyeşil bir çevreyle harmanlanırken Kolombiya’nın çeşitli ekosistemlerine ev sahipliği yapmak ve sergilemek için geliştirilmiş altı ayrı modülden oluşuyor. Botanik bahçesinin yeni girişimi olan bu proje kapsamında cam hacimlerin her birinde farklı bir doğal ortam yansıtılıyor. Farklı kalınlık ve ayrı niteliklerdeki cam yüzeyler sayesinde her ortamın belirli yükseklik, sıcaklık ve nem gereksinimleri yerine getirilip özgün iklimlendirme sağlandı.

Alandaki uzun palmiye ağaçlarıyla harmanlanacak şekilde planlanan modüller yürüyüş yolları ve köprülerle birbirine bağlanıyor. Modüllerin eğimli beton duvarlarla oluşturulan tabanı, alanda atıl kalmış eski bir yapının ayak izlerine dayanan yapay bir sulak alanın üzerine yerleşiyor.

Projenin bir diğer amacı da onu çevreleyen 70'den fazla mevcut balmumu palmiyesinin korunması: Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve çok yavaş büyüyen bu ağaçlar aynı zamanda ulusal bir miras ilan edildi.

Sürdürülebilir bir çevreye dikkat çekmek üzere projede aynı zamanda pasif sıcaklık kontrol sistemlerinin kullanımına öncelik verildi. Ayrıca her yapı bir su alıcısı olarak geliştirildi; yağmur suyu modüllerin üzerinde yakalanarak oradan, sulama sistemleri için büyük bir rezervuar olarak çalışan ve kapalı bir döngü oluşturan çevredeki yapay sulak alana geçiyor.

Haber designboom’dan çevrilerek derlenmiştir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :