Yapıdan Ürüne, Malzemeyi Dönüştürmek

mimarizm.com / 02 Haziran 2021
Tokyo merkezli tasarım stüdyosu we+, Japonya’da ticari yapıların kullanım ömrünün kısalığına karşı bir eleştiri ve çözüm önerisi olan“Link” başlıklı bir araştırma projesinde atık yapı malzemeleri için yeni kullanım alanları sunuyor.

Fotoğraflar: Masayuki Hayashi

Japonya'daki ticari binaların, inşaatından yıkımına ve bertarafına kadar ortalama 5 ila 10 yıllık bir ömre sahip olduğunu vurgulayan we+ ekibine göre, ofisler ve diğer mekanlarla karşılaştırıldığında, bu binaların yaşam döngülerinin çok kısa olması, atıkların çoğalmasına ve bu malzemelerin önemli bir çevre sorununa dönüşmesine neden oluyor.

SEMBA Etik Tasarım Merkezi ile işbirliği yapan ekip, merkezin faaliyetlerinin bir parçası olan Link projesinde, ticari binaların yıkılmasından kaynaklanan atık yapı malzemelerinin yanı sıra planlama ve tasarım aşamalarında büyük miktarlarda üretilen maket malzemelerine de odaklanıyor.

Büyük emeklerle yapılmış binalar, hala işlevsel olsalar bile, tekrar kullanılamazlar olarak kabul ediliyor ve çeşitli nedenlerle yıkılıyor. Link projesi kapsamında da normalde geri dönüşüme girmeyen ve termal atıkların dışında kalan malzemelerin yeniden kullanım olanakları araştırılıyor. Ekip, orijinal işlevini yitirmiş yapı malzemelerini söküp onlara miras kalan anıları olduğu yerde korurken farklı bir çekicilik ortaya çıkarmak için atıkların yeni malzemeler olarak kullanılma olasılıklarını sorguluyor.

Proje kapsamında ahşap, metal ve tuğla gibi atık yapı malzemeler küçük parçalar halinde eziliyor ve farklı düzeylerde tanecikler halinde katılaştırılıyor. Büyük taneler desen oluşturan ana malzemeler olarak kullanılırken ince taneler pigmentlere dönüştürülüyor. Malzemelerdeki fiziksel değişiklikler yeni görsel etkilerin yaratılmasına yarıyor. Taneler dışında metalin paslanması da ürünlere daha fazla derinlik kazandırıyor.

Malzemeler, mobilyadan duvar yüzeylerine kadar çeşitli uygulamalar için modüler bir sistem oluşturmak üzere kalıplanıyor. Bu proje düşüncesi ve oluşturulan sistem farklı bağlamlara ve diğer atık malzemelere de uygulanabilir. Zira amaç, sürdürülebilir çalışmalara devam etmek ve toplu üretilip tüketilen malzemeleri bir geri dönüşüm sistemine dahil etmenin ideal bir yolunu bulmak olarak tanımlanıyor.

Haber designboom’dan çevrilerek derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :