Tarihi 1500 yıl öncesine dayanan, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve kentsel tarımın ilk örneklerinden olan Yedikule Bostanları'nda bostancıların barakaları yıkıldı.
13 Ocak tarihinde yapılan yıkımdan Fotoğraf: Uygar Bulut
Fatih Belediyesi 2013'te 'Yedikule Bostanları Yenileme Projesi' kapsamında bölgedeki bostanların yıkılacağı yerine ise park düzenlemesi yapılacağını duyurmuştu. Ancak Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2014 Aralık'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin oy çokluğu ile kabul ettiği bostanlık alanı ile ilgili imar planı, İBB Başkanı Topbaş’ın vetosu üzerine yeniden Meclis’e gelmiş bu kez oybirliği ile planın “yeniden değerlendirilmek üzere ilçesine iadesine” karar verilmişti.
Temmuz 2015'te "Tarihi Yarımada kentsel tarihi, kentsel arkeolojik, I. derece arkeolojik sit alanı 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı"nın iptali için açılan davada İstanbul 2. İdare Mahkemesi, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan ve Yedikule’den Ayvansaray’a kadar uzanan kara surları koruma bandında yapılacak işlemler için yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yedikule Bostanlarının da yer aldığı bölgelerde yapılması planlanan açık spor alanları, rekreasyon alanları “Kara surlarının tarihsel kimliği ile çelişecek olması” gerekçesiyle uygun bulunmadığına kanaat getirildi. Ağustos 2015'te ise İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesinin, "Tarihi Yarımada Kentsel Tarihi, Kentsel Arkeolojik, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı"na ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazı kabul etti. Bu karardan sonra tekrar imara açılarak yıkılma tehlikesi altına giren Yedikule Bostanları'ndaki bostancılara belediye görevlileri yaklaşık iki hafta önce, ‘görüntü kirliliği’ gerekçe gösterilerek barakalarının yıkılacağını, Mart ayına kadar ürünlerini toplayıp çıkmaları gerektiğini söyledi.
Fotoğraf: Uygar Bulut
Dün ise alanda bulunan barakaların yıkımına başlandı. Bostanlıktan geçimini sağlayan ailelerin yaşadıkları, tarım gereçlerinin bulunduğu barakalar İBB'ye bağlı zabıtalar tarafından yıkıldı.
Fotoğraf: Uygar Bulut
Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi ise 11 Ocak'ta bir bildiri yayınlayarak "Barakaların temizlik ya da yıkım ile değil, bostancılar ile birlikte yürütülecek bir diyalogla düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda bostancılar müzakereci bir tutum sergilerken, İBB ve Fatih Belediyesi’nden yapıcı ve şeffaf adımlar atmalarını talep ediyoruz." diye duyurmuştu.
Fotoğraf: Uygar Bulut
Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi'nden Ali Taptık ve Aslıhan Demirtaş'ın konuyla ilgili açıklamalarını aşağıda izleyebilirsiniz.
Yedikule Bostanları'nın tarım alanı olarak kalsın ve tarihi misyonu ve geleneksel fonksiyonu korunsun diyorsanız Change.org da başlatılan kampanyaya buradan imza verebilirsiniz.