Yerce Mimarlık ve ZAAS’tan Empera İdari Bina Tasarımı

mimarizm.com / 15 Mart 2019
Yerce Mimarlık ve ZAAS tarafından tasarlanan Gaziantep Empera İdari Binası'nda ağırlıklı olarak tuğla malzeme tercih edilmiş. Mimarların ilham kaynağı ise bölgedeki kırmızı toprak olmuş.

Empera’nın Genel Müdürlük Binası’nın tasarımını kapsayan proje, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde, firmanın üretim tesislerinin bulunduğu arsa üzerinde gerçekleştirildi. Bugüne kadar hayata geçirdikleri projelerde yalın ve çağdaş çizgilere sahip tasarımlara imza atan Yerce Mimarlık ve ZAAS, Empera İdari Binası ile bölgenin dinginliğine çağdaş bir strüktür üzerinden etkileyici bir ruh kazandırıyor. 

Markanın güçlü kimliğinin temsil edilmesinin hedeflendiği tasarıma yön veren veriler, iklim, çevredeki doğal bitki örtüsü, gün ışığının etkin kullanımı ve istenen karma işlev yapısı olurken, proje yerinin organize sanayi bölgesi olması dolayısıyla arsada bulunan tesislerle ilişki ve yakın çevredeki doğal peyzaj da tasarımı etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Çalışan mutluluğu ön planda tutularak kurgulanan iç mekan, zemin katta karşılama bölümü, tasarım ve operasyon ofisleri etrafında şekillendirilirken, birinci kat yönetim birimlerine, ikinci kat ise markanın ürünlerinin sergilendiği showroom’a ayrılmış. Yemekhane, lounge, toplantı odası ve terası içeren sosyal alanlar olarak ele alınan üçüncü katta ayrıca, cephenin geri çekilmesi ile manzaraya hâkim, gökyüzüne açılan, yarı açık bir teras oluşturulmuş. Binanın genelinde ise tüm hacimlerin gün ışığı ve manzaradan en verimli şekilde yararlanması amaçlanmış. Farklı birimler arasında istenen ayrışma mümkün olduğunca geçirgen biçimde çözümlenirken, yerine özel tasarlanan mobilyalarla iç mekânda süreklilik ve ferahlık algısı yaratılmış. 

Ağırlıkla doğal bir malzeme olan tuğlanın kullanıldığı projede Yerce Mimarlık ve ZAAS ekibi, ilhamını bölgedeki kırmızı topraktan almış. Tasarımın bir parçası olarak farklı türlerdeki bitkilerin eklendiği cephe ile toprak-bozkır esaslı peyzajın yeniden ele alınan bir ifadesi şeklinde yükselen yapı, dingin doğal çevrenin içinde rengi ve canlı dokusuyla ön plana çıkarılmış. Pencerelerin önünde hayat bulan yeşil ara yüz, karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyadaki çetin manzaraya açılan iç mekânlardaki konfor duygusunun artırılmasına, kullanıcıların doğal yaşama temas etmesine olanak sunmuş. Girişinin geniş, davetkâr bir saçakla vurgulandığı yapı, bulunduğu alandan aldığı referansların çağdaş bir mimari yorumu niteliğinde tasarlanarak bölgenin çehresine yeni bir soluk getirme hedefi ile hayata geçmiş.

 

*

Yerce Mimarlık Hakkında
2011 yılında Nail Egemen Yerce tarafından kurulan Yerce Mimarlık, 2016 yılında anonim şirket yapısıyla mimari, iç mimari, endüstriyel tasarım, danışmanlık ve kontrolörlük alanlarında hizmet vermektedir.

Farklı ölçek ve tipolojilere uzanan tasarım konuları çeşitliliği içinde; zamana, yere ve kullanıcıya özgü yeni bir değer oluşturacak bakış açısıyla, yaratıcı, etkin, estetik bir tasarım dili benimser. Bu doğrultuda tasarlanan projelerin doğru bir şekilde hayata geçirilmesi için gerekli tüm desteği, özenli çalışmalar bütünü olarak sunar. 

Yerce Mimarlık’ın gerçekleştirdiği projelerden, Yapı fuarı kapsamında tasarladıkları Orçelik fuar standı, İsmob Fuarı kapsamında ise tasarladıkları Yataş fuar standı ‘En iyi Stand’ ödülüne, Orfisera ofis projesi East-Centric Architecture Trienalle seçkisine layık görülmüş; 2016 yılında tamamlanan Studio Loft ise, Türkiye Mimarlık Yıllığı’na seçilmesinin ardından, World Architecture Festival-Inside 2017 bünyesindeki Creative Re-Use kategorisinde finale kalmıştır.

Çin, Belçika ve İngiltere gibi ülkelerde hayata geçmiş projelere sahip Yerce Mimarlık, yurt içi ve dışındaki çalışmalarını İstanbul merkezli ofisinde sürdürmektedir.

ZAAS Hakkında
ZAAS, Zeynep Şankaynağı ve Ayça Taylan tarafından 2014 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Tasarımlarının altyapısını sanatlar arası kavramlarla besleyerek oluşturan ZAAS, her projede, konunun alışılagelmiş sınırlarını yeniden şekillendirmeyi amaçlamaktadır. İnsanın duygusal ve estetik algısını merkez alan yaratıcı fikirleri ile yaşamı ve kenti daha nitelikli hale getirmenin yollarını analiz etmekte ve farklı ölçeklerde özgün mimari tasarımlar geliştirmektedir. 

Mekanı tecrübe edilecek yenilikçi bir deneyim olarak ele alma bilinci ile hareket eden Şankaynağı ve Taylan, kariyerleri boyunca çok sayıda ödüllü projede yer almıştır. ZAAS'ın kuruluşunun ardından Yerce Mimarlık ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri projelerden, Ismob Fuarı kapsamında tasarladıkları Yataş fuar standı ‘En iyi Stand’ ödülüne, Orfisera ofis projesi East-Centric Architecture Trienalle seçkisine layık görülmüş; 2016 yılında tamamlanan Studio Loft ise, Türkiye Mimarlık Yıllığı’na seçilmesinin ardından, World Architecture Festival-Inside 2017 bünyesindeki Creative Re-Use kategorisinde finale kalmıştır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :