Yerel Değerlerle Şekillenen Hastane

mimarizm.com / 18 Mayıs 2021
Doğu Senagal’in en büyük şehri Tambacounda’da inşa edilen Manuel Herz tasarımı hastane binası, geleneksel yapım teknikleri ve yerel iklim özellikleri dikkate alınarak şekillendirilmiş.

Fotoğraflar: Iwan Baan

Bölgenin en büyük hastanesi olma özelliği taşıyan yapı, aslen doğum ve pediatri bölümleri için özelleşmiş 150 yataklı, eğrisel kat planına sahip iki kattan meydana geliyor. Senegal kırsalındaki hayırsever girişimleri geliştirmek için kurulan ve kâr amacı gütmeyen yerel bir kuruluş olan Le Korsa tarafından destelenen proje, geleneksel İslam mimarisinden esintiler taşıyor. Bu doğrultuda, oymalı ahşap kafeslerle çevrelenmiş bir cumbalı pencere türü olan müşrefiye, yapının cephe tasarımı için ilham kaynağı olmuş.

Pasif iklimlendirme sağlanarak yerel iklimden kaynaklanan zorlu etkileri en aza indirmek amaçlanmış. Gözenekli bir cephe malzemesiyle havalandırma sağlanmış, sundurma ve balkonlar oluşturularak güneş ışığı filtrelenmiş. Cepheye karakterini veren kırmızı tuğlalar bu anlamda hem güneş koruyucu olarak çalışıp hem de etkin bir havalandırma sağlar. İkinci bir çatı katmanı ise güneş ışınlarını yansıtarak ana yapının aşırı ısınmasını önler.

Projenin yapım aşaması, yerel otorite ve zanaatkarla her aşamada işbirliğine dayalı olarak yürütülmüş. Topluluğun uzmanlığına ve ihtiyaçlarına odaklanılarak katılımcı bir süreçle ilerleyen tasarım, yerel koşullara daha iyi uyarlanmış ve yerel estetik değeri yüksek bir sonuç ortaya çıkarmış.

Haber domus’tan çevrilerek derlenmiştir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :