Yeşil Yakalı Kadınlar Paneli'nin Ardından

mimarizm.com / 21 Haziran 2019
“Yeşil Yakalı Kadınlar” paneli Yapı Medya İletişim’in organizasyonu ile 42. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul’da gerçekleşti. 21 Haziran Dünya Güneş Günü olması nedeniyle Yapı Arena sahnesinde enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, ekoloji konularının farklı boyutlarıyla ele alındığı tartışmalardan biri olan panelde; sürdürülebilir yaşam ve enerji dönüşümü alanında başarılara imza atan kadınlar enerji sektöründeki yenilikçi yaklaşımların mimarlık ve tasarıma yansımaları hakkında konuştu.

42. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul Yapı Arena sahnesinde gerçekleşen "Yeşil Yakalı Kadınlar" panelinin açılış konuşmasını yapan moderatör PRAXIS Kurucusu Enise Burcu Derinboğaz öncelikle sözü Duygu Erten’e bıraktı. TURKECO İnşaat Enerji Ltd. ve Sürdürülebilir Binalar Yatırım Platfomu Kurucusu Dr. Duygu Erten; yeşil konut hareketinin ötesinde sıfır enerjili konutlar konusunda Türkiye’nin ve globalin gerisinde olduğunu belirtt.

Ardından sözü İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Zuhal Er devraldı. Er, “Güneş ve dünya arasındaki aşk” olarak tariflediği ilişkinin dünya ekosisteminin ve enerji döngüsünün temeli olduğu, tasarımın her ölçeğinde göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi. 

Windfor Danışmanlık Türkiye Müdürü Sedef Budak, enerji sektöründeki deneyimlerinden motivasyonla, bu sektördeki kadın istihdamının artırılması ve kamuoyu farkındalığı yaratmak amacıyla kurmuş olduğu TRWE platformunun kuruluş hikayesi, faaliyetleri ve hedeflerinden bahsetti. Her türlü disiplinden ve yaş grubundan kadınların bu konuda eğitimi ve istihdamı için kurulan platformun üye sayısının günden güne arttığını sözlerine ekledi. 

Derinboğaz, sürdürülebilirliğin farklı boyutları arasında finansmanın önemine vurgu yaparak sözü Profinstance Proje Finansmanı & Kurumsal Bankacılık Danışmanlık & Eğitim Kurucusu Özlem Kıldır’a bıraktı. Kıldır, salt fiziki çevreye odaklanmaksızın sosyal ve çevresel faydaları da gözetilerek oluşturulan her türlü proje için finansman desteği bulmanın daha kolay olduğunu fakat bu sosyal ve çevresel verilerin finansörlere aktarılması için sayısallaştırmanın öneminden bahsetti. 

Enise Burcu Derinboğaz’ın “Peyzaj Dilemması” başlıklı sunumuyla panel devam etti. Peyzaj tasarımının temel öğelerinden biri olan bitkiler nedeniyle peyzaj tasarımı disiplininin ‘yeşil’ olarak nitelendirilemeyeceğini, tasarım sürüçlerinin çok disiplinli takımlarla yürütülerek bilimsel ve sosyal yönleriyle inovatif ve öğretici olması gerektiğini dile getirdi. 

Panel, tüm konuşmacıların sürdürülebilirlik, enerji verimliliği konularında global ve lokal durumu değerlendirmeleri ve görüşleri ile sona erdi.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :