Haydarpaşa'ya 'Mega Yat' Makyajı
mimarizm.com
/ 13 Ocak 2010
Sunumların ardından, Doç. Dr. Zeynep Enlil'in moderatörlüğünde "Haydarpaşa'yı Anlamak" adlı ilk oturum gerçekleştirildi. Oturumda sırayla Prof. Dr. Zekai Görgülü (YTÜ), Doç. Dr. Can Binan (İTÜ), Yrd. Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan, Doç. Dr. Gülsün Tanyeli (İTÜ) ve Prof. Dr. Cengiz Eruzun (MSGSÜ) söz aldı.
Görgülü, Haydarpaşa'nın nasıl ele alınacağının on yıl önce düzenlenen yarışmayla verilmiş olmasına rağmen, hâlâ zaman ve bütçe harcandığının altını çizerek, sonuçlardan yararlanmak için geç olmadığının altını çizdi.
Haydarpaşa'yı, demiryolu ağı kültürü üzerinden değerlendiren Binan, korumanın bir konsensüs olduğunu vurguladı ve konunun toplum tarafından anlaşılması için paylaşılması ve yinelenmesi gerektiğini ifade etti. Hicaz ve Bağdat demiryollarının başlangıç noktası olan Haydarpaşa için en uygun işlevin, demiryolu mirasını da içeren bir müze yaratmak olduğunu savundu.
"Demiryolu mirası" kavramının tarihçesini aktarırken Binan'ın görüşünü destekleyen Erkan da, 1. Dünya Savaşı'nın çıkmasına sebep olan demiryolu ağı olan Haydarpaşa'nın sit alanı ilan edilmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul'un endüstri mirası çerçevesinde Haydarpaşa'yı değerlendiren Tanyeli, kentin bu konudaki karnesinin pek iç açıcı olmadığını dile getirerek, hikâyenin bütünleşik olarak ele alınmadan, sürecin kamu ile şeffaf biçimde paylaşılmadan ilerlediğini söyledi.
İlk oturumun son konuşmacısı Eruzun, Anadolu demiryolu ağının başlangıcı olan Haydarpaşa'nın, sit alanı ilan edilmesi için koruma kurulunda verilen mücadele sürecini dinleyicilerle paylaştı. Alınan kararların uygulanması için kurulları koruyan ayrı bir mekanizmaya daha ihtiyaç olduğunu savundu.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın