"Hükümet, Su ve Enerji Politikalarını Yeniden Gözden Geçirsin"
mimarizm.com
/ 16 Mart 2009
İstanbul, uluslararası su politikaları konusunda düşünce üreten ve DSİ'nin de üyesi olduğu Dünya Su Konseyi (World Water Council – WWC) tarafından üç yılda bir düzenlenen 5. Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yaparken, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da boş durmuyor. TMMOB, KESK, DİSK ve TTB gibi yapıların bir araya gelmesiyle oluşan "Su Platformu", hükümetten çevreyle ilgili ulusal ve uluslararası sözleşmeler ve mevzuatlardaki yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ederek Hasankeyf ve Yusufeli vadisindeki kültürel mirasın UNESCO dünya mirası listesine alınmasını istedi.
5. Dünya Su Forumu karşıtı etkinlikler çerçevesinde düzenlenen İstanbul Su Mahkemesi Jürisi, Tütün Deposu'nda gerçekleştirilen basın toplantısıyla Ilısu, Munzur ve Yusufeli davalarıyla ilgili kararını açıkladı. Karar şöyle:
"10- 11 Mart tarihleri arasında yapılan İstanbul Su Mahkemesi'nde Çoruh Nehri üzerindeki Yusufeli Barajı projesi, Dicle Nehri üzerindeki, tarihi Hasankeyf kentini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı projesi; Tunceli ilinde, Munzur Vadisinde, Fırat Nehri üzerindeki barajlar; Brezilya'nın Rondônia eyaletinde Madeira Nehri üzerindeki mega-baraj inşaatları ve Meksika'daki su projelerinin toplumsal ve çevresel etkileri davaları görüldü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu davalılar mahkeme katılmadı.
Oyuncu Pelin Batu'nun başkanlık ettiği ve akademisyen Emel Kurma, TESEV'den Dilek Kurban, Meksika'dan akademisyen David Barkin, Brezilya'dan savcı Alexandre Camanho de Assis, Almanya'dan yayıncı Silke Helfrich ve Hollanda'dan politika danışmanı Maurits Groen'den oluşan jürinin hükümete önerileri şöyle:
• Türk hükümetinin, ekonomik parametrelerin yanı sıra sosyal, kültürel ve ekolojik faktörleri de içeren bir fayda-maliyet analizine dayanan kapsamlı bir kamu yararı kavramı geliştirilsin,
• Hükümet su ve enerji politikalarını gözden geçirip yeniden tasarlasın ve bunu yaparken sivil toplum ve baraj projelerinden etkilenecek yöre halkına danışsın,
• Hükümet bunları yaparken doğal kaynakların sürdürülebilir politikalarla kullanılmasını, insan hakları ve özgürlüklerinin, biyolojik çeşitliliğin ve doğal ve kültürel mirasın korunmasını göz önünde bulundursun,
• Kamu İhale Kanunu'nun ülke güvenliği söz konusu olduğunda kanunun dışında kalınmasına olanak sağlayan 89. maddesi yürürlükten kaldırılsın. "
Su Platformu, 5. Dünya Su Forumu'nun gerçekleştirileceği 16-22 Mart tarihleri arasında konferanslar, atölye çalışmaları ve eylemler düzenlemeye devam edecek.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın