"İç Mekan İşleri Boş Bir Tuvalde Çalışmak Gibi"
mimarzm.com / Merve AKI
/ 17 Ocak 2013
Kale Trendler etkinlik serisinin 16 Ocak'taki konuğu mimar Kerem Erginoğlu, Kale Grubu'nun Levent'teki merkez ofis binasında bulunan konferans salonunda deneyim ve görüşlerini paylaştı. Çok sayıda ödüllü projeye imza atan başarılı mimar, sunumu kapsamında tasarım, renk gibi başlıklara değindi, tasarımını üstlendikleri yemeksepeti.com ve sahibinden.com ofis projelerinin detaylarını paylaştı.
Malzemeyi Doğal Rengi ile Kullanmak Bir Trend
Her bir firmanın kendine göre karakteri olduğunu belirten Erginoğlu, "Biz, iç mekan işlerinde hep bize boş bir tuval verilmiş gibi düşünürüz" dedi. Bu bağlamda Kale'nin merkez ofis binasının da bu örneklerden biri olduğuna değinen Erginoğlu, 1980'lerde tasarlandıktan sonra işlevleri ve ihtiyaçları da değişen söz konusu bina için de bir konsept tasarım oluşturduklarını ifade etti.
Sunumunda renk kavramına ve renk kullanımına değinen Erginoğlu, farklı kentlerden ve metropollerdeki kullanımlardan yola çıkarak mimar ve tasarımcıların genellikle mevcut renk kartelalarından hareketle renk seçiminde karara vardıklarını belirtti. Paris'te bulunan bir firma tarafından gelecek senelerin renk trendlerinin belirlendiğini söyleyen Erginoğlu, öte yandan mimarların ve tasarımcıların da mimarlık alanında kullandıkları ‘doğal' renklerin mevcut olduğunu dile getirdi. Malzemeyi doğal rengi ile kullanmanın da bir trend olduğuna dikkat çeken Erginoğlu, salonda yer alan dinleyicilerle proje örneklerini paylaştı.
Bazen mekanı sakin ve sade bıraktıklarını belirten başarılı mimar, mekanı kullanan kişilerin kendi kişisel eşyaları ile mekana rengini verdiklerini anlattı.
‘Beyin Fırtınası' için Yağmur Ormanı Ambiyansı
TAGO Mimarlık tarafından tasarlanan ve eliptik forma sahip sahibinden.com binası için iç mekan tasarımı oluşturduklarını belirten Erginoğlu, söz konusu projenin iç mekan tasarımı için öncelikle kimlik üzerine çalıştıklarını ifade etti.
İki çekirdekli bina için bir projeksiyon da oluşturduklarını da belirten Erginoğlu, ileriye dönük olarak kişi ve masa sayısının nasıl artacağı ve nasıl konumlanacağına dair de bir tasarım oluşturduklarını anlattı. Yapının ana bir omurgaya sahip olduğunu vurgulayan Erginoğlu, daha sonra çalışanlar için oluşturdukları GYM, basketbol sahası, pilates alanı gibi sosyal alanlardan söz etti.
Renk konusunda da detaylı bir çalışma yürüttüklerini aktaran mimar Erginoğlu, çalışma mekanları kapsamında toplantı odalarını, call center'ları ve bireysel çalışma alanları ile ‘Private Box' toplantı alanlarından bahsetti.
Binanın içinde, çeper alanında bir ‘highway' oluşturduklarını ifade eden Erginoğlu, bu sayede çalışanların bina içinde yürüyüş yapabilecekleri bir parkur alanı yarattıklarını; bu alanı yeşil öğelerle desteklediklerini anlattı. Son olarak ‘beyin fırtınası' alanı oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Erginoğlu, çalışanların fikir fırtınası gerçekleştirebilmesi için yağmur ormanlarının atmosfer şartlarının oluşturulduğunu belirtti.
"Kendinizi iç tasarımı ile meşgul olduğunuz kurumun bir parçası olarak görmeniz gerekiyor"
Proje sunumlarının ardından Erginoğlu, doğru bir tasarım süreci için tetkik ve tahlillerin doğru yapılmasının önemine değinerek, "Kendinizi o kurumun bir parçası olarak görmeniz gerekiyor" dedi. Tasarım sürecinin oldukça ‘gel-git'li bir süreç olduğunu vurgulayan Erginoğlu, işin verenin talep ile ilgili doğru bir sunum yapmasının ve tasarım sürecinin bir parçası olmasının önemli olduğunu söyledi.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın