İç Mimarlıkta Yeni Oyun Denemeleri

dezeen / 26 Ağustos 2008


Şangaylı mimarlık ve tasarım ekibi A-Asterisk, yine Şangay'da konumlanan çok işlevli iki yapı için ortaya koydukları iç mekan tasarımları ile göz dolduruyorlar. Eski bir otel yapısının ofis katları ve alışveriş merkezi olarak yeniden kullanıma açılması ile birlikte alternatif mekansal çözümlere ihtiyaç duyulan projede, yeni işlevler yerine yeni mekansal dillerden faydalanılmış.

Ofis katlarının yanı sıra alt katlarında bir alışveriş merkezi de barındıran, merkez Şangay'daki yapı için çok farklı prensiplerde üretilen bu iki iç mekan projesinin ardındaki isim ise A-Asterisk'ten mimar Nobuhiro Nakamura.



Yapının lobisi olarak nitelendirilebilecek olan kubbeli mekan, Nakamura ve A-Asterisk'in ilk oyun alanı olmuş. Giriş holünün çok küçük ve ortak mekanlarının çok karanlık olmasının getirdiği mekansal dezavantajlara çözüm arayan ekip, aranılan cevabı ‘orman efekti'nde bulmuş. Mekanın olduğundan daha geniş ve sıcak görünmesinin sağlandığı, tekrarlanan yaprak şeması ile oluşturulan ‘Leafy Shade' isimli bezeme çalışması, yarattığı gölge oyunları ile gerçekten de farklı bir mekansal deneyim sunuyor. Alçı bazlı malzemeden üretilen bezeme boşluklu dokusu sayesinde arkasına yerleştirilen aydınlatmayı süzüyor ve dışarıdan bir tür mücevher etkisi yaratıyor. 4 bin metrekareye yayılan proje alanı, aynı zamanda ilginç dokusu ile de başarılı gözüküyor.



Nakamura'nın imzasını attığı diğer iç mekan tasarımı ise ‘Signterior' ismini taşıyor. Yine multi-fonksiyonel bir başka yapının alışveriş merkezi kısmında gerçekleştirilen proje, kullanıcıların ofis, SOHO ve alışveriş işlevli mekanlar arasındaki yönlenmelerini temel alıyor. Kaçınılmaz olarak birden fazla girişi ve asansörü ile kullanıcıları farklı noktalara dağıtan yapı kurgusunun fazlaca karmaşık olduğunu ve insanların devasa binanın içinde yollarını kaybedebileceğini düşünen ekip, ürettikleri işaret sistemi ile bu soruna çözüm aramışlar.



‘Signage' (gösterge) ve ‘Interior' (iç mekan) kelimelerinin bir araya getirilmesinden oluşan ‘Signterior' isim de bu çalışma prensibini özetler nitelikte. Proje, ulaşmak istenilen noktaya göre (alışveriş merkezi: altın, soho: gümüş, ofis: bronz) üç farklı rengin kullanıldığı alt döşemeden duvarlara uzanan bir kaplama şeması ile hayat buluyor. Binanın genel geometrisi ile de bütünleştiği gözlemlenebilecek tasarım, iç mekan düzenlemesinde yenilikçi bir konsept ortaya koyuyor.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :