New York şehri, son bir ay içinde oldukça ilginç sokak enstalasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Re:Construction adını taşıyan bu tam zamanlı sergi, New York merkezinde süregelen hummalı yapım çalışmalarını takiben, inşaat alanlarını çevrelemek için kullanılan kapalı panelleri birer tuval olarak kullanıyor ve kentin bu geçici yüzeylerini kamusal sanat ve mimarlık adına dönüştürüyor. Kent tarihinin en geniş alanlı kamusal ve özel inşaat faaliyetlerine tanık olan Manhattan sakinleri, bir cevap niteliği taşıyan Re:Construction enstalasyonlarıyla her an yüzyüze gelebiliyorlar: Bir metro çıkışında, her gün döndüğünüz köşenin birdenbire farklı bir mekansal kurguyu tariflediğini görebiliyorsunuz.
Çok sayıda ortak kuruluş ve yaratıcı bir ekiple hazırlanan Re:Construction enstalasyonları, şehir içi inşaat faaliyetlerini işaret ederek, bir yandan merak, katılım ve ilgi odakları olarak tasarlanan bu ‘yeni yer'lerin gelecek ‘yarar'larını sorguluyor, diğer yandan onlara yeni bir işlev kazandırarak kent içi hengamenin düşürdüğü yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.
Girişim dahilindeki üç proje ise şöyle:
Fulton Çiti: Fulton Caddesi, Doğu Broadway
En İyi Yaya Yönelimi: John Street, Doğu Broadway
Beton Ormanı: Broadway, John ve Ann sokakları arası
Fulton Çiti (Fulton Fence)
Carolina Cisneros, Carlos J.Gomez ve Mateo Pinto tarafından gerçekleştirilen bu Venezüelalı girişim, mimarlar ve medya tasarımcılarından oluşuyor. İnşaat elemanlarının işlevsel yapısını bozarak, onları bir tür oyuncak nesnesine çevirmeyi deneyen grup, turuncu-sarı plastik inşaat tabelalarını, endüstriyel ikaz lambalarını, güvenlik işaretlerini ve inşaat alanını tanımlayan uluslar arası bariyerlerin bir kolajını yapıyor. Yaklaşık 1.70 yüksekliğindeki bir ‘çite' tutturulan elemanlar, inşaat alanını çevreleyen, değişken bir optik sanat eserine, dahası bir kentsel bitiş detayına dönüştürüldü.
30'dan fazla modülden oluşan kent çiti, ilerleyen inşaat sınırlarını takiben sürekli olarak yer taşınacak ve böylelikle ilerleyen inşaat sürecinin öngörülemez kent içi izini yaratacak. Projeye ek olarak oluşturulan internet sitesinde, çit üzerine yerleştirilmiş kameralarla 24 saat çekilen fotoğraflar yayınlanıyor. Fiziksel enstalasyon elemanları, vernaküler inşaat materyalleriyle bir ‘çit'te buluşurken, internet sitesi ise süreç dokümentasyonu, yer bilgisi gibi medya olanaklarıyla sürecin ihtimalli değişimlerini takip edecek.
En İyi Yaya Yönelimi (Best Pedestrian Route)
En iyi yaya yönelimi, GRO Mimarlık tarafından tasarlanmış ve inşaat alanlarında sıkça rastladığımız grafik sembollerden esinlenerek üretilmiş geçici bir yaya yolu. Tarihi Corbin binasının güney cephesine paralel olarak uzayan enstalasyon, yayaları, grafik semboller ve bir inşaat alanı ile kaldırımı arasında kayabilen dört boyutlu zaman-mekan algılarını keşfetmeye davet ediyor. Bu yeni yönelim, değişken bir cadde silüetine doğru çekerek birkaç dakikalıoğına da olsa, tanıdık inşai sembollerin anlam ve form değiştirdiği bir tür hayali koleksiyona davet ediyor. Ok işaretleri çoğaltılarak ve döndürülerek, ‘ikonlaşmış' turuncu-beyaz çizgiler üzerinde kayar bir patina izliyor; tanıdık yönelme işaretlerini içerik ve işlev anlamında dönüştürerek soyut formlara çeviriyor. Böylelikle olağan izleyimciler kendilerini, ışık ve gölgenin üç boyutlu dinamik bir oyununun içinde buluveriyorlar.
Tilt edilmiş organik yaya yönelim formları, dijital teknoloji sayesinde bütün parçalardan kesilerek üretilmiş. Pre-fabrik elemalar, her gün yer değiştiren inşaat bariyerlerine monte edilerek yapım sürecinin birebir iştirakçisi haline getirilmiş. En İyi Yaya Yönelimi, kullanıcıların gündelik bir ‘an'da, inşaat ile bir anlamda ‘kesilen' rutinlerine eklemlenerek, şehir merkezinin geleceğine yapılan bir projeksiyona dönüşüyor; ilgi aktarımını kullanmayı beceriyor.
Beton Ormanı (Concrete Jungle)
Doğrudan ‘beton ormanı' metaforu üzerine oturan proje, tanıdık beyaz-turuncu ‘strip'leri, inşaat bariyerleri üzerinde danseden zebra ‘strip'lerine dönüştürüyor. Kentsel mekana yabani bir dokunuş olarak düşünülen çalışma, inşaat alanlarının sabit ve statik doğasını dengelemek üzere düşünülmüş. Fluoresan trafik boyasıyla kotarılan bu yeni bariyerler, standart trafik ikaz kurallarına uygunluk da gösterdiği için, başka inşaat alanlarında da kullanılabiliyor olacak.