Aktüel Arkeoloji soruyor: "İstanbul neden arkeolojik açıdan en az araştırılmış bölge?"
Anadolu'nun kültürel mirası ve arkeolojik zenginliği üzerine araştırma yapan Aktüel Arkeoloji'nin 37. sayısında bambaşka bir İstanbul okuyucularla buluşuyor.
Prof. Dr. Mehmet Erdoğan, dergide yer alan yazısında; kültür tarihinde taşıdığı öneme karşın, arkeolojik açıdan dünyanın en az araşırılmış yerlerinden İstanbul bölgesi hakkındaki bilgilerin son derece sınırlı ve kesintili olduğunu belirtiyor. Erdoğan, "İstanbul'un Tarih Öncesi" başlıklı yazısında, "İstanbul'la ilgili elimizde olan bilgilere baktığımızda, ortaya çıkan durum; kentin kültür coğrafyaları arasındaki stratejik konumunun belirleyiciliği kadar, kültür başkenti olarak övünerek yapılan tanımlamaya yakışmamaktadır. Bu kentin geçmişini öğrenmenin, kurtarma kazılarının rastgeleliğine değil, bilinçli, planlı ve sistematik olarak yapılacak çalışmalara yönelmesi gerekir" sözleriyle, konuyu sanat tarihiyle ilgilenenlerin dikkatine sunuyor.
Fotoğraf sanatçısı Aykan Özener'in siyah beyaz fotoğraflarının eşlik ettiği İstanbul özel sayısı; geçmişten günümüze her zaman önemli bir konuma sahip olan tarihi kentin, bilinmeyen arkeolojisinin izini sürüyor. İstanbul'un antik çağ tarihi ve arkeolojisi; postmodernist ve post-tarihselci bir bakışla, bugünün izleri üzerinden geçmişi anlamaya çalışıyor. Dergide, MÖ 4. ve 5. yüzyıllarda Boğaz'ın etrafında yan yana kurulan Byzantion, Kalkhedon, Khrysapolis gibi kentlerin ve megakent Constantinopolis 'in arkeolojik tarihine değiniliyor.
İstanbullu kadınlar Büyük İskender'in babasına karşı savaştı
Aktüel Arkeoloji'de, Büyük İskender'in babasının İstanbul'u ele geçirmek için yaptığı seferlerde İstanbullu kadınların da savaşa dahil olduğu ve kentlerini korumak için erkeklerle birlikte savaştığı belirtiliyor. Dergide ayrıca, Yarımburgaz, Pendik, Yenikapı ve son 30 yılda yok olan Fikirtepe gibi birçok yerleşimin İstanbul'un tarihine olan katkısından bahsediliyor.
Kentin tarihsel kuruluş efsanesinden gerçek hikayesine, Spartalılar'ın İstanbul'u ele geçirerek bir tiranlık kurmasına kadar birçok farklı tarihsel bilgi de yeni sayıda okuyuculara sunuluyor. Byzantion'un karşısına kurulan ve "körler ülkesi" olarak adlandırılan Kalkhedon'un unutulan tarihsel hikayesi, İstanbul'un ufkunu ve zenginliğini bu kez karşı kıyıdan gösteriyor.
Aktüel Arkeoloji hakkında:
Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji , ilk kez Temmuz 2007'de okuyucularla buluştu. Yılda yaklaşık 1.000 arkeolojik kazının yapıldığı Anadolu'yu odak alan dergi, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden bir grup akademisyen, arkeolog ve gönüllü katılımcının katkılarıyla hazırlanıyor.