Sık sık patlamalarla sarsılan İsrail'in imha mağduriyetini yerel bir 'hammadde' olarak değerlendiren tasarımcı Guy Mishaly, patlamayla ortaya çıkan enerjiyi tasarım nesnelerini özelleştirmekte kullanıyor.
İsrailli tasarımcı Guy Mishaly'nin ‘Blast' (Patlama) adlı tabureleri adından da anlaşıldığı üzere patlama yoluyla elde ediliyor. Boş çelik hacmin içindeki patlayıcının imha etmesiyle birlikte, yan yüzeyler yırtılarak taburenin ayaklarını oluşturuyor. Bu nedenle de hiçbir tabure bir diğerine tam olarak benzemiyor. Patlama sırasında malzeme kaybı olmazken, taburenin imha öncesinde ve sonrasında aynı ağırlığa sahip olduğu belirtiliyor.
Guy Mishaly'nin 'Blast' tabureleri nasıl elde ettiğini izlemek için tıklayınız.
"İsrail'de imhanın kendisi yerel hammadde"
‘Blast'i, Kudüs'teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi'nde eğitim görürken tasarlayan Guy Mishaly, projesine ilişkin şu bilgileri veriyor:
"Projeye giriş noktam, enerjinin nasıl yönlendirileceği idi: Zarar vermek ve yok etmek için kullanılan enerjiyi manipüle ederek bir şeyler yaratmak istedim. Diğer hedefim ise, aynı kullanım şekli ile hep farklı sonuçlar elde edilen bir sistem icat etmekti.
Dünyanın farklı bölgelerinde sanayiler, taş ocaklarının ya da hazır hammaddelerin bulunduğu yerlerde konuşlanıyorlar. İsrail, yıkım alanında o kadar gelişmiş bir ülke ki, imhanın kendisi bile, etrafında farklı sanayi kollarının ve muazzam bir bilgi bilginin geliştiği yerel bir ‘hammadde' olarak kabul edilebilir. ‘Blast' de bu ‘hammadde'yi kullanan bir proje. Ancak patlayıcı maddeyi araç olarak kullanırken, birincil ilişkisel bağlamdan kopuk ve tanıdık bir zemini yeniden yorumlayan nesneler yaratılıyor.
Nesneler, tabure olma yolundaki yolculuğa, patlayıcılar ile çevrili metal levhalardan üretilen geometrik şekiller suretinde başlıyor. Patlamanın etkisiyle nesnenin genel şekli benzersiz bir karaktere bürünürken, daima farklı nesneler açığa çıkmış oluyor."
Bu haber, dezeen.com'dan derlenmiştir.