"Mimarlık Okulları Mimar Değil, Yeni Fikirlere Açık Dinleyiciler Yetiştirir"

mimarizm.com / 15 Haziran 2015



Mimarlık eğitiminde analog ve dijital düşünme yöntemlerinin ilişkisi üzerine odaklanarak, birlikte üretmeyi teşvik eden AA Visiting School, İstanbul programında bu kez doğadaki oluşum süreçlerinden ilham alacak. Program Direktörü Elif Erdine, etkinliğe ilişkin genel bilgileri paylaştığı açılış konuşmasında, eğitim sisteminin gerekliliklerine de değinerek, "Mimarlık okulları mimar değil, yeni fikirlere açık dinleyiciler yetiştirir" dedi.


Bu sene ilk defa İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde düzenlenen AA Visiting School Istanbul, Program Direktörü Elif Erdine ile Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şebnem Yalınay Çinici'nin açılış konuşmaları ile başladı.

Doç. Dr. Şebnem Yalınay Çinici konuşmasında aynı tasarım yaklaşımına sahip oldukları AA Istanbul Visiting School programını fakültelerinde ağırlamaktan  memnun olduklarını söyledi. Atölye yürütücülerinden Alexandros Kallegias, Aslı Aydın, Dağhan Çam, Elif Erdine ve Koray Bingöl ise kendi çalışmalarından ve uzmanlık alanlarından bahsettiler. Daha sonra Elif Erdine, "mimarlık okulu"nun nasıl olması/olmaması gerektiği konusuna odaklanan bir sunum gerçekleştirdi.



Sunumda, AA ve AA Visiting Schools programının mimarlık eğitimine yaklaşımına değinen Erdine, mimarlık okullarını yeniden düzenlemek için sekiz ana başlıktan bahsetti. İlk olarak okullardaki eğitimin sadece yürütücüler tarafından değil, öğrenciler tarafından da yönlendirilerek katılımcı bir ortam oluşturulması gerektiğini söyledi. Bilindik bir yapı tipolojisinden öteye gitmek için materyallerin farklı şekillerde ve teknolojilerde bir araya gelerek yeni prototipler oluşturmasının önemini vurgulayan Erdine, mimarlık okullarının bu deneysel ortamı sağlayabilmesi için esnek bir iletişim ağı kurmaya ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Mimarlık okulları mimar değil, yeni fikirlere açık dinleyiciler yetiştirir" dedi.



Mimarlık okullarını, tekdüze bir konferans salonundan öte, farklı etkinlik ve sergilere açık bir ortam olarak "gece kulüplerine" benzeten program direktörü, günümüzde mimarlık okulunun, mimari eğitimin gerçekleştiği/ gerçekleşebileceği herhangi bir yer olabileceğini söyledi. Elif Erdine'nin konuşmasından sonra katılımcılar, bu senenin program konusu hakkında daha detaylı bilgi almak üzere stüdyolara geçti.

"Mevcut bir mimari elemanın algılanmasını müdahale yoluyla nasıl değiştirebiliriz" sorusuna odaklanan "Cellular Re-Visions" temalı stüdyoda katılımcılar, çalışma alanı olarak İstanbul Bilgi Üniveristesi Mimarlık Bölümü'nün giriş cephesini ele alıp, bu cephe üzerinde asalak bir ek gibi davranan bir bölme sistemi tasarlayacaklar. Doğadaki oluşum süreçlerine dair temel kavramlarla tanışıp, bu kavramların tasarım bağlamında kullanılması ile ilgili bir anlayış edinmesi beklenen öğrenciler, 3-4 kişilik takımlar halinde çalışacaklar. Programın birinci aşamasında, sonuç ürünün konsept tasarımını oluşturmak üzere dijital simülasyon ve analiz programlarından faydalanacaklar. İkinci aşamayı ise, seçilen tasarım önerilerinin 1/1 ölçekli prototipini üretmek oluşturacak.



Mimarizm ve YAPI Dergisi'nin duyuru sponsorluğunu üstlendiği AA Visiting School Istanbul programına, atölye çalışmalarının yanı sıra halka açık seminerler de eşlik ediyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleşecek etkinliklerde, 19 Haziran Cuma günü Gehry Technologies'den Tobias Nolte, 22 Haziran'da ise Foster&Partners'dan Xavier de Kestelier konuşmacı olarak yer alacak.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :